Web Analytics
scris miercuri, 31.05.2023

Sfatul psihologului. Ce vă face să vă simţiţi invidioşi?

Aristotel a descris invidia ca fiind „durerea provocată de norocul altora”. Invidia înseamnă a dori ceea ce are altcineva și să simțiți resentiment față de persoana respectivă pentru că a obținut ceva ce vă doriți, dar nu ați reușit să obțineți.

Sfatul psihologului. Ce vă face să vă simţiţi invidioşi?

Invidia poate fi o emoție distructivă atât din punct de vedere mental, cât și fizic. Persoanele invidioase tind să se simtă ostile, pline de resentimente, furioase și iritabile. De asemenea, este mai puțin probabil ca aceste persoane să se simtă recunoscătoare pentru trăsăturile lor pozitive și pentru circumstanțele bune în care se află. Invidia este legată de depresie, anxietate și nefericirea personală.

Aceste stări mentale negative pot avea un impact asupra sănătății fizice. Persoanele invidioase se pot simți stresate și copleșite. În plus, majoritatea oamenilor nu vor să stea cu o persoană invidioasă, deoarece este neplăcut să fie în preajma ei. Ca urmare, persoanele invidioase au mai puțini prieteni în general, precum și mai puțini prieteni care să le ajute în momente de nevoie. Mai rău, atunci când o persoană invidioasă primește ajutor, ea tinde să se simtă neputincioasă pentru că asistența a fost necesară.

Citește și Sfatul psihologului. Criza de originalitate a adolescenţilor

Din moment ce invidia este o emoție nesănătoasă, cum puteți preveni apariția ei? Primul pas este să recunoașteți și să etichetați aceste sentimente ca fiind invidioase. Cum invidia este considerată o emoție inacceptabilă din punct de vedere social, mulți dintre noi neagă faptul că au aceste sentimente atât în public, cât și în privat. O metodă simplă de aplicat presupune ca la sfârșitul unei zile să ne spunem nouă înșine lucrurile pe care le avem și suntem recunoscători.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Consumul de droguri, alcool şi tutun la tineri

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită