Gheorghe Ionnescu-Gion (1857-1904) este primul piteștean care devine membru al Academiei Române. A fost profesor, istoric, publicist, secretar general al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, vicepreședinte al Ateneului Român. Era prețuit de Hasdeu și urma să fie ginerele acestuia. Gion se impusese opiniei publice cu publicarea primei istorii (monumentale, de înaltă rigoare) a Bucureștiului, în 1899.
La moartea sa prematură, soția donează bibliotecii orașului Pitești, de la Liceul „Brătianu”, 1000 de volume (biblioteca de la liceu îi poartă și azi numele). În semn de mare prețuire, în 1911, piteștenii îi ridică un bust în Grădina Publică, bust realizat de către marele sculptor Frederic Storck. După 1960, cu ocazia amplasării statuii țăranului răsculat, bustul a fost pus la păstrare o vreme, până la urmă găsindu-și locul în fața Colegiului Național „I.C. Brătianu” (dar e amplasat cu spatele la stradă!)
Cel care a militat pentru realizarea acestui bust, având sprijinul unor piteșteni de vază (un fost prefect, un fost primar, pe președintele Camerei de Comerț Argeș), a fost profesorul N.I. Apostolescu, de la Liceul „I.C. Brătianu”. La acea vreme, inițiativa realizării unor busturi sau statui aparținea comunității dar, firește, micile comitete locale solicitau sprijinul Primăriei Pitești.
Într-o scrisoare din 23 martie 1910, N.I. Apostolescu se adresează Primăriei, arătând: „Comitetul pentru ridicarea unui monument, în Piteşti, istoricului şi literatului G.I. Ionnescu-Gion, întrunindu-se, în ziua de 14 curent, a hotărât, între altele, şi următorul lucru, pe care m-a autorizat a vi-l comunica.
Cu unanimitatea membrilor prezenţi, şi anume d-nii I.F. Comăneanu, N.C. Brânzeu, N.G. Dumitrescu, Gr.T. Coandă, Ernest Paximade şi subsemnatul, s-a hotărât a se ruga onor Primărie a Piteştilor să vină în ajutorul comitetului cu o sumă de bani spre a grăbi ridicarea bustului unui învăţat şi literat ca Gion, care s-a născut în oraşul nostru.”
Primăria Pitești a răspuns favorabil și, într-un an, bustul (plasat pe un soclu impozant) era dezvelit în fața Prefecturii Argeș.
Citește și Lecţie de branding la Topoloveni: de la magiun la ciclism, iar din toamnă şi festival moto
Citește și Semnal editorial. „Paradoxalul Urmuz”, de Lucian Costache
0 Comentarii