Web Analytics
scris joi, 25.04.2024

Piteştiul vechi, în dezbatere

Există o imagine foarte populară cu Piteştiul anilor 1793, care a apărut pe coperta mai multor cărţi şi reviste, ba chiar şi în albumul fotografic despre oraş, editat de Muzeul Judeţean Argeş, dar, în opinia noastră, nu are nicio legătură cu realitatea. Ar fi cea mai veche imagine cu Piteștiul, dar nu este Piteștiul! Un fals care încă mai circulă și în prezent (în 2023 tronează chiar pe coperta unei cărți despre oraș)!
Un fals promovat, întâia oară, de revista ,,Magazin istoric” (octombrie/1967). Încă o dată, nu trebuie să confundăm arta cu realitatea. Luigi Mayer, un pictor italian de origine evreiască, este autorul unor desene având ca temă călătoria în Țara Românească, din anul 1794, a lui Sir Robert Ainslie, ambasadorul englez la Poarta Otomană, desene după care s-au realizat gravuri (de către William Watts și Thomas Milton) tipărite la Londra în albume, în 1801 de Watts ori în 1809, de R. Bowyer.
A lucrat din memorie, poate a încurcat schițele vreunui oraș… austriac. După arhitectură, biserica din respectiva stampă nu este una ortodoxă. Nici casele nu au absolut nimic cu arhitectura muntenească, nici îmbrăcămintea.

Piteştiul vechi, în dezbatere

Citește și Calinic, la pas sprinten prin Cluj, ca la… 20 de ani

Citește și Desfiinţarea Asociaţiei Filateliştilor Argeş şi Simfonia Lalelelor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită