Web Analytics
scris joi, 30.06.2016

Doctoriţa Mioara Motoc, acuzată de evaziune fiscală şi delapidare: i se impută peste 2,5 milioane euro!

Pe 21 iunie 2016, la Tribunalul Specializat Argeş a fost deschis un nou dosar în care apare numele clinicii „ANDREEA MOTOC”, dosar al cărui obiect este atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă a S.C. ANDREEA MOTOC S.R.L. Administratorul judiciar al debitoarei,  AKTIV-LEX INSOLVENŢA SPRL, o acuză pe Mioara Motoc, fost administrator statutar al firmei şi unul dintre cei doi asociaţi ai clinicii, de evaziune fiscală şi delapidare. Acuzaţii similare au fost formulate şi de Finanţe, dar şi de o parte dintre creditori. Mioarei Motoc i se impută 11.000.000 lei (echivalentul a 110 miliarde de lei vechi), iar dacă va pierde procesul intentat de administratorul judiciar, va trebui să plătească, personal, aceşti bani.

Doctoriţa Mioara Motoc, acuzată  de evaziune fiscală şi delapidare:  i se impută peste 2,5 milioane euro!

Avocatul Cristian Cîrmaciu, reprezentantul AKTIV-LEX INSOLVENŢA, spune că Mioara Motoc este cea din cauza cărei clinica nu şi-a mai putut onora datoriile şi a ajuns în actuala procedură.
„Eu am solicitat atragerea răspunderii pentru că a adus firma în insolvenţă. Sunt mai multe motive. A vândut mărfuri cu discount-uri foarte mari, de peste 50%, disproporţionate faţă de celelalte produse aflate pe piaţă, către mai multe firme. Numai  faptul că a vândut mărfuri cu discount atât de mare a făcut o pagubă de 1 milion de euro. În plus, a derulat activitatea societăţii în interes personal, mai exact  în interesul administratorului statutar şi nu în interesul debitoarei”, explică, pentru Jurnal de Argeş,  avocatul Cristian Cîrmaciu, reprezentantul AKTIV-LEX INSOLVENŢA, firmă care se ocupă, în calitate de administrator judiciar, de insolvenţa S.C.  ANDREEA MOTOC S.R.L.

Pierderi de zeci de miliarde din cauza discounturilor nejustificate

„În industria farma, termenele de plată sunt foarte mari, la 300 şi ceva de zile. Deveniseră exigibile nişte creanţe din urmă şi probabil, ca să facă rost de lichidităţi,  a apelat la această strategie. Probabil, la discount-uri mai mari de 50%, firmele cumpărătoare îi plăteau banii pe loc. Prin faptul că a luat marfă de la furnizori de 100 de miliarde  lei vechi şi a vândut marfa asta cu 40 de miliarde, a rezultat o pierdere de 60 de miliarde. Exemplele pot continua. Acum i se impută tot pasivul, adică 110 miliarde lei vechi. Dacă instanţa ne va da dreptate, dânsa va trebui să plătească personal suma aceasta”, spune avocatul.
Iată ce se arată în dosarul înregistrat pe 21 iunie 2016 la Tribunalul Specializat Argeş: „Livrările masive de mărfuri efectuate de către debitoare, către clientul HELAPHARM WAREHOUSE DISTRIBUTION S.R.L., în intervalul 16.05.2014 – 19.06.2015, în valoarea totală de 8.996.912,19 lei, având în vedere discounturile foarte mari acordate acestui client (> 50%), pot duce la concluzia că administratorul societar Motoc Mioara a folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi, faptă prevăzută de art. 169 alin. 1 lit. f din Legea 85/2014”.
Acuzaţiile amintite sunt doar câteva din lungul şir de fapte cu iz penal de care administratorul judiciar o acuză pe dr. Mioara Motoc.
În dosar se fac, spre exemplu, sesizări cu privire la „Ridicările foarte mari de numerar din casieria societăţii efectuate de către administratorul statutar Motoc Mioara, atât în anul 2014 (2.500.000 lei în data de 02.12.2014), cât şi în anul 2015 (2.786.119,23 lei), fără ca aceasta să aibă o justificare legală de folosire a acestor sume”.

Transfer dubios de leasing 

De asemenea, AKTIV-LEX acuză şi folosirea creditelor societăţii în interesul personal al administratorului statutar Motoc Mioara, conform balanţei de verificare întocmită pentru luna martie a acestui an, valoarea acestor creditări fiind de 1,32 milioane lei.
Administratorul  judiciar mai acuză fosta conducere a clinicii că a irosit resursele financiare, efectuând cheltuieli inutile cu achiziţia directă sau cu leasingul unor maşini de lux, active care nu au fost utile şi nu au adus plus valoarea activităţii desfăşurate de către societate.
„Mai mult, la finalul contractului de leasing, debitoarea, prin administratorul societar Motoc Mioara, a cedat leasingul către fiica acesteia Motoc Andreea Iulia, deşi conform graficului de rambursare, mai era doar o rată de achitat. Ca urmare a încheierii acestui contract de novaţie (cu titlu gratuit), în data de 22.02.2016, patrimoniul debitoarei a suferit un prejudiciu foarte mare, datorită faptului că nu i-a fost achitată o sumă serioasă, cu titlu de preţ, pierzând astfel contravaloarea ratelor achitate până la momentul încheierii novaţiei”, explică avocatul Cristian Cîrmaciu.

Acuzată că a cumpărat de la firma pe care o administra un autoturism subevaluat

Tot printre acuzaţiile formulate de AKTIV-LEX se mai numără şi cea potrivit căreia debitoarea, prin administratorul statutar Motoc Mioara, a valorificat şi un autoturism marca Audi Q7, tot către Motoc Mioara, cu suma de 11.780,00 lei, „sumă pe care o apreciem că fiind derizorie, având în vedere faptul că autoturismul a fost evaluat în luna mai 2016 la valoarea de 108.068,13 lei, în vederea valorificării în cadrul procedurii de executare silită, efectuată de BEJ Radu Marius”.
Împotriva acesteia au fost, de altfel, formulate mai multe plângeri penale şi sesizări, şi nu doar din partea AKTIV-LEX.
„Noi am făcut o plângere penală pentru evaziune fiscală şi delapidare şi mai multe sesizări la Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, DSP, Ministerul Sănătăţii, dar mai sunt şi alte plângeri penale făcute de creditori, plus două de către Finanţe, pentru evaziune fiscală”, mai spune Cristian Cîrmaciu.
Intrarea în insolvenţă a S.C. ANDREEA MOTOC S.R.L. şi desemnarea AKTIV-LEX INSOLVENŢA   SPRL drept administrator judiciar al respectivei firme în care Mioara Motoc este asociat au declanşat un adevărat război între aceasta din urmă şi firma de insolvenţă. În acest război au avut loc o serie „artificii” care au agravat şi mai tare problemele clinicii, care se zbate să supravieţuiască.
„Nu ne-au pus la dispoziţie stocurile de mărfuri, sumele din casieria societăţii care figurau înregistrate în balanţa contabilă, dar în realitate nu sunt. Concret, a luat banii din casierie şi nu i-a pus la dispoziţia administratorului judiciar. În insolvenţă trebuie să iei banii şi să-i pui într-un cont unic, de unde se fac toate plăţile. I-am solicitat să pună toţi banii în contul unic. Nu i-a pus. Nu ne-au pus la dispoziţie nici dovezi, chitanţe sau facturi, ca să înţelegem cum a cheltuit sumele astea. În plus, nu ne-au pus la dispoziţie un stoc de mărfuri de peste 20 de miliarde de lei vechi”, mai spune avocatul Cristian Cîrmaciu.
Sumele cumulate care i se impută Mioarei Motoc au atins cifre uriaşe şi ca urmare a acuzaţiilor  potrivit cărora ar fi indisponibilizat resursele societăţii în stocuri foarte mari de medicamente, care nu au fost valorificate în interiorul termenului de valabilitate (fapt ce îi este imputabil administratorului, respectivele cheltuieli înregistrate cu scoaterea acestora din evidenţă, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil). Administratorului statutar  i se mai pune în cârcă şi faptul că nu a luat măsurile necesare în vederea recuperării clienţilor restanţi, ceea ce a dus la prescrierea unor sume. 

Mioara Motoc: „AKTIV-LEX are plângere penală făcută de către noi”

Contactată telefonic de Jurnal de Argeş, dr. Mioara Motoc nu a dorit să comenteze acuzaţiile  formulate la adresa sa.
„Nu ştiu nimic despre acest dosar, dar AKTIV-LEX are plângere penală făcută de către noi. Nu ştiu ce face AKTIV-LEX. Este o societate care nici măcar nu a fost pusă de noi. Nu ştiu cine i-a numit. Ei de fapt nu doresc reorganizarea societăţii, ci altceva… Au plângere penală. Nu ştiu ce face AKTIV-LEX în momentul ăsta, chiar nu mă interesează”, a declarat Mioara Motoc, asociat şi fost administrator al S.C. ANDREEA MOTOC S.R.L.

I s-a interzis accesul în clinică

Cert este că Mioara Motoc nu mai are nici măcar dreptul de a intra în societatea comercială. „Ca urmare a celor amintite şi a faptului că sunt câteva probleme penale, i-am suspendat atribuţiile din fişa postului şi i s-a interzis accesul în clinică”, explică, pentru Jurnal de Argeş, avocatul Cristian Cîrmaciu.
Reprezentantul AKTIV-LEX INSOLVENŢA explică şi de ce acţiunea de atragere a răspunderii penale pentru intrarea în insolvenţă a clinicii a fost îndreptată doar împotriva Mioarei Motoc, în condiţiile în care firma mai are un asociat.
„Ne-am îndreptat împotriva ei pentru că este nu numai asociat, ci şi cea care a administrat firma, ca administrator statutar. Legea spune că te poti îndrepta împotriva administratorilor ori membrilor organelor de conducere. Celălalt asociat este Maria Dima din Bucureşti, care nu are însă semnătura pe acte. Acesta din urmă este reprezentantul a doi creditori de la masa credală şi ar putea fi considerată, la rândul său, păgubit. Se pare că nimeni nu a reuşit să o controleze pe doamna Mioara Motoc, nici asociatul, nici Finanţele, nici Poliţia”, mai spune avocatul.

Clinica Andreea Motoc  se află în reorganizare

Din punct de vedere juridic, proprietarul clinicii este în continuare societatea comercială Andreea Motoc S.R.L., firmă care are doi asociaţi: Mioara Motoc şi Dima Maria, numai că s-a schimbat administratorul (Mioarei Motoc retrăgându-i-se  dreptul de administrare). Cea care se ocupă mai departe de  destinele debitoarei este firma de insolvenţă AKTIV-LEX, administratorul judiciar al clinicii.
„Noi încercăm să reorganizăm clinica. Am schimbat infrastructura, am angajat medici de laborator, biolog, chimist. Încercăm să aducem medici de la Bucureşti. De asemenea, au fost cumpăraţi reactivii necesari efectuării analizelor şi o echipă de service a procedat la revizia şi reparaţia aparatelor din laboratorul clinicii. Singura problemă este că datoriile sunt foarte mari. Prin valorificare nu am reuşit să obţinem mare lucru. Este un alt management, acum… Vrem să achităm datoriile şi să mergem mai departe”, mai spune  reprezentantul AKTIV-LEX.

Farmacia Motoc a dispărut din peisaj

Deşi în urmă cu doar câteva luni, Mioara Motoc infirma zvonurile potrivit cărora farmacia clinicii se va închide, explicând că este vorba doar despre o încetare  temporară a activităţii, ca urmare a unor „zugrăveli”, s-a dovedit că lucrurile au mers, de fapt, într-o altă direcţie. Spaţiul în care unitatea funcţiona a fost şi el vândut, la fel cum se întâmplase anterior şi cu autorizaţia de funcţionare, ajunsă la S.C. FORTE VITA FARM S.R.L.
„Legat de farmacie, s-a vândut Autorizaţia şi s-a închis farmacia. Spaţiul în care funcţiona farmacia s-a vândut către o persoană fizică. A fost cumpărat de cineva la licitaţie. Acolo s-a încheiat povestea”, mai spune avocatul Cristian Cîrmaciu.
De amintit că SC. FORTE VITA FARM S.R.L, firma căreia i-a fost adjudecată autorizaţia de funcţionare, a făcut şi ea, înainte de a intra în posesia autorizaţiei pe care Mioara Motoc a refuzat să o predea, o plângere penală. Acuzaţiile se refereau, printre altele, la faptul că prin farmacie s-ar fi efectuat „trafic ilicit de droguri, având în vedere că o parte din componentele medicamentelor se pot încadra în noţiunea de precursor al drogului sau chiar drog”.
Material realizat de Isabela Moiceanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită