Web Analytics

Familia Papaiani, despăgubită de ANRP abia după moartea maestrului

de | 24.11.2016 18:46 | Actualitate

La nici două luni de la moartea actorului Sebastian Papaiani, cinematograful din Piteşti care purta numele maestrului s-a închis. Ca şi în cazul celorlalte cinematografe din ţară suprimate simultan: lipsa profitului! O decizie a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF), care a lăsat consternaţi mii de fani ai actorului piteştean, asta după o întreagă epopee a umilinţei la care artistul a fost supus mai bine de două decenii. Ne referim desigur la perioada în care i s-a refuzat dreptul de a-şi redobândi, măcar în echivalent, casa părintească şi terenul de pe strada Crinului. O veste care a răvăşit-o pe soţia maestrului. În dialogul avut cu noi, doamna Papaiani ne-a dezvăluit și că ANRP i-a acordat, în sfârșit, o despăgubire în bani. Și asta numai după ce Jurnalul de Argeș a purtat o campanie de presă privind tergiversarea cazului.

„Ca fiu al judeţului, aşa trebuia! Aşa au considerat că merită. Să dispară odată cu cinematograful care-i poartă numele. Vin eu cu o contrapropunere: să-i pună numele Văcăroiu şi să-l păstreze în continuare. Pentru că, aici, la Piteşti, pentru solicitările funciare ale domnului Văcăroiu s-au găsit soluţii, în timp ce lui Papaiani n-au putut să-i respecte un drept al lui, care i se cuvenea”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, Marcela Papaiani.

Doamna Papaiani avertizează autoritățile din Pitești: „Dacă am să mai văd vreodată vreun afiş cu poza soţului meu, îi dau în judecată”

Soţia artistului trece printr-o perioadă depresivă ce a survenit morţii maestrului. A slăbit 15 kilograme şi se simte încă mult prea copleşită de durere, ca să mai poată duce o bătălie  şi cu  Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF), după anii în care s-a războit cu autorităţile locale de la Piteşti care, deşi dăduseră numele soţului său fostului cinematograf „Modern”, au „uitat” să-i respecte şi drepturile de piteştean şi, în plus, de cetăţean de onoare al județului Argeș.
„Mi-aduc  aminte că la ultimul protest al directorilor de cinematografe din ţară, organizat  în faţa Guvernului, Bică (nr. Sebastian Papaiani) s-a întors special de la ţară, de la Gruiu, ca să mărşăluiască alături de oamenii din cinematografie, tocmai împotriva desfiinţării cinematografelor. A fost printre puţinii actori care a venit special să fie alături de ei. Dacă astăzi soţul meu ar mai fi fost în viaţă, la fel de scârbit ca şi mine ar fi fost de ceea ce se întâmplă. Dacă n-aş avea bunul simţ, de care ei n-au auzit, le-aş spune celor care doar s-au folosit de numele lui, dar n-au făcut nimic ca acest cinematograf să rămână în viaţă, cum n-au făcut nimic nici pentru Sebastian Papaiani: Sictir! Dacă am să mai văd vreodată vreun afiş cu poza şi numele soţului meu, puse ca să se folosească de imaginea lui, îi dau în judecată”, a mai spus Marcela Papaiani.

„Cerbureanu și subalternul său i-au făcut cel mai mare rău vizavi de treaba cu pământul”

Şi când face aceste afirmaţii, soţia maestrului se referă inclusiv la autorităţile locale ale Piteştiului, care i-au pus beţe-n roate lui Sebastian Papaiani în redobândirea proprietăţii confiscate abuziv de comunişti părinţilor săi.
„N-au putut să-i rezolve, cât a fost în viaţă, un drept care i se cuvenea. Piedica a fost de la Cerbureanu şi subalternul lui, care au apelat la manevrele alea: ba că acolo e parcare, ba că nu e, ba i-au dat o dat lizieră în afara oraşului, într-o vie. Chiar făceam haz de necaz cu Bică, acum câţiva ani, spunându-i: «de ce nu mi-ai zis că te-ai născut într-o vie?». Şi-au dat seama că este un loc foarte propice acolo şi au ştiut exact cum să nu i-l dea. Ăştia i-au făcut lui Bică cel mai mare rău vizavi de treaba cu pământul. Mi-amintesc că rămăsese un triunghi, acolo, pe vechiul amplasament, iar în perimetrul ăla era şi un nuc. Au tăiat şi nucul lângă care copilărise, iar asta când încă terenul era al nostru, înainte să fim obligaţi să-l dăm următorului proprietar”, mai spune Marcela Papaini.

„Nu mai spun ce despăgubire mi-au dat, că sunt total scârbită”

Şi mai trist este că după sutele de drumuri bătute pe la autorităţile locale şi prin instanţe, Sebastian Papaiani n-a mai apucat să-şi vadă rezolvate problemele. Abia după moartea maestrului, i s-a calculat valoarea despăgubirilor pentru casa şi terenul din Piteşti. Iar despăgubirea i-a fost acordată de abia după ce Jurnalul de Argeș a făcut adrese la ANRP, adrese în care am întrebat în repetate rânduri de ce se tergiversează dosarele de despăgubiri pentru maestrul Sebastian Papaiani.
„Mi-a venit un răspuns de la Fondul Proprietatea și de la ANRP, după ce Bică s-a stins. Mi-au trecut, acolo, nu ştiu câte puncte. Mi-au dat niște bani. Nu mai spun cât, pentru că sunt total scârbită. Dar nici nu mai vreau să fac nimic în plus. Nu mai am puterea să lungesc povestea asta cu procese şi demonstraţii. E clar că mori cu dreptatea în mână. Au murit deja două generaţii şi nu s-a rezolvat nimic. Aştept acum să se încheie procedura. Nu ştiu în ce condiţii şi cât mai durează totul, fiindcă mulţi de pe acolo sunt prin puşcărie. Am zis că mă duc la unul care a furat miliarde. Să-mi dea ăsta din ce a furat, să nu mai aştept după procedură (…). La un moment-dat, înainte să moară Bică, cât încă era pe patul de spital, discutasem cu el şi cu un prieten să mă duc mai departe, printr-o procură, să încerc să urgentez cumva lucrurile, poate, poate o să se rezolve cât încă mai e în viaţă. Până la urmă m-am gândit că nu e bine să vină un notar acolo, să-mi facă procură, de teamă să nu se interpreteze apoi că soţul meu n-ar fi fost în deplinătatea facultăţilor mintale, mai ales că era şi lucid, şi coerent”, mai spune Marcela Papaiani.
A fost alături de soţul său şi în ultimele lui clipe, când maestrul i-a mulţumit pentru tot domniei sale. Îşi aminteşte cu lacrimi scena în care fiul lor i-a stat tatălui cu mâna la tâmplă… Nu ştie dacă vreodată va mai trece de crunta durere a pierderii soţului, dar are o consolare.
„Soţul meu, spre deosebire de indivizii ăştia care i-au făcut atâta rău, va rămâne iubit în continuare de oameni. Primesc şi acum mesaje de la oameni care l-au admirat, oameni care au văzut de zeci de ori filmele sale, oameni care l-au apreciat, oameni care şi-au botezat copiii după personajele pe care le-a interpretat de-a lungul anilor. Soţul meu este în cataloagele artei internaţionale, este o personalitate, un artist care n-a alergat după premii, după funcţii. Nu l-a interesat nici să se înscrie în vreun partid, deşi a fost curtat în direcţia asta. Nu avea convingerile lor şi i-a dibuit de la început. Nu l-a interesat nici să ia certificat de revoluţionar, aşa cum au făcut alţi actori care nici n-au trecut pe sub balcon, dar au obţinut astfel de documente cu care, acum, beneficiază de scutire la impozite. Soţul meu a fost un om onest. Mi-amintesc că într-o vară, pe când eram la ţară, la Gruiu, au venit de la o televiziune şi au transmis în direct. Domnişoara reporter care făcea interviul, s-a aşezat lângă Bică, pe gazon şi l-a întrebat ce-şi doreşte de ziua lui. Iar el a răspuns: «Aş vrea să fiu conducătorul unei ţări ca o floare, ca să le arăt cât pot usca eu ţara aia dacă o conduc. Cum îi cad ei petalele, pistilul, staminele, polenul, cum se duce tot şi după care spun că suntem în democraţie, aveţi voie să plecaţi oriunde».  Aşa a gândit el în clipa aia. A fost metafora lui. Trageţi singuri concluzia!”, încheie Marcela Papaiani.

Actorul Constantin Cotimanis, critic la adresa celor care au închis cinematograful

„Hei, tu cel care ai luat această hotărâre, ai avut de ales între suflet şi trup, între veşnicie şi putreziciune, între două răspunsuri pe care copiii sau nepoţii tăi le pot da la un moment dat la întrebarea: «Unde ai fost, copilul meu drag?». Ai de ales, tu, cel care ai semnat această hotărâre, între un cadou şi o condamnare. Sunt sigur că nu poţi dormi liniştit dacă cineva ar îndrăzni să-i ia copilului tău jucăria din mână şi să-i dea în schimb o cafea, o țigară şi un păhărel, aşa mic ca pentru copilaşi, de vodcă. Dacă tot ai facut o prostie, încearcă și bucuria de a o îndrepta şi te vom pomeni de bine, noi cei care iubim filmul şi pe Bică Papaiani. Mulţumim anticipat!”, a scris actorul Constantin Cotimanis pe pagina oficială cu numele maestrului Papaiani, acolo unde au fost postate zeci de mesaje.
Material realizat de Isabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii