Web Analytics
scris miercuri, 24.12.2014

A început eliminarea deşeurilor de pe platforma ARO

# Mii de tone de substanţe periculoase şi nepericuloase încă sunt deţinute în halele fostei uzine.

A început eliminarea deşeurilor de pe platforma ARO

3.270 de tone de deşeuri au fost blocate la Câmpulung Industrial Park, pe fosta platformă ARO, după ce firmei Global Eco Center Iaşi i s-a anulat autorizaţia de mediu. Incendiul produs în octombrie 2013 a cauzat acest lucru, iar de-abia după un an de la incident a apărut un program de eliminare a deşeurilor din curtea Landmark Management, proprietarul activelor ARO. Între timp, firma în cauză şi-a propus să demoleze hala afectată de incendiu.
Landmark Management a demarat procedura de dezafectare a spaţiului închiriat către operatorul de deşeuri Global Eco Center. Pentru început vrea să demoleze hala pe o suprafaţă de 432 mp, adică în zona în care focul a distrus aproape totul. Acoperişul a căzut, zidurile şi uşile metalice au fost deteriorate. Pe de altă parte, în restul imobilului de 1.900 mp sunt adăpostite peste 3.000 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase, cantitate pe care Global Eco Center nu a mai apucat să o neutralizeze. După ce a rămas fără autorizaţie, firma din Iaşi a fost obligată să dezafecteze spaţiul pe care l-a umplut cu deşeuri. A obţinut o aprobare în acest scop, iar până în prezent au fost evacuate doar 14 tone de substanţe.

Global nu mai plăteşte chirie, deşi deşeurile sunt găzduite de Landmark

Aparent totul este clar. Landmark renovează, Global elimină. Doar că nimeni nu poate garanta siguranţa activităţilor, în pofida asigurărilor date de ambele părţi. Potrivit reprezentanţilor proprietarului platformei, relaţiile cu Global Eco Center sunt conflictuale. Chiria nu a mai fost plătită, iar Landmark face presiuni ca firma din Iaşi să elimine cât mai repede deşeurile. Hala cu subsol în care se află substanţele aparţine celor de la Landmark, însă este sigilată. Deşeurile sunt ale celor de la Global Eco Center, iar accesul acestora la depozit se face în baza unor acte emise de mai multe instituţii precum Garda de Mediu şi ISCTR. Practic, proprietarul spaţiului nu exercită niciun control asupra activităţii de eliminare a substanţelor, având doar posibilitatea de a verifica actele însoţitoare ale transportului.
Landmark Management încearcă să recupereze de la Global Eco Center prejudiciul produs în urma pârjolului care a dus la degradarea halei şi necesitatea demolării acesteia. Firma care a cumpărat activele uzinei ARO vrea ca societatea lui Vasile Tofan să îşi asume obligaţiile de mediu impuse prin demolare şi consideră că tot Global Eco Center ar trebui să suporte şi cheltuielile aferente operaţiunii. Până să-şi atingă aceste scopuri, Landmark Management se judecă cu Garda de Mediu, după ce a contestat în instanţă două amenzi primite pentru lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului (autorizaţie de mediu), respectiv neluarea măsurilor în vederea evitării poluării apelor subterane.
Cătălin Ion Butoiu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...