Web Analytics

Acoperământul Maicii Domnului – Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși din toată lumea

de | 1.10.2021 08:32 | Cultură, Actualitate

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox de Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta aduce aminte de minunea din Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, unde Maica Domnului și-a scos Cinstitul Acoperământ, pânza cu care își acoperea creștetul și l-a întins peste credincioșii din Biserica Vlaherne, în timp ce se înălța de la ei. Semnificația sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului datează de pe vremea Sf. Andrei cel Nebun din Constantinopol. Minunea Maicii Domnului ar fi făcut ca Constantinopolul, care se afla sub invazia rușilor în 907-911, să fie scutit de suferință.

CITEȘTE ȘI: Un grup de ONG-uri cer ca PNL să prezinte scuze publice pentru agresarea celor două jurnaliste

În tradiția elenă, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este slăvită cu mare evlavie de popor, mai ales de călugării de pe Muntele Athos.Începutul lunii octombrie marchează pregătirea ogoarelor pentru iarnă și căderea brumei. Este bine să ții post de Acoperământul Maicii Domnului, să mănânci doar covrigi și să bei doar apă sau ceai. Fermierii își stropesc vitele cu apă sfințită, pe 1 octombrie și morții sunt pomeniți. Se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate tradiționale.

CITEȘTE ȘI: Bravo elevilor şi profesorilor de la Liceul “Lipatti”! / Graffiti pe un perete de 100 m la Budeasa, la Campionatul Mondial de Kaiac-Canoe

De asemenea, fetele care nu au părul lung trebuie să se roage în această zi la Fecioara Maria, iar femeile și bărbații să mai aștepte, dacă vor să se tundă, altfel le va cădea părul.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii