Web Analytics

A trecut în eternitate Constantin Proca, din Berevoeşti, un profesor de vocaţie

de | 12.07.2017 17:00 | Actualitate

9 ConstantinProcaZilele trecute, mai exact miercuri, 5 iulie 2017, orele 22,30, a plecat în eternitate profesorul polivalent Constantin Proca din Berevoești. Era polivalent pentru că în afara specialității sale, profesor de Educație Fizică și Sport, performa ca profesor de Muzică, dirijor de cor, violonist, trompetist în renumita fanfară a Școlii pedagogice de băieți din Câmpulung Muscel, sportiv merituos, fotbalist la A.S. Armata, Minierul, Progresul din Câmpulung-Muscel și priceput organizator al activităților culturale, artistice și sportive.

Noi, colegii lui, îl admiram pentru talentul cu care transpunea pe portativ solfegiile după dictarea mai mult murmurată a profesorului Constantin Mahu. Era obișnuitul înlocuitor al profesorului la pregătirea dificilelor partituri muzicale aparținând lui D.G. Kiriac, Teodor Brediceanu, Gheorghe Dima, Sabin Drăgoi, Ion Vidu. De asemenea, era invidiat de noi pentru scrisul cu o caligrafie de o originalitate inegalabilă, care o concura pe aceea a renumitului Gheorghe Scutaru, un desăvârșit profesor de caligrafie.
Înțelesese însemnătatea muncii serioase încă din copilărie, când, la vârsta de 4 ani, a rămas orfan de tată. Prietenia era un cadou pe care îl făcea cu generozitate tuturor colegilor; era nava care scotea din singurătate și din descurajare pe cei obosiți în lupta cu viața. Solidaritatea era o altă trăsătură definitorie a omului Constantin Proca, născut și crescut în spațiul natural și cultural de legendă al Berevoeștiului.
De la absolvirea școlii și până la pensionare destinul său s-a împletit cu destinul școlii rurale. A participat, cu seriozitate și responsabilitate, la acțiunea de combatere a analfabetismului, de generalizare a învățământului gimnazial de șapte, opt și zece clase. Formațiile sportive și elevii pregătiți de profesorul Constantin Proca au obținut numeroase premii și diplome la concursurile la nivel județean și național, iar formația de dansuri, alcătuită din trei generații, a primit premiul I la Festivalul Național „Dialog la distanță”.
Însă realizarea emblematică a profesorului Constantin Proca este construcția primei săli de sport din țară pe lângă o școală din mediul rural. Efortul i-a fost răsplătit prin participarea la inaugurare a academicianului și diplomatului Mircea Malița, ministrul Învățământului la acea dată. În semn de recunoștință i-a fost acordat prin decret prezidențial Ordinul „Meritul Sportiv” și titlul de „Profesor fruntaș”.
Realizărilor profesionale li se adaugă cele familiale, părtașă devotată fiind doamna Georgeta Proca, soția sa, profesoară de geografie, alături de cei doi copii, Mihaela și Ionică, apreciați profesori, iar nepoții sunt continuatori pe tărâm artistic fondatori ai trupei „Robin and the Backstabbers”.
Noi, colegii tăi, Stan Florea, Ion Vorovenci, Marin Olaru, Gheorghe Paulian îți aducem un pios omagiu, declarăm solemn că îți vom păstra vie amintirea și îți vom cinsti prietenia care ne-a unit timp de 67 de ani.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii