A murit generalul Ion Dobran – as al aviației românești din al Doilea Război Mondial

de | 24.09.2021 14:43 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

„Zi de doliu pentru Armata Romaniei. Astazi s-a stins din viață generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent Ion Dobran a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare. Avea vârsta de 102 ani.

A doborât 12 avioane inamice în 74 de lupte aeriene și a fost doborât la rândul său de 3 ori. Culmea, fără să fie rănit grav. Printre cei pe care i-a doborât fără să-i omoare, s-a numărat și americanul Barrie Davis. Dar aveți puțină răbdare, o să ajungem și la el.

CITEȘTE ȘI: Argeşeanul Florin Călinescu va fi realizator de programe la Prima TV

După al Doilea Război Mondial, autoritățile comuniste au scos din Armată aproape toți ofițerii din vechea gardă, care luptaseră inclusiv împotriva Uniunii Sovietice. Printre cei aruncați ca o masea stricată s-a numărat și Ion Dobran. Deși avea pieptul plin cu decorații, eroul de război a ajuns să munceasă la strung în uzinele “Timpuri Noi”. Evident, și casa i-a fost confiscată. Norocul i-a surâs când, din întâmplare, s-a întâlnit cu un fost subaltern , pe care Ion Dobran îl salvase de la excluderea din Aviație. Între timp, omul se angajase la Tarom și mulțumită lui, Ion Dobran a revenit la manșa avionului. E drept, comercial.

După Revoluție, Dobran a scris o carte autobiografică în care descrie în detaliu o luptă cu un P-51 Mustang american. În Statele Unite, alt veteran de război, pe nume Barrie Davis, scria cum deasupra României, s-a luptat cu Messerchmitt 109. Detaliile coincideau și soarta a făcut ca ambele cărți să cadă pe mâna consului României la Boston, care în 2010, a făcut ca cei doi să se întâlnească la București.

De asemenea, generalul Dobran a primit titlul de cetățean de onoare al comunei argeșene Călinești din partea primarului Mihai Georgescu.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Circulație restricționată pe Autostrada București-Pitești
Circulație restricționată pe Autostrada București-Pitești

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, în intervalul orar 08.30 – 14.00, pentru efectuarea lucrărilor de reparații asfaltice, traficul rutier este restricționat pe a doua bandă pe Autostrada A1 pe sensul București către...

Publitrans oferă curse gratuite la Zilele Piteștiului
Publitrans oferă curse gratuite la Zilele Piteștiului

În acest weekend, 20 – 22 mai 2022, se vor desfășura manifestările prilejuite de aniversarea a 634 de ani de la prima atestare documentară a Piteștiului, sub egida „Pitești Fest – Zilele Municipiului Pitești”. Cu această ocazie, Publitrans, prin administrația locală,...


Loading RSS Feed