Pe 29 noiembrie a.c., procesul celor opt proxeneți din Câmpulung, recunoscuți ca membri ai clanului Boceanu, a ajuns la final. Curtea de Apel Pitești a respins apelurile inculpaților Lucian Boceanu, Dafinel Boceanu (cel care a racolat-o pe Mihaela Miloiu, de 18 ani, din Godeni, și care a sfârșit ucisă de un client, în Elveția, în decembrie 2016, în timp ce se prostitua), Ion Boceanu, Fernando Boceanu, Vasile Alexandru, Teofil Alexandru, dar a admis apelul inculpatului Florin Gogoci împotriva sentinţei dată de Tribunalul Argeș pe 17 februarie 2023. Procesul lui Florin Gogoci a încetat, întrucât faptele s-au prescris, și a scăpat și de măsura educativă de supraveghere de șase luni. Sentința Curții de Apel este definitivă. Lucian şi Dafinel Boceanu sunt daţi în urmărire generală.
„M-a prins şi m-a bătut până mi s-a crăpat pielea”
Încă din octombrie 2016, autoritățile din Cantonul Vaud din Elevția au început o anchetă față de proxeneții care au obligat fete din România să practice prostituția pe străzile orașului Lausanne. Mijloacele de probă au fost transmise către DIICOT Pitești, iar în 2017 s-a dispus și la noi începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism. S-a stabilit că inculpații racolau fete vulnerabile, cu situații materiale precare de pe raza Câmpulungului, folosind metoda „loverboy”, dar și promisiuni mincinoase privind împărțirea în mod egal a veniturilor realizate, fără a le comunica intenţia de a fi exploatate şi supuse unor tratamente inumane. Una dintre victime a fost dusă în Elveția sub pretextul unei vizite la un unchi al unuia dintre proxeneții inculpați. Minorele erau obligate să se prostitueze în Câmpulung și, după ce împlineau 18 ani, erau duse în Elveția și Italia. Discuție între doi proxeneți: „ Am primit mesaje pe Facebook. De la cine? O fată, ți-am vorbit despre ea! Una săracă ce pleacă imediat! O aduc aici!”.
Din interceptările convorbirilor telefonice a rezultat că, în fiecare seară, inculpaţii doreau să ştie numărul de partide întreţinute de către persoanele vătămate, sumele câştigate și timpul petrecut cu fiecare client, „în caz de nemulţumire aplicând violenţa verbală şi de cele mai multe ori fizică, pentru a se face înţeleşi şi respectaţi, astfel că, în timp, relaţia persoanelor vătămate cu inculpaţii a devenit una bazată pe supunerea totală a victimelor”. Iată și un dialog între două victime, menționat în rechizitoriu: „M-a prins şi m-a bătut până mi s-a crăpat pielea. Dacă m-ai vedea, am semne pe viaţă. M-a bătut cu cablul de Ia televizor, curgea sânge pe mâini, pe picioare, pe spate (…)”. O victimă a reușit să fugă după patru luni, alta – după zece zile. O altă victimă a fost constrânsă să practice prostituția periodic, din 2013 până în 2017.
Proxenetul încerca să își justifice ieșirile violente: „Mi-am mai ieșit din pepeni… c-așa e pă occident”
Una dintre victime a povestit anchetatorilor că a fost agresată fizic pentru că nu a perceput un tarif mai mare clienţilor și că a fost lovită cu pumnii, cu picioarele, cu palmele pe tot corpul, până a leșinat. Iniţial, persoana vătămată a acceptat să practice prostituţia, convenind să împartă sumele obţinute cu inculpatul, ulterior acesta a lăsat-o fără credit pe telefon, nu i-a permis să sune acasă decât o dată pe zi, cu număr privat, de pe telefonul lui și sub supravegherea lui și o amenința cu acte de violență împotriva familiei sale, dacă decidea să nu mai fie cu el. „Se constată că inculpatul i-a luat persoanei vătămate toţi banii câştigaţi din practicarea prostituţiei, a umilit-o şi a bătut-o când nu era mulţumit de cuantumul veniturilor realizate, încercând chiar să o şantajeze emoţional, invocând sentimentele pe care i le poartă atunci când persoana vătămată a fugit şi a solicitat ajutorul unui voluntar ce se îngrijește de prostituatele din zonă, care, la data de 06.10.2016, a dus-o într-un centru de protecție a victimelor”, se arată în rechizitoriu.
Iată și cum încerca proxenetul să o ademenească iar la prostituție, pe fată, prin telefon: „Eu ți-am vrut tot timpu’ binele. Și tu cre’ că știi lucru’ ăsta destul dă bine. Că mi-am mai ieșit din pepeni ca să… c-așa e pă occident, ca să poți să stai ca lumea și să fii cuminte. Am făcut și o regie și o ălea ca să fii cuminte. Plus de-asta, am fost gelos rău și atunci când a fost scandalu’ ăla. (…) Dă-l în p**a mea dă contract! Te interesează pă tine contract? Te sui în tren și iei… Îți iei bilet direct aicea… Îți trimet io bani dă drum. Trimet io tot ce vrei tu și vii aici. (…) Hai, mă, că e bine așa cum zic io. Hai, să-ți trimet bani, să pui mâna să vii. Fii dășteaptă! Că-ți spun io că-ți prinde bine. Și ție, și mie, și peste tot. E bine. Pă cuvânt. Păi… Faci și tu cinste c-o cameră dacă vii, fă? (…) Mă…a fost ce-a fost! Uite, hai, d-acuma-n colo să facem treburi bune. Tu ia-te după mine, că mai grijă dă tine cum am io și mai cuminte cum sunt io cu tine, nu găsești tu. Și condiții, și tot ce vrei”.
Obligate să fure de la clienți sau să îi distragă în timp ce „peștii” îi lăsau fără bunuri
Victimele erau constrânse să practice prostituția în condiții extreme. „Îmi vine să pic din picioare. Am febră-ncontinuu, am temperatură. Nu mai îmi trece, pă bune. Și mi-e și frig, și mă dor și picioarele”, îi spunea una dintre persoanele vătămate proxenetului. Altă victimă a practicat prostituția în Trento, Italia, până în luna octombrie 2017, apoi a rupt relația cu inculpatul. Însă acesta a încercat de mai multe ori să o convingă să se întoarcă la el, iar în luna noiembrie 2017 a răpit-o, victima scăpând în urma unui control efectuat de poliție.
Membrii clanului au transmis în țară, prin serviciile de transfer rapid, majoritatea sumelor de bani obținute de fetele racolate, adică 116.503,75 franci elvețieni, însă pe numele altor persoane din anturajul inculpaţilor, pentru a ascunde originea ilicită. Ori și-au cumpărat diverse autovehicule, printre care un Porsche de 46.000 de euro, înmatriculat pe numele mamei unuia dintre inculpați, pierdut ulterior la… zaruri. În plus, fetele racolate erau obligate să fure bunurile de valoare ale clienților, de obicei ceasuri scumpe, de aur, ori să le distragă acestora atenția pentru ca un membru al grupului să se strecoare în apartament și să le fure. Banii erau risipiți pe droguri, jocuri de noroc, unul dintre inculpați fiind înregistrat ca membru al Cazinoului Barriere din Montreux, din data de 26 septembrie 2016, cheltuind 9230 CHF până în februarie 2017. Grupul infracțional s-a organizat în data de 4 octombrie 2016 și a funcționat până în 6 octombrie 2017.
Culmea! Procesul a început efectiv în iulie 2021, iar prescripţia a intervenit în… august 2021
Inculpatul Florin Gogoci era minor la data săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane. În actul de sesizare a instanţei s-a notat că, la data de 15 august 2017, când avea doar 16 ani, a transferat o victimă, pentru o perioadă de trei luni, altui inculpat, în schimbul sumei de 8.000 de lei, „prin inducere în eroare (sub pretextul împărțirii în mod egal cu inculpatul a veniturilor pe care le va obține din practicarea prostituției, urmând să achite astfel o datorie a inculpatului către acesta)”. Fata a fost îmbarcată într-un avion către Elevția, unde a fost exploatată, iar după 14 zile a reușit să fugă.
Deși Florin Gogoci nu şi-a recunoscut vinovăţia, starea de minoritate i-a adus o sancţionare cu o măsură educativă pentru șase luni, dată de Tribunalul Argeș. Procesul penal a încetat însă în cazul său pe motivul intervenirii prescripţiei răspunderii penale și i-a fost înlăturată și măsura educativă. Potrivit legii, opt ani este termenul de prescripţie (generală) a răspunderii penale în cazul infracţiunii de trafic de persoane pentru care a fost acuzat inculpatul, dar termenul a fost redus la patru ani în cazul minorului (la data săvârşirii faptei), termen care s-a împlinit la data de 14 august 2021. Astfel, urmărirea penală a început în 2017, rechizitoriul a fost emis în decembrie 2020 de Parchetul de pe lângă ÎCCJ- DIICOT Serviciul Teritorial Piteşti, dar procesul celor opt inculpați a început abia în iulie 2021. Iată că o lună mai târziu deja se împlinise termenul de prescipție în cazul lui Florin Gogoci.
Ce condamnări au primit ceilalţi membri ai clanului
Pe 17 februarie 2023, Tribunalul Argeș a dat primele condamnări, care au rămas definitive prin decizia Curții de Apel Pitești din 29 noiembrie a.c.. Boceanu Lucian, aflat atât în recidivă postcondamnatorie, cât și în recidivă postexecutorie, liderul clanului, a primit cea mai mare pedeapsă, 12 ani și 10 luni de închisoare și s-a aflat sub control judiciar. Poliţiştii însă nu l-au găsit acasă după pronunţarea condamnării şi l-au dat în urmărire generală. Boceanu Dafinel, aflat în recidivă postcondamnatorie, cel care a racolat-o pe Mihaela Moloiu, a primit 9 ani și 8 luni închisoare. Şi el a dispărut. Boceanu Ion, arestat în lipsă, zis și Aladin, a primit 9 ani, 4 luni și 20 zile de închisoare. Vasile Alexandru a primit 4 ani și 10 luni închisoare. Teofil Alexandru – 3 ani închisoare. Boceanu Fernando – 3 ani cu suspendare. Frîntu Cătălin – 2 ani cu suspendare. Trei persoane vătămate nu s-au constituit părți civile, iar una a renunțat la pretenții. Tribunalul a respins acțiunile civile formulate de alte două persoane vătămate, așa că doar două victime trebuie să primească 10.000 de euro daune morale, respectiv 25.000 de euro daune morale de la doi proxeneți. S-au confiscat de la inculpați sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor.
Citește și Dialog emoţionant între o tânără traficată şi o jandarmeriţă: „Vă rog, scăpaţi-mă, mă prostituez…!”
0 Comentarii