Web Analytics

A mai picat un simbol! Cinema „Papaiani” s-a transformat peste noapte în Teatrul Victoriei

de | 10.11.2022 13:40 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Dan Panțoiu: „Vii tu, nu știu cine, și dai jos și numele ăsta?! Păi, el stă alături de Amza Pelea, de Ștefan Iordache, de marii corifei ai teatrului și cinematografiei și tu îi arunci la gunoi dintr-o trăsătură de condei?!”

Cu o lună în urmă vă relatam că, la Pitești, Cinematograful „Sebastian Papaiani” nu mai există și că, în locul său, în același spațiu, a venit Teatrul Victoriei. Schimbarea s-a făcut relativ repede, după ce acolo au avut loc reamenajări și reparații. Prin urmare, cu inscripția schimbată la intrare, cu holul central transformat în foaier și cu unele modificări aduse în sală, spectacolele au început. Pe 20 octombrie a fost premiera, cu o trupă de stand-up comedy.

După 107 ani…

Piteștenii n-au fost informați, însă, despre ce va fi acolo. Pe site-ul teatrului scrie că „în prag de Sărbători, după… 107 ani de funcționare, Cinematograful „Papaiani” a fost închis, iar astăzi poartă denumirea de Teatrul Victoriei”. Unul dintre angajați ne-a spus însă că vor fi difuzate în continuare filme, dar că vor fi jucate și piese de teatru, cu actori cunoscuți, din capitală. Pe surse am aflat că investitori care dețin, printre altele, teatrele private „Elisabeta” și „Luceafărul” din București au preluat și… afacerea din Pitești și vor veni aici cu trupe și spectacole căutate de publicul larg.
Dacă va fi așa, nu poate fi decât bine pentru viața și identitatea culturală a municipiului reședință de județ. Este opinia actriței Luminița Borta, care a creat Club 22 Teatrul Independent Pitești. „Un nou teatru va spori puterea culturală a orașului nostru” – ne-a spus ea. Așa o fi, dar sunt destui piteșteni revoltați că de pe frontispiciul acestei instituții de cultură a fost dat jos numele cunoscutului actor Sebastian Papaiani (deși fotografiile cu chipul său au rămas) și, odată cu acest gest, a mai murit un simbol al orașului.

Citește și Nou! La Cinema ”Papaiani” se va juca și teatru bulevardier! ”Al Davila” va avea concurență!

„Adică îți calci în picioare una dintre puținele cărți de vizită de mare onoare ale acestui târg nenorocit!”

Unul dintre cei realmente indignați de ștergerea numelui lui Papaiani este avocatul Dan Panțoiu, un om strâns legat de fenomenul cultural și foarte apropiat de regretatul actor.
„Eu sunt de acord să se facă orice, pentru că acolo, la Cinema «Modern», era un spațiu funcțional mort. Dar asta nu înseamnă că trebuie să dai jos numele unuia dintre cei mai mari actori ai României, care, una peste alta, era piteștean. Adică îți calci în picioare unul dintre puținele branduri, una dintre puținele cărți de vizită de mare onoare ale acestui târg nenorocit care este Piteștiul! Nu poți să faci asta! Acolo se poate desfășura orice. Din punctul meu de vedere, poate să facă și tavernă. Dar lasă, domnule, numele lui Sebastian Papaiani și păstrează cel puțin 50% din activitatea specifică de cinematograf; așa cum s-a găsit combinația cu Cinema «București», în «concubinaj» – să zicem așa – cu Filarmonica.

Citește și Cornel Ionică: „Primăria a vrut să preia Cinematograful «Sebastian Papaiani», dar nu s-a putut”

Păstrarea numelui Papaiani era necesară, era o chestie naturală; pleacă din noi, nu trebuie să vii acolo cu ceva artificial, să rebrenduiești… Când am citit pe site-ul lor că gata s-a terminat cu Cinematograful «Sebastian Papaiani», că e istorie, și că acum acolo este Teatrul Victoriei, chiar am primit, ca om, o lovitură puternică. Ca persoană fizică, Dan Panțoiu. Repet, nu poți face așa ceva: să-ți calci în picioare înaintașii! Și nu orice înaintași! Domnule, dar chiar așa nu mai avem un pic de simț al valorii? Nu mai avem ochi să ne uităm în jurul nostru să vedem ce trebuie să păstrăm din trecut și ce trebuie să ducem mai departe? Ce moștenire lăsăm noi? Teatrul Victoriei? Nu!

Știu cât a tras Bică Papaiani cât era în viață, deși în final îl lăsase mintea, săracul, și se luptau surorile când veneau la Pendiuc să-i spună: «Dă-i, domnule, terenurile!» Că a avut o grămadă, au fost oameni avuți; în fine, nu s-a rezolvat – îmi pare rău să spun asta. Dar a găsit Pendiuc de cuviință să repare trecutul, dându-i denumirea cinematografului de Sebastian Papaiani în centrul orașului. Și cred că a fost un lucru cât de cât bun, reparatoriu. Dar acum vii tu, nu știu cine, și dai jos și numele ăsta?! Păi, el stă alături de Amza Pelea, de Ștefan Iordache, de marii corifei ai teatrului și cinematografiei românești și tu îi arunci la gunoi dintr-o trăsătură de condei?! Pe cuvântul meu, sunt revoltat! Repet, nu am nimic cu ce se va desfășura acolo. Am înțeles că inițial voiau să facă un cazino. Și li s-a spus «mergi cu cazino, dar bagă și teatru». Știu sigur că până în 2014, când a fost treaba cu Pendiuc și l-au trecut pe linie moartă, cu arestare, cu ăstea, spațiul era al Regiei Naționale a Filmului; nu știu dacă a rămas al regiei. Lucrurile astea clocite, mocnite, cândva vor face buboi și când sare puroiul abia atunci să te ții” – ne-a spus Dan Panțoiu..

Citește și Au trecut 6 ani de la moartea marelui actor Sebastian Papaiani

„Trăim vremurile astea tâmpite!”

Referitor la acest subiect, și alți proifesioniști din domeniu au avut ceva de spus.
Șerban Marinescu, regizor: „Nu știu dacă spațiul respectiv mai aparține de Centrala România Film. Important e dacă mai vine lumea acolo. Fiindcă de câte ori treceam într-o vreme prin centrul orașului, găseam cinematograful închis, nefuncțional și aveam o nostalgie… Deci, dacă i-a găsit cineva un rost e foarte bine. Problema e dacă acolo s-au investit niște bani, pentru că pereții erau scorojiți… Cât privește păstrarea numelui lui Sebastian Papaiani… M-am întors recent de la Nisa unde am avut niște proiecții de filme la un fost cinematograf de arte, care acum îi poartă numele lui Jean Paul Belmondo, după ce artistul s-a prăpădit. De acest cinema se ocupă o entitate peste județ, cum ar fi la noi, și totul funcționează. Eu nu știu dacă s-ar supăra Belmondo dacă acolo ar fi prezentate filme românești sau spectacole de artă. Cu siguranță însă s-ar supăra dacă acolo s-ar face pânze de păianjen.
Cinematograful de sală, în România, suferă teribil de mult. În afară de mall-uri, unde sunt date blockbustere pentru puștime, nu prea mai e nimic. Cinematografele clasice nu mai există, din păcate, în România; o spun cu durere. În lumea civilizată sunt astfel de cinematografe, cu maximum 100-150 de locuri, cu fotolii, cu calitate 4K, și vin trei-patru persoane în sală să vadă un film. Trebuie să gândim pozitiv. Asta e situația. Trăim vremurile astea tâmpite! Lumea e într-o disoluție, în recompunere. Deci, dacă se păstrează profilul și se mai investește acolo, e foarte bine. Bine că nu a fost făcută o sală de jocuri, de nunți! Câtă vreme se joacă teatru și sunt proiectate filme, e foarte bine”.

Dinu Grigorescu, dramaturg: „Teatrul Victoriei este un fel de teatru bulevardier foarte bine jucat, cu actori renumiți, ce poate furniza spectacole interesante. Cât privește denumirea, este inadmisibil să fie înlăturat numele lui Sebastian Papaiani, nativ argeșean, care este legendar pentru lumea teatrului și filmului românesc!”.
Mircea M. Ionescu, dramaturg, jurnalist: „N-ai voie să faci asta! Îi lași numele acolo!”

Citește și Familia Papaiani, despăgubită de ANRP abia după moartea maestrului

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *