După ce firma parteneră a fost bună de plată, și municipiul muscelean a fost notificat să returneze banii europeni
Proiectele implementate de municipiul Câmpulung, direct sau prin Grupul de Acțiune Locală, în cadrul programelor operaționale Capital Uman și Capacitate Administrativă, scot bani din bugetul local, mai exact din excedentul anilor precedenți. Începutul a fost făcut de unicul proiect cu fonduri europene derulat în timpul fostului primar Liviu Țâroiu, prin POCU, care a scos din teșchereaua publică peste o sută de mii de lei, iar continuarea are mai multe părți, vizând direct municipalitatea sau unul ori mai mulți parteneri implicați în folosirea banilor de la Uniunea Europeană.
Dincolo de cele deja prezentate în ultima perioadă, la final de octombrie a mai apărut unul. De fapt partea a doua a rambursării de bani primiți pentru implementarea proiectului denumit ”Dezvoltarea mediului antreprenorial prin acordarea de microgrant integrat cu stagii de formare”.
Proiecte ambițioase, implementare cu probleme
Demarat în 2022 și finalizat în decembrie 2023, proiectul anterior menționat a fost implementat cu Municipiul Câmpulung în calitate de lider și firma Euro Valldigna 2007 SRL Pitești, ca partener selectat conform legii. Finanțarea nerambursabilă în valoare de 1.889.648,07 lei a fost împărțită astfel: 1.281.052,20 lei pentru Câmpulung și 608.595,87 pentru firma parteneră. Cu precizarea că și cei doi parteneri trebuia să vină cu ceva bănuți de acasă, vreo cinci mii Câmpulungul și 30 de mii firma. Țintele proiectului erau, ca de obicei, ambițioase, constând în pregătirea unei noi generații de antreprenori, începutul fiind făcut prin zece noi afaceri locale, practic în apariția de noi locuri de muncă. Că scopul final nu a fost complet îndeplinit, deși la proiecte POCU și la POCA rezultatele sunt mai greu de cuantificat, asta a reieșit după aceea, adică după ce autoritatea de management a tras linie și a adunat.
Primul bun de plată a fost partenerul, adică Euro Valldigna 2007 SRL Pitești. Cazul vi l-am prezentat deja, pe scurt este de menționat că o cerere de rambursare nu era justificată, iar după notificare a apărut o decizie de recuperare pentru suma de 22.036,20 lei. Plus dobândă pentru întârziere, că notificarea fusese ignorată.
Citește și Dezvăluiri: Elena Lasconi a primit casă de la ANL, alături de nume grele ale „sistemului”
Majoritatea din CL a votat pentru rambursarea banilor. PNL s-a abținut
Procedura de recuperare a banilor de la Euro Valldigna 2007 s-a întins între toamna lui 2023 și primăvara anului 2024. Iar în această toamnă a venit și rândul Câmpulungului să fie notificat cu privire la restituirea unor bani. Concret este vorba despre restituirea prefinanțării rămase neutilizate la finele exercițiului bugetar în cadrul proiectului ”Dezvoltarea mediului antreprenorial prin acordarea de microgrant integrat cu stagii de formare”. Iar suma revendicată de Direcția Generală Programe Europene Capital Uman din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene este de 41.879,94 lei. Valoarea reprezintă diferența dintre tranșa 1 de prefinanțare, în valoare de 128.105,22 lei, și totalul primit după depunerea cererilor de rambursare, în cuantum de 86.225,28 lei. Și este de menționat faptul că cheltuielile totale ale municipiului Câmpulung în cadrul proiectului au fost de 563.473,45 lei. Finanțarea nerambursabilă inițială avea valoarea de 1.281.052,20 lei.
Ca și în alte cazuri similare, Câmpulungul va plăti cei peste 40 de mii de lei folosind sume din excedentul bugetar al anilor precedenți. Acest lucru a fost deja aprobat de Consiliul local, adică de majoritatea USR-FC-PSD-AUR. Opoziția, adică PNL, s-a abținut!
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii