Primul control al noului ministru de la Mediu, Costel Alexe, după învestire a fost în Argeș, pe Valea Vâlsanului, acolo unde, însoțit de șeful Gărzii Forestiere Ploiești, a vizionat o suprafață de pădure tăiată la ras de unul dintre primii proprietari, care avea obligația, conform legii, să o împădurească, dar nu a făcut-o. Conform unor surse, proprietarul care a făcut tăierea pe 106 ha, dar nu a pus nimic în loc ar fi Ninu Zaharia, un om de afaceri din Coșești și un apropiat al clanului Brânză. De câțiva ani, acesta are mari probleme cu legea, iar în 2018 a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală prin firma sa de prelucrare și comercializare a lemnului, SC Lory Club SRL.
Problemele au început pentru Ninu Zaharia în 2014
În martie 2016, IPJ Argeş a organizat mai multe percheziţii în Argeş şi Olt la persoane bănuite de evaziune fiscală, după derularea mai multor operaţiuni prin firme de prelucrare şi exploatare a lemnului. Printre cei vizaţi se număra şi Marian Zaharia, zis Ninu, patronul unei societăţi din comuna Coşeşti, precum şi Ovidiu Becheanu, un om de afaceri din Slatina. Amândoi au petrecut atunci o noapte în spatele gratiilor. După mai bine de un an de zile de la percheziţii, cei doi au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, iar în 2018 au fost condamnați la închisoare cu suspendare, primul pentru evaziune fiscală, iar cel de al doilea pentru complicitate. Însă decăderea lui Ninu Zaharia, baronul cherestelei de pe Valea Vâlsanului, începuse în 2014, cu ipoteci, sechestre, scoaterea averii rămase la licitație, bașca o amendă de 10.000 de lei primită de la ITM Argeș pentru angajarea unui paznic fără forme legale de muncă. Toate aceste nereguli l-au pus la pământ pe baronul cherestelei, Ninu Zaharia, care, după condamnarea la închisoare, a rămas și dator la creditorii înscriși la masa credală.
În 2016 a fost descinderea cu mascați
Cum spuneam, Marian Zaharia era patronul societăţii Lory Club SRL din comuna Coşeşti, firmă ce se ocupa cu prelucrarea lemnului, dar care avea obiect de activitate și distribuția de combustibili printr-o stație PECO din comuna Coșești, ba chiar și un club-discotecă, așa cum indica și numele societății. Acesta a fost acuzat de procurori că a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii facturi fiscale de achiziţii de bunuri, în special cuie, în valoare de circa 2.500.000 lei, de la alte două firme, care aveau comportament fantomă, administrate de Ovidiu Becheanu (ulterior acesta a apărut ca denunțător în dosar), facturi ce aveau caracter fictiv. În acest fel, cei doi s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale şi au creat un prejudiciu statului de peste 800.000 de lei. În acest moment, societatea Lory Club SRL, administrată de Marian Zaharia, este încă în procedură de faliment la Tribunalul Specializat Argeş.
În 2018 a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare
În februarie 2018, Tribunalul Arges l-a condamnat pe Marian Zaharia la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată şi interzicerea inculpatului a dreptului de administrator al persoanelor juridice de drept privat pe o durată de 2 ani, stabilind un termen de încercare de 6 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, Zaharia este obligat de instanță la muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Coşeşti sau în cadrul Primăriei Dârmăneşti. De asemenea, în același dosar, Ovidiu Ștefan Becheanu a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Cum a început decăderea baronului cherestelei de la Coşeşti
Totul a început în 2014, când Marian Zaharia, în calitate de administrator și asociat, a depus cerere de deschidere a procedurii de insolvență, cererea fiind înregistrată la data de 6 mai 2014, dar aflată și la ora actuală pe rolul Tribunalului Specializat, care i-a stabilit noi termene de judecată. Dar iată cum și-a motivat acesta decizia de lichidare a firmei. „Activitatea a decurs bine o perioadă de timp, societatea a cunoscut o dezvoltare liniară, însă începând cu ianuarie 2012-octombrie 2012, s-a putut observa o constantă tendință spre neprofitabilitate și imposibilitatea acoperirii datoriilor curente ale societății.
Lipsa de profitabilitate a fost generată de faptul că au scăzut încasările, în contextul unei slabe performanțe economice, precum și de faptul că cheltuielile aferente desfășurării activității au crescut. Momentan, societatea se află în încetare de plăți, neputând acoperi debitele scadente. Așa cum se poate observa, starea de insolvență este caracterizată de lipsa totală a disponibilităților bănești”, le-a spus acesta magistraților de la Tribunalul Comercial Argeș. În plus, acesta a declarat pe propria răspundere, declarația fiind certificată de un avocat, faptul că nu a fost condamnat definitiv pentru fals, gestiune frauduloasă, înșelăciune, delapidare și alte infracțiuni de natură financiar-economică cu cinci ani înaintea deschiderii procedurii de faliment. Că patru ani după urma să fie condamnat la închisoare cu suspendare este o altă poveste…
Obştea Dobroneagu i-a vândut lui Ninu Zaharia masă lemnoasă pe picior, în total 530 mc, nu mai puţin de 430 de copaci, dar nu şi-a primit banii
În fine, au depus cerere de înscriere la masa credală atât Primăria Coșești, pentru acumularea datoriilor la impozitele pe terenuri (512.000 lei la data de 1.10.2014), clădiri și mașini, dar și băncile, CEZ și ANAF.
Unul dintre creditori este și Obștea Dobroneagu, care a depus, la rândul ei, cerere de creanță în data de 27 iunie 2014 și a atașat un contract încheiat cu Lory Club SRL în 2013, precum și facturi prin care dovedea că i-a vândut firmei din Coșești un volum de lemn brut de 530 mc, adică 463 arbori, respectiv rășinoase, fag și stejar, pe picior, exploatate în parchete la ras, din unitatea de producție Jepi, conform APV-ului anexat dosarului de insolvență.
Suma totală datorată astfel de Ninu Zaharia către Obștea Dobroneagu din Brăduleț este de 16.801 lei, creanță cu care proprietarul de pădure s-a înscris la masa credală. La masa credală s-a înscris chiar și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, care a cerut înapoierea sumei de 3.968,00 lei, reprezentând remunerația cuvenită titularilor de drepturi de autor care au prestat în club.
Lichidatorul judiciar al SC Lory Club SRL este ART PRO INSOLV SPRL, respectiv practicianul în insolvență Petre Motrun, care a scos la vânzare prin licitație deschisă bunurile firmei, respectiv, terenuri, clădirile în care funcționaseră stația peco și clubul, autoturisme, autoutilitare, gatere, utilaje de prelucrare a lemnului, mobilă, containere tip birou, un calculator Dell, un televizor Panasonic. Unele au fost și valorificate.
De exemplu, un autoturism Toyota Hilux, din vânzarea căruia s-au încasat 21.122,50 lei. La începutul anului 2019 continua procedura de insolvență, iar în aprilie mai erau la vânzare trei autovehicule și un utilaj industrial.
0 Comentarii