Web Analytics

A VENIT NOTA DE PLATĂ PENTRU PĂRINȚI! ȘCOALA ONLINE I-A COSTAT APROAPE 7.000 DE LEI PE FAMILIE

de | 26.04.2021 12:35 | Actualitate, Economie

Pe lângă tot ceea ce s-a discutat despre școala online în pandemie, mai există și aspectul financiar. 95% dintre părinți afirmă că au suportat costuri ascunse ale educației, în pandemie, conform unui sondaj realizat de Salvați Copiii România.

În primul an de pandemie, când școala s-a derulat preponderent online, părinții din România estimează că au plătit, în medie, sensibil mai mult decât în 2018.

Astfel, costul total mediu este de aproximativ 4.200 de lei, mai ridicat cu 1.000 de lei decât cel estimat de părinți în 2018. Cheltuielile ajung însă la 6.798 de lei, după ce se includ și alte cheltuieli specifice (meditații, rechizite, manuale), se arată într-un comunicat.

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Creştinii celebrează astăzi Floriile

 

 

 

 

Top 3 costuri în ordinea importanței percepute în calitatea educației este alcătuit din:

  • echipamente IT și manuale școlare
  • materiale igienico-sanitare
  • alimentație.

Adaptarea la noua situație înseamnă noi categorii de costuri și modificări în valoarea și incidența celor subliniate de studiile anterioare ale Organizației Salvați Copiii:

Serviciile de tip Școală după școală au crescut ca incidență comparativ cu perioada pre-pandemică, de la aproximativ 10% în 2018 la 20%, creștere cel mai probabil generată de necesitatea părinților care nu au putut lucra de acasă de a suplini închiderea fizică a școlilor. De asemenea, costul mediu pentru cei care accesează acest tip de servicii este de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu anul 2018.

Procesul educațional online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop / tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice. Toate aceste echipamente au costat 5.800 de lei pe familie. 7 din 10 părinți care au răspuns la chestionar au făcut cel puțin o achiziție de astfel de echipamente.

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Alina Gorghiu, după demisia lui Ion Iliescu din fruntea IRRD: „Gest tardiv și cinic”

 

 

 

 

Dacă în trecut meditațiile reprezentau categoria cea mai importantă de cost, ca sumă plătită, acum coboară pe locul al treilea, cu aproximativ 2.500 de lei în medie, fiind depășită de costuri emergente sau care au crescut puternic în pandemie.

Fondul clasei și al școlii, definite exclusiv ca prestații obligatorii, nu scad ca incidență, comparativ cu perioada pre-pandemică. Fondul școlii este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanță. În mod surprinzător, această contribuție a rămas, ca incidență, la un nivel similar cu perioada pre-pandemică, în 2018 studiile Salvați Copiii estimând că acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre părinți.

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, în arest la domiciliu pentru 30 de zile

 

 

 

Sondajul a fost realizat online, în luna februarie 2021, pe un eșantion neprobabilistic, în rândul părinților care au cel puțin un copil în sistemul public de învățământ preuniversitar.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii