Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.
În mod normal, termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă.
Conform legislatiei muncii termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție sau mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.
Așadar, demisia fără preaviz nu este posibilă în orice situație, însă dacă angajatorul nu și-a respectat obligațiile pe care le are față de angajat, atunci acesta din urmă poate părăsi foarte rapid locul de muncă.
Orice încălcare a prevederilor din contractul de muncă poate sta la baza demisiei fără preaviz.
De exemplu, dacă salariatul nu și-a primit salariul în anumite luni, dacă a primit mai puțini bani, dacă nu i-au fost plătite orele muncite în zilele de sărbătoare, dacă nu a benefiat de concediu de odihnă, dacă orele suplimentare nu i-au fost compensate prin zile libere plătite sau prin adăugarea unui spor de 75% din salariul de bază, dacă nu a primit salariul la timp, dacă nu a primit echipamentele de protecție corespunzătoare etc, își poate da demisia fără preaviz.
Bineînțeles poate actiona în judecată angajatorul atunci când i-au fost încălcate drepturile.
Indiferent dacă salariatul demisionează cu sau fără preaviz nu va beneficia de indemnizație de șomaj.
Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Termenul de preaviz aplicabil în cazul demisiei salariatului a fost reglementat în interesul angajatorului, pentru a-l proteja pe acesta plecările intempestive, până la identificarea unui înlocuitor.
De aceea el este si singurul care,cu exceptia ipotezelor de mai sus,poate renunța la acest beneficiu.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Daca discutam despre suspendarea contractului individual de munca, atunci automat si termenul de preaviz se va suspenda.
Contractul individual de munca va inceta la data la care preavizul expira sau la data la care angajatorul renunta total sau partial la acest termen.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept
Citește și Lecție de drept. Ce modificări poți face în apartament, ce autorizații îți trebuie și cum le obții?
Citește și Lecția de drept. Sesizarea faptelor de violență domestică
0 Comentarii