Web Analytics
scris joi, 19.01.2017

Procurorii cer confiscarea a 25 de milioane de lei din averea afaceristului George Hoţu

7 george hotu

Procurorii cer confiscarea  a 25 de milioane de lei din averea afaceristului George Hoţu

# Săptămână decisivă în dosarul Balastiera! # Magistrații Tribunalului Argeș anunță sentința pe 19 ianuarie

Săptămâna trecută, la Tribunalul Argeş s-a judecat un nou termen din dosarul „Balastiera 1” în care sunt cercetate nu mai puţin de 10 persoane şi o societate comercială.

Este vorba despre dosarul omului de afaceri piteștean George Dumitrescu, zis George „Hoțu”, patronul de la Amfora Plus Trans SRL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă. La ultimul termen al procesului, magistraţii Tribunalului Argeş au amânat pronunţarea în cauză pentru joi, 19 ianuarie.

Procurorii Parchetului au cerut condamnarea la închisoare pentru nouă din cei zece inculpaţi

Pe lângă George „Hoțu” și societatea pe care o deține, Amfora Plus Trans, în dosar mai sunt cercetaţi reprezentanți ai unor alte societăți cu care SC Amfora a derulat operațiuni comerciale sau angajaţi ai respectivei firme, după cum urmează: Adrian Marian Oprea, Iuliana Mihaela Stoica, Ionică Săraru, Simona Maria Dumitrașcu, Dumitru Dumitru, Mihai Gabriel Vâlcu, Carmen Bulimar, Răzvan Șerbănoiu şi Constantin Bogdan Grosu. La termenul din 12 ianuarie s-a decis ca pronunţarea să fie acordată după vechiul Cod Penal. Procurorii Parchetului Tribunalului Argeş au cerut în faţa judecătorului pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru George Dumitrescu pentru cele trei infracţiuni de care este acuzat. Pedeapsa cea mai mare pe care George Hoţu ar putea-o primi este de până la 8 ani de închisoare. De asemenea, procurorii au cerut pentru SC Amfora interzicerea unor operaţiuni patrimoniale şi anume efectuarea de operaţiuni miniere, precum şi o amendă penală. Faţă de ceilalţi inculpaţi în dosar, procurorii Parchetului Tribunalului Argeş au cerut pedeapsa cu închisoare, excepţie de la caz fiind parte Carmen Bulimar, administratorul firmei Zenit Star Capital din Pitești, care a recunoscut faptele şi pentru care procurorii au cerut magistratului închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Procurorii cer confiscarea de la George Hoţu şi a cantităţii de  45.253 mc de agregate minerale

Tot procurorii au cerut judecătorului Tribunalului Argeş decizia confiscării de la inculpatul George Dumitrescu a sumei de  25.198.835 lei, sumă dobândită prin infracţiunea de spălare a banilor, dar şi cantitatea de 45.253 mc de agregate minerale exploatate fără permis. De asemenea, procurorii au cerut ca de la toţi inculpaţii să fie recuperat prejudiciul de 10.525.873,36 lei pentru evaziune. Reamintim că procurorii arătau în rechizitoriu că: „Mecanismul spălării banilor obținuți era împrumutarea Amfora Plus de către Dumitrescu George, deși acesta nu a făcut dovada vreunui venit pentru a-și susține împrumuturile. Apoi inculpatul retrăgea banii din societate sub pretextul restituirii împrumuturilor acordate, dând astfel o aparență ilicită acestor sume de bani și disimulând adevărata lor proveniență. Din raportul de expertiză judiciară contabilă rezultă că Dumitrescu George a supus procesului de spălare a banilor suma de 25.198.835 lei”. Procurorii mai explicau în rechizitoriu că George Dumitrescu „a exploatat agregate minerale de pe suprafața pentru care nu deținea permis de exploatare o cantitate de 45.253 mc”.

Avocatul lui George Hoţu a cerut achitarea clientului său

În ceea ce priveşte cerinţele apărătorului lui George Hoţu, acesta a cerut în faţa judecătorului achitarea clientului său cu privire la evaziune fiscală şi spălare de bani pentru că faptele nu există, dar menţinerea faptelor de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, precum şi interzicerea efectuării de operaţiuni miniere pentru Amfora Plus.

O inculpată în dosarul Balastiera către redactorul Jurnalului: „Eşti plătit bine pentru ceea ce faci?”

Mihaela Stoica, inculpată în dosarul Balastiera, a fost deranjată de prezenţa în sala de judecată a redactorului Jurnalului de Argeş care îşi lua notiţe din timpul judecăţii deşi procesul era public. Aceasta a răbufnit şi ne-a întrebat în timpul judecăţii: „Eşti plătit bine pentru ceea ce faci?”. I-am solicitat acesteia ca după termenul procesului să ne dea un punct de vedere privind motivul pentru care este acuzată, însă nu a mai vrut să dea nicio declaraţie.

O solicitare de studiere a dosarului Balastiera de către IPJ Argeş i-a „îngrijorat” pe inculpaţi

George Dumitrescu şi alţi inculpaţi, prin vocea avocaţilor, au fost „îngrijoraţi”, după cum au precizat apărătorii, de faptul că IPJ Argeş a făcut o solicitare în care se cerea consultarea dosarului. Judecătoarea Tribunalului Argeş a precizat că ştie de această solicitare în care era prevăzută încuviinţarea de a studia dosarul. De asemenea, magistratul a adăugat şi motivul pentru care poliţiştii au apelat la respectiva solicitare: „pentru că George Dumitrescu mai este cercetat într-un dosar”, fapt ce îi ajuta pe oamenii legii la documentare.

George Hoţu: „Eu mă consider nevinovat”

La sfârşitul termenului a venit şi rândul inculpaţilor să dea declaraţii. George Dumitrescu, patronul Amfora Plus Trans a negat cu vehemenţă faptele de care este acuzat. Şi-a lăudat firma şi s-a considerat nevinovat. Rămâne de văzut ce va decide Tribunalul Argeş pe 19 ianuarie. „Am societatea comercială de peste 22 de ani. Au fost sute de societăţi cu care am încheiat contracte, aproape de 1.000.  Am construit drumuri, şcoli şi alte lucrări de anvergură. Eu mă consider nevinovat”, a precizat în faţa judecătorului, George Hoţu. Întrebat şi de activitatea Sc Amfora, George Hoţu a răspuns în aceeaşi notă: „Activităţile au fost desfăşurate corect!”.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită