Web Analytics
scris miercuri, 09.07.2025

Dacia și Ford, grav afectate de lipsa Programului Rabla

Lipsa unei decizii clare a Guvernului Bolojan privind reluarea Programului Rabla în acest an afectează grav industria auto, motor important al dezvoltării economice din România.

Dacia și Ford, grav afectate de lipsa Programului Rabla

Citește și: 166.058 salariați în Argeș, la finele lui aprilie 2025. Câți bani au luat

Soarta subvențiilor pentru cumpărarea autovehiculelor rămâne, deci, incertă și, prin urmare, în industria auto s-a creat un blocaj fără precedent: peste un miliard de euro în tranzacții sunt înghețate în diverse stadii comerciale. De la producători precum Dacia și Ford până la rețelele de importatori și dealeri auto, întreaga industrie se confruntă cu pierderi masive – scriu cei de la Profit.ro.

La Mioveni, Dacia – liderul pieței auto din România – a înregistrat o scădere abruptă a vânzărilor. Dacă în iunie 2024 compania vindea aproape 7.000 de autoturisme, în iunie 2025 a reușit să comercializeze doar 2.738 de unități. Diferența de peste 4.000 de vehicule se traduce într-o pierdere estimată la 80 de milioane de euro. Pe ansamblul primelor luni ale anului, Dacia a raportat un declin de peste 32% al vânzărilor, ceea ce afectează direct producția și întreaga rețea de furnizori – potrivit stiripesurse.ro.

La Craiova, este și mai grav. Ford Otosan a investit 500 de milioane de euro pentru a începe, în 2025, producția primelor modele electrice românești: noul Ford Puma electric și familia Courier. Cu peste 200.000 de mașini produse anual, uzina din Craiova se baza pe programul Rabla pentru stimularea vânzărilor interne. Estimările arată că pierderile generate doar de întârzierea subvențiilor se ridică la 50 de milioane de euro pentru Ford – mai arată sursa citată.

Dacă Programul Rabla ar fi oprit complet, ăn afara pierderilor directe ale producătorilor, sute de companii mai mici din lanțul de aprovizionare și distribuție riscă falimentul din cauza blocajelor. În același timp, bugetul de stat ar suferi pierderi notabile din cauza scăderii colectării de TVA, impozite și contribuții sociale.

Reluarea Programului Rabla presupune un efort bugetar imediat, dar care ar fi recuperat rapid prin stimularea consumului și relansarea producției auto.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...