# Războiul magnaţilor din turismul argeşean # „Microhidrocentralele construite respectă toate normele naționale și europene în vigoare”, spune Badea (foto)
În urmă cu mai bine de trei luni, Comisia Europeană a înștiințat România de declanșarea procedurii de infringement din cauza microhidrocentralelor construite în Munții Făgăraș, pe râurile Buda și Capra, de către oamenii de afaceri argeșeni Gheorghe Badea și Valentin Vișoiu. Iar declanșarea procedurii a venit după ce profesorul Ovidiu Mihuț din Curtea de Argeș și mai multe organizații de mediu au bombardat în ultimii cinci ani, cu sesizări, Comisia Europeană. Declanșarea infringementului nu-l bucură în mod deosebit pe Ovidiu Mihuț (deși dovedește că a avut dreptate), pentru că râurile au fost distruse. Există, totuși, o bucurie majoră: faptul că demersurile lui au blocat distrugerea altui râu al Făgărașului: Topolog. Am stat zilele trecute de vorbă atât cu profesorul Ovidiu Mihuț, cât și cu un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pentru a afla care este stadiul procedurii de infringement și până unde ar putea ajunge sancțiunile împotriva României. Am vorbit de asemenea cu omul de afaceri Gheorghe Badea, unul dintre cei care au investit în microhidrocentralele din Făgăraș.
Profesorul Ovidiu Mihuț: ”Statul va încerca să ascundă sub preș problema microhidrocentralelor”
„Nu am mai primit în această vară niciun document din partea Comisiei Europene. Știu că cei de la Bruxelles cer în acest stadiu documente autorităților române legate de acele microhidrocentrale construite în Făgăraș. Este o procedură de durată. Există o șansă, destul de mică e drept, ca cei de la Comisia Europeană să ceară într-un final anularea microhidrocentralelor din Făgăraș. Și asta pentru că există un precedent în Bulgaria. După șapte ani de procese și proceduri, Comisia Europeană a impus Bulgariei anularea construirii unor centrale eoliene ce afectau mediul. Cred, totuși, că în cazul microhidrocentralelor din Făgăraș, statul român va încerca să ascundă sub preș această problemă, să o mușamalizeze”, spune profesorul Ovidiu Mihuț.
Cel mai grav aspect din punct de vedere legal observat de Ovidiu Mihuț pe râurile Capra și Buda este că investitorii nu doar că au confiscat apa de pe albia pârâului de munte, ci i-au distrus în mod iremediabil și albia, îngropând conductele prin care curge apa captată, sub albia minoră a râului, care e domeniul public al statului. Însă, spune același Ovidiu Mihuț, Administrația Bazinală Argeș Vedea și Agenția de Protecția Mediului Argeș și Garda de Mediu Argeș timp de mai mulți ani la rând n-au vrut să verifice în teren problemele.
Ovidiu Mihuț are convingerea că autoritățile nu au fost doar indiferente la aspectele sesizate de el, ci au dovedit continuitate în sprijinul oferit afaceriștilor care și-au construit microhidrocentralele.
Gheorghe Badea: „În spatele lui Ovidiu Mihuț e marele om de afaceri Dumitru Grecu, care are frustrări că nu a făcut el acele microhidrocentrale”
Așa cum e firesc, am luat legătura și cu omul de afaceri Gheorghe Badea, unul dintre cei care au construit microhidrocentrale în Făgăraș, pentru a ne spune un punct de vedere vizavi de acuzele aduse de către profesorul Ovidiu Mihuț: „Plângerea domnului Mihuț nu are niciun temei, e o pierdere de timp. E un om care nu a făcut nimic în viață, nu a sădit un pom, nu a făcut un bordei. Să arate domnul Mihuț o chitanță care să ateste că a pescuit măcar o dată oficial și legal în viața lui. În spatele lui Ovidiu Mihuț mai sunt și alții. S-au făcut tot felul de controale și totul corespunde legislației în vigoare. Microhidrocentralele construite respectă toate normele naționale și europene în vigoare. În spatele lui Ovidiu Mihuț sunt și alți oameni, în frunte cu marele om de afaceri Dumitru Grecu, cel care a semnat tot felul de reclamații. Domnul Grecu are două plângeri semnate din partea firmei lui către Guvern și alte instituții. Domnul Grecu are frustrări că nu a făcut el acele microhidrocentrale și probabil că de acolo a pornit toată frustrarea.”Am încercat să luăm legătura și cu omul de afaceri Dumitru Grecu pentru a da o replică acuzelor lui Gheorghe Badea, numai că în ciuda apelurilor noastre repetate acesta nu a răspuns la telefon.
Iris Petsa, purtător de cuvânt la Comisia Europeană: „Aşteptăm ca autorităţile române să ne furnizeze documentele în cazul acelor microhidrocentrale”
Am stat de vorbă și cu Iris Petsa, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit pentru a afla mai multe despre cazul hidrocentralelor din Făgăraș. „Ca urmare a plângerii depuse, Comisia Europeană a cerut autorităților române să furnizeze toate documentele și informațiile legate de cazul microhidrocentralelor din Făgăraș și așteptăm ca acestea să ne furnizeze datele cerute. În funcție de ce răspunsuri vor fi primite, Comisia va decide următorii paşi. Investigația este la început, așa că nu putem face speculații premature asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla, dar sperăm că autoritățile române vor aplica legislația europeană înainte de a fi nevoie de declanșarea unei acțiuni legale. În mod normal, o investigație cauzată de o plângere are trei etape: etapa preliminară, în care suntem acum, și în care cerem informații statului membru, apoi prima etapă în care se lansează procedura când Comisia suspectează că este o nerespectare a legislației (Comisia trimite o scrisoare de notificare formală) și apoi dacă răspunsul la scrisoare este nesatisfăcător urmează a doua etapă – opinia motivată a autorităților și etapa finală este reprezentată de acțiunea în instanță”, ne-a declarat Iris Petsa.
Denis Grigorescu
0 Comentarii