În octombrie 2015, RNP Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva lui Bogdan Urluescu. A solicitat ca acesta să îi lase în deplină libertate de proprietate și posesie un teren situat în zona Valea cu Pești și să fie obligat să ridice bariera amplasată pe drumul forestier 193 D. Tânărul a cumpărat în 2010 un teren în suprafață de 248,4 ha pădure situat în comuna Arefu, intabulat în cartea funciară. Însă drumul 193 D, cu o lungime de aproximativ 17 km, străbate doar proprietăți private și se află în administrarea OS Vidraru. Arătând că, de fapt, el este singurul care a întreținut și reparat drumul care îi străbate proprietatea, în timp ce Direcția Silvică Argeș vrea doar taxe de la oierii care urcă spre pășunile de la munte, Bogdan Urluescu a câștigat procesul pentru drumul forestier de la Valea cu Pești.
Direcția Silvică Argeș a pus barieră pe un drum doar ca să ia taxe de la oieri
În motivarea acțiunii s-a arătat că terenul reprezintă drumul forestier Valea cu Peşti, aflat în administrarea Direcției Silvice Argeș, și este proprietate publică a statului. Drumul forestier a fost pus în funcțiune în anul 1967, fiind destinat transportului rutier din activitatea forestieră, cât și a materialului lemnos, iar pârâtul, Bogdan Urluescu, a montat ilegal o barieră. Acesta a depus, la rându-i, o întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii pentru lipsa calității procesuale, titularul acțiunii neputând fi decât statul sau o unitate administrativ teritorială. În legătură cu problema barierei, acesta a arătat că nu a montat nicio barieră, dimpotrivă, a refăcut din fonduri proprii o porțiune de aproximativ 300 m încă din anul 2011, un drum de acces prin fondul forestier pe proprietatea sa privată, drum pe care l-au folosit și proprietarii vecini. Lucru dovedit și de inginerul Truică Constantin, din cadrul Direcției Silvice Argeș, care scrie în referatul anexat la dosar: „În fondul forestier privat a fost amplasată o barieră cu stâlpi verticali de peste 2,5 metri înălțime de către proprietarul fondului forestier Urluescu Bogdan. La momentul controlului, bariera era ridicată, circulația nefiind blocată, iar starea drmului fiind corespunzătoare circulației. În ultimii ani au fost efectuate de către proprietarul fondului forestier privat anumite lucrări care au constat în supralărgirea unei curbe și a unei porțiuni a platformei, precum și repararea prin balastare, executare șanțuri, desfundări de podețe și camere de descărcare”.
Realitatea este că Direcția Silvică Argeș, respectiv Ocolul Silvic Vidraru, îi restricționase accesul la proprietatea sa prin montarea unei bariere. Bariera a fost folosită în perioada martie-mai 2015 de către OS Vidraru pentru interzicerea accesului autovehiculelor, precum și a ciobanilor, care mergeau cu oile, pentru încasarea unei taxe de drum, fără să facă nicio lucrare pe drumul respectiv. Direcția Silvică Argeș nu s-a ocupat absolut deloc de reparația și întreținerea drumului din 1998, deși avea obligație și s-a angajat în acest sens, iar pârâtul nu a făcut altceva decât să amenajeze drumul de acces către proprietatea sa.
Reclamanta, respectiv Romsilva prin Direcția Silvică Argeș, nu a cerut mandat de reprezentare de la Ministerul Finanțelor
În urma probelor depuse în dosar, Judecătoria Curtea de Argeș a admis lipsa calității procesuale a reclamantei RNP, prin Direcția Silvică Argeș, și a obligat reclamanta să plătească pârâtului suma de 700 de lei cheltuieli de judecată. De altfel, în încheierea de ședință din 24 februarie 2016, prima instanță a pus în vedere reclamantei să depună un mandat de reprezentare de la Ministerul Finanțelor Publice, singurul care are calitate de reprezentant al statului și unității administrativ teritoriale, dar la termenul următor, din data de 30 martie, 2016, reclamanta a depus un înscris din care rezultă că Romsilva, prin structura centrală, nu dorește să facă demersurile legale pentru a obține un mandat din partea statului român pentru a-l putea reprezenta în respectivul proces. Ca atare, Tribunalul Argeș, prin hotărâre definitivă în data de 25 mai 2017, respinge ca nefondat apelul declarat de reclamanta Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș. În ciuda faptului că directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, se bate cu cărămida în piept că ar apăra averea statului, în realitate trage cu gloanțe oarbe pentru că, iată, de fapt, nu are mandat din partea statului să îi recupereze nici măcar un amărât de drum forestier. Dar plătește prime babane juriștilor, care pierd pe bandă rulantă procese în instanță.
0 Comentarii