Web Analytics
scris vineri, 21.06.2024

Călin Vlasie a ratat, iar, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”

Consiliul Local și Primăria Municipiului Botoșani, împreună cu Fundaţia Culturală „Hyperion- Caiete Botoșănene” și Uniunea Scriitorilor din România au organizat, în zilele de 14 și 15 iunie 2024, cea de-a XXXIII-a ediție a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia. Este cel mai important premiu literar ce se acordă în România.

Călin Vlasie a ratat, iar, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”

La 15 iunie s-au împlinit 135 de ani de la moartea marelui poet nepereche, fiind organizate numeroase activități la Botoșani, precum depuneri de coroane și jerbe de flori, slujba de Te Deum la Biserica Uspenia din municipiu și alte evenimente care i-au fost dedicate. Varujan Vosganian a ținut un cuvânt de deschidere ca președinte interimar al Uniunii Scriitorilor din România. Au citit din opera lor: Adrian Popescu, Ovidiu Genaru, Ion Mureșan, Ion Pop, Lucian Vasiliu, Grete Tartler și Călin Vlasie.
Tot la 15 iunie a avut loc mult așteptata Gală de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia la care au fost nominalizați poeții: Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Călin Vlasie și George Vulturescu. De menționat că, din 2020 încoace, poetul piteștean Călin Vlasie a fost mereu nominalizat, dar fără a câștiga. Anul trecut a ratat și premiul USR.

Juriul Naţional de acordare a premiului a fost format din Daniel Cristea Enache, piteșteanul Nicolae Oprea, Vasile Spiridon, Mihai Zamfir (președinte), Irina Petraș, Ioan Holban și Vitalie Ciobanu.
În cadrul galei, premiul a mers către laureatul Lucian Vasiliu, care pe lângă distincție a primit 30.000 lei și titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.
Lucian Vasiliu este, din 2014, coordonator al Editurii „Junimea” și director inițiator al revistei „Scriptor”.
După gala de decernare a urmat un spectacol susținut de Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

Citește și Publicul a votat, la Goleşti, premianţii Festivalului Internaţional de Film „Tres Court”

Citește și Petre Ţuţea sau credinţa la gradul superlativ

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită