Web Analytics
scris miercuri, 27.12.2023

Deşi a delapidat peste 600.000 lei, Ionuţ Popescu de la ADIA a scăpat cu închisoare cu suspendare

Ionuț Popescu, fostul economist de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș (ADIA) și consilier local pe vremea fostului primar al Piteștiului Cornel Ionică, a fost condamnat la doi ani și șase luni închisoare cu suspendare pentru o delapidare de peste 600.000 lei de la ADIA. Paguba a fost descoperită după ce Ionuț Popescu a făcut praf, beat fiind, mașina instituției, subiect prezentat în exclusivitate de Jurnalul de Argeș în februarie 2021. Instanța a lăsat însă nesoluționată acțiunea civilă pentru recuperarea prejudiciului.

Deşi a delapidat peste 600.000 lei, Ionuţ Popescu de la ADIA a scăpat cu închisoare cu suspendare

Pe 16 ianuarie 2021, Ionuț Popescu a avut un accident grav cu Loganul instituției în timp ce era sub influența alcoolului, în sensul giratoriu de la Mărăcineni. Fostul economist de la ADIA a plătit echivalentul în lei al sumei de 8.733 de euro pentru că a avariat mașina în proporție de 80%. În urma unui audit au fost descoperite mai multe nereguli și suma nejustificată/delapidată în valoare de aproximativ 675.000 lei, iar conducerea ADIA, prin președintele Cristian Gentea, a făcut plângere penală împotriva lui Ionuț Popescu. Acesta a recunoscut la notar prejudiciul cauzat instituției, a precizat că va aduce documente justificative și s-a angajat să îl returneze până la finalul lunii septembrie 2021, dar s-a răzgândit și, în iunie 2022, a dat în judecată ADIA pentru anularea declarației-angajament, cerere de chemare în judecată care a fost anulată de Tribunalul Argeș.

Pe 21 iulie 2023, Ionuț Popescu a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, în care se menționează că, „în perioada 01.01.2014-31.12.2020, în mai multe rânduri, în calitate de șef Departament Economic al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Argeș, și-a însușit în mod necuvenit sume de bani din gestiunea asociației, producând un prejudiciu în valoare totală de 664.857 lei, care se compune din salarii încasate necuvenit în cuantum de 254.440 lei, cât și retrageri de numerar din conturile asociației, pentru care nu există documente justificative, în cuantum de 410.417 lei”.

Citește și De noaptea minţii! Fostul economist Ionuţ Popescu a dat ADIA în judecată, deşi a recunoscut la notar că a delapidat 675.526 lei

Deznodământ parțial! Mai trebuie recuperați banii

Pe 15 decembrie 2023, Judecătoria Pitești a admis acordul de recunoaştere și l-a condamnat pe Ionuț Popescu la doi ani și șase luni închisoare pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de delapidare, cu termen de supraveghere de patru ani. Instanța i-a interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

Pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, ori în cadrul Agenției Pentru Protecția Mediului Argeș. Suspendarea executării pedepsei se revocă în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare sau al nerespectării cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere / a obligaţiilor impuse. Inculpatul a fost obligat să achite către stat suma de 4300 de lei, cheltuieli judiciare. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Se va judeca în continuare civil pentru constatarea prejudiciului. „În baza art. 486 (Soluţionarea acţiunii civile, n. red.) alin. 2 C. proc. pen., lasă nesoluționată acțiunea civilă, exercitată de partea civilă, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș”, notează instanța. Alineatul 2 din articolul 486 spune că pentru cazurile în care nu s-a încheiat tranzacţie sau acord de mediere între părți, „instanţa poate dispune disjungerea acţiunii civile şi trimiterea ei la instanţa competentă potrivit legii civile, când soluţionarea laturii civile ar întârzia soluţionarea procesului penal”.

Citește și A recunoscut delapidarea de 675.000 lei. Ionuţ Popescu, fostul economist de la ADIA, a făcut acord cu procurorii

Citește și Scandalul escaladează! „Domnule Bughiu, din decembrie 2022, Biblioteca Judeţeană a murit, atmosfera este apăsătoare, salariaţii sunt stresaţi”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită