Web Analytics
scris joi, 11.01.2024

Semnal editorial. „Paradoxalul Urmuz”, de Lucian Costache

După ce, în anul 2020, profesorul piteștean Lucian Costache a publicat două masive tomuri din „Urmuz sau Despre paradox”, anul trecut, Anul Urmuz, a îmbogățit critica literară și urmuzologia cu alte două volume pornind de la același scriitor.
Este de necrezut cum, un critic și istoric literar, „dă târcoale”, pe 1000 de pagini de analiză, unei opere de nici 40 de „pagini bizare”, câte a scris Urmuz. Efortul interpretativ e urieșesc, bibliografia e impresionantă (13 pagini de „citări”), fapt ce-l proiectează pe prof. Costache printre cei mai de seamă cunoscători ai vieții și operei urmuziene, dimpreună cu acad. Gh. Păun.

Semnal editorial. „Paradoxalul Urmuz”, de Lucian Costache

„Urmuz nu s-a sinucis. Cineva i-a pus revolverul la tâmplă. În noaptea de 23 noiembrie 1923, Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, cunoscut de prieteni ca Mitică, a fost găsit într-un boschet, împușcat în tâmplă cu un revolver marca STM. Avea la el un ceas de aur fără capac. Urmuz cel născut la Curtea de Argeș și rebotezat de Tudor Arghezi e viu. Urmuz trăiește. El a creat Urmuzismul”, spune Lucian Costache în ultima sa carte, „Paradoxalul Urmuz. Pagini bizare repovestite și ilustrate pentru uzul curent”, apărută recent la Editura „Detectiv Literar” din București.
Și cam atât despre Urmuz. Numai dacă nu cumva acad. Gh. Păun sau prof. Lucian Costache nu vor descoperi compozițiile muzicale ale lui Urmuz, obligându-ne să consemnăm acest fapt…

Citește și Taylor Swift a doborât recordul lui Elvis Presley pentru cele mai multe săptămâni petrecute de un artist solo pe locul 1 în topul albumelor

Citește și Avanpremieră editorială. Recomandare de la preşedintele Academiei Române

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită