Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. Jurnalul de Argeș își propune să demareze o campanie de presă anti-bullying, iar în această ediție ne-am îndreptat atenția către campaniile derulate de Biroul de Siguranță Școlară Argeș, înființat în septembrie 2020.
La nivelul județului Argeș, polițiștii de la Biroul de Siguranță Școlară derulează în prezent trei campanii de impact pentru prevenirea violenței școlare. Prima campanie, începută din 2022, se numește „Law is Cool”. Campania a prezentat, în rândul elevilor, părinților și profesorilor, echipa multidisciplinară care are atribuții în protecția copilului și oferă în continuare un instrument de lucru pentru școli. Polițiștii au elaborat un ghid legislativ cu informații punctuale din mediul frecventat de copii, pe înțelesul lor, despre principalele fapte de violență, riscuri ce pot apărea în mediul online și în ceea ce privește consumul de substanțe psihoactive, iar materialele au fost diseminate în unitățile de învățământ și sunt folosite în continuare de către diriginți în activitățile de la clasă. La acțiunile campaniei au participat polițiști, consilieri școlari, dar și asistenți sociali din cadrul primăriilor.
„Când atenția, joaca și iubirea sunt înlocuite de gadgeturi diferite acestea pot influența negativ dezvoltarea copilului”
Biroul de Siguranță Școlară își îndreaptă atenția și către părinți. Pentru ei a fost creată campania „Reconectează-te cu copilul tău”, care își propune să arate impactul tehnologiei asupra dezvoltării copilului în raport cu lipsa comunicării cu părinții. „Trebuie să conștientizăm cât mai timpuriu că lipsa comunicării cu părinții sau lipsa contactului cu părinții încă de la vârste fragede poate avea consecințe dintre cele mai nefericite în perioada adolescenței mai ales. Și atunci când atenția, joaca și iubirea sunt înlocuite de gadgeturi diferite acestea pot influența negativ dezvoltarea copilului și mai târziu ajungem să ne întrebăm ce putem să facem și ne dăm seama că, de fapt, nu avem o bază pe care să construim încrederea și comunicarea pe care ni le dorim în adolescență cu copilul”, ne-a declarat inspector principal Cristina Pătru, șefa Biroului de Siguranță Școlară, precizând că este bine ca părintele să monitorizeze site-urile pe care le accesează copilul, timpul pe care îl petrece în fața unui ecran și să se asigure că nu îi lipsește mișcarea fizică, comunicarea și activitățile cu familia.
Campania a fost lansată în luna mai 2024 și se desfășoară sub forma unor lectorate cu părinții. Primul lectorat a avut loc în luna mai, la Sala Lumina, unde, cu sprijinul Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, a fost pusă în scenă o piesă care a demonstrat cât de importantă e conectarea reală dintre părinți și copii. Au participat părinți, reprezentanții unităților de învățământ din Pitești și din zonele limitrofe și reprezentanții partenerilor instiuționali ai proiectului: IȘJ Argeș, IJJ Argeș, CJRAE Argeș, DGASPC Argeș, ANITP, CPECA Argeș, dar și Asociația Națională a Părinților, filiala Argeș. „Noi știm că părinții nu beneficiază de niciun fel de formare și atunci când întâmpină greutăți trebuie să știe că există instituții și există persoane care pot acorda sprijin atunci când au nevoie”, a punctat inspector principal Cristina Pătru.
„Fenomenul de bullying poate fi diminuat prin simpla atitudine pe are o iau martorii”
De asemenea, în anul școlar 2024-2025 va fi implementată în Argeș campania națională „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, care a început din septembrie, se adresează tuturor cetățenilor și își propune să promoveze numărul unic 119 pentru semnalarea oricărui caz sau suspiciune de abuz asupra copilului. În cadrul campaniei au fost elaborate clipuri video care rulează în cadrul unor unități comerciale din Pitești și au fost distribuite afișe în școli.
„Încercăm cu toții să facem cunoscut faptul că, dacă suntem martorii unei situații de violență, de abuz asupra unui copil, indiferent că suntem în poziția de adult sau copil avem această obligație morală de a sesiza și de a pune stop cazurilor de violență care nu ajung să fie sesizate decât prea târziu. Și dacă fiecare dintre noi am face asta, am lua atitudine în fața unui caz de violență la care asistăm, poate am diminua mai mult acest fenomen de bullying care constă în acte repetate de violență asupra unui copil cu scopul de a-i scădea stima de sine, de a-l intimida și de a-l aduce într-o poziție de neajutorare”, ne-a mai declarat șefa Biroului de Siguranță Școlară. Martorii îl pot determina pe agresor să se oprească.
„Atunci când martorii se opun unui comportament violent al colegilor sau iau atitudine, cu siguranță și autorul o să bată în retragere. Atunci când au o atitudine de încurajare a lui, cu siguranță faptele și consecințele vor fi mult mai grave. De aceea fenomenul de bullying poate fi diminuat prin simpla atitudine pe are o iau martorii.”, este concluzia inspectorului principal Cristina Pătru.
Citește și Nepotul generalului Pleşiţă e noul director executiv al AJVPS Argeş
0 Comentarii