Web Analytics
scris joi, 06.04.2023

Faptele afaceristului George Dumitrescu, alias „Hoţu”, s-au prescris din 2021. Rămâne dator la stat

Scriam în urmă cu trei săptămâni despre celebrul dosar de evaziune fiscală „Balastiera 1” sau „Amfora”, trimis în jduecată în 2016 și care a încetat în martie anul acesta, după ce a intervenit prescripția răspunderii penale. Deși faptele s-au prescris, afaceristul George Dumitrescu, cunoscut și drept „Hoțu”, a rămas dator la stat. Prezentăm, în continuare, cum opera firma implicată în proces, „Amfora Plus Trans”, din 2019 cu denumirea SC Magnetic Record Business SRL, administrată de George Dumitrescu.

Faptele afaceristului George Dumitrescu, alias „Hoţu”, s-au prescris din 2021. Rămâne dator la stat

Firma a fost înființată în 1995, iar din 2007 a solicitat şi obţinut permis de exploatare pentru nisip şi pietriş în satul Piscani, din Dârmănești, pe terasa malului stâng al râului Doamnei. „Inculpatul Dumitrescu George, în calitate de asociat şi administrator, şi-a dat seama că societatea poate exploata o cantitate considerabilă de agregate minerale, prin excavarea unei suprafeţe de teren mai mare decât cea autorizată, reuşind astfel să câştige sume importante de bani. Interesul de a exploata cantităţi mai mari de agregate minerale a fost dublat şi de faptul că, în această perioadă, inculpata S.C. Amfora Plus Trans S.R.L. a obţinut mai multe contracte de achiziţii publice în domeniul construcţiilor”, citim în rechizitoriu.

Agregatele minerale rezultate din exploatarea ilegală şi folosite în executarea contractelor au fost înregistrate ca achiziţii fictive ale firmei de la diverşi furnizori scriptici. Furnizorii au emis facturi fiscale fără operaţiuni reale la bază și care consemnau livrări scriptice de agregate minerale şi bitum către Amfora Plus Trans SRL.
„Datorită cheltuielilor fictive înregistrate în actele contabile ale inculpatei S.C. Amfora Plus Trans S.R.L., baza impozitului pe profit şi TVA- ul s-au diminuat foarte mult, realizându-se astfel şi sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. De asemenea, inculpatul Dumitrescu George a observat că poate să înregistreze în actele contabile ale societăţii şi achiziţii de alte bunuri (utilaje, bitum, etc.) pe care le achiziţiona, «fără acte», la preţuri mici, însă le înregistra cu preţuri de achiziţie mult mai mari, efectul fiind diminuarea semnificativă a cuantumului obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de către inculpata S.C. Amfora Plus Trans S.R.L.”, precizează procurorii.

Citește și Nepunerea în funcţiune a staţiei de asfalt a băgat 500.000 euro în buzunarul lui George Hoţu

„În realizarea acestor manopere frauduloase, inculpatul Dumitescu George avea nevoie de sprijinul unor societăţi care să emită facturi, astfel că acesta a identificat persoane dispuse să colaboreze, care deţineau sau erau dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale, în scopul de a emite facturi, fără a desfăşura activitate comercială, respectiv societăţi cu comportament tip fantomă care să creeze aparenţa de furnizori ai inculpatei S.C. Amfora Plus Trans S.R.L. În schimbul emiterii de facturi care nu aveau la bază operaţiuni reale, “administratorii” de fapt sau de drept ai societăţilor cu un comportament tip fantomă primeau un comision din valoarea sumei tranzacţionate, sumă reprezentată de plata pe care o efectua inculpata S.C. Amfora Plus Trans S.R.L. către aparenţii furnizori”, mai găsim în motivarea instanței. Comisionul era achitat de inculpat numai după ce suma de bani era retrasă de către complici, din conturilor societăţilor partenere şi remisă inculpatului sau după ce complicii semnau chitanţele emise de către inculpata Amfora Plus Trans, din care rezulta “plata în numerar” aferentă valorilor consemnate în facturile fictive.

Procurorii mai notau că George Dumitrescu „a exploatat agregate minerale de pe suprafeţe pentru care nu deţinea permis de exploatare, respectiv cantitatea de 45. 252 m3, inculpatul urmărind să exploateze ilegal în scopul de a realiza venituri materiale personale”.

Citește și Dosarul Balastiera 1: cum a spălat George Hoţu 251 miliarde lei vechi

Banii erau retrași de la bancă în aceeași zi în care erau depuși

Plățile bancare efectuate de „Amfora Plus Trans” S.R.L. către furnizorii fictivi erau făcute doar pentru a crea o aparență de realitate a operațiunilor comerciale, „în condițiile în care, în aceeași zi sau în zilele imediat următoare, sumele de bani erau retrase de la casieria unității ori de la ATM-uri”, de către inculpați și restituiți, în schimbul unui comision.

„În scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei sumei de bani dobândită din infracțiunea de evaziune fiscală, în perioada 2008 – 2011, SC Amfora Plus Trans SRL a efectuat plăți simulate (cu numerar sau prin bancă), în valoare totală de 22.946.144,02 lei, (care în opinia instanței reprezintă și „suma de bani spălată”)” către șase firme. „În ce privește plățile prin bancă, finalitatea acestora, după ce ajungeau în conturile presupușilor furnizori, era retragerea în numerar în aceeaşi zi cu data recepţionării lor sau în ziua următoare, de către complici – administratori de drept/de fapt ai beneficiarilor, din conturile societăților furnizoare și restituiți inculpatului în schimbul unui comision. După preluarea banilor, inculpatul îi reintroducea în contabilitatea SC Amfora Plus Trans SRL pe care o administra, prin „împrumutarea” societății, operațiune care reprezintă o creditare a societății și care îi conferea inculpatului dreptul la restituire, în final, acesta fiind beneficiarul prețului simulat a fi plătit societăților fals furnizoare”, citim în motivare.

Firmele „fantomă” nu aveau angajați, mijloace auto, puncte de lucru sau permis de exploatare

Instanța spune clar că, „în perioada august 2007- martie 2011, inculpatul George Dumitrescu a înregistrat în evidența contabilă a inculpatei S.C. Amfora Plus Trans S.R.L un număr de 248 de facturi fiscale, care nu aveau la bază operaţiuni reale, cu scopul de a diminua baza impozitului pe profit și TVA, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 10.346.344,84 lei, din care 5.776.497 lei TVA şi 4.569.847, 84 lei impozit pe profit, activitatea ilicită fiind realizată prin intermediul unor societăți cu comportament de firme tip «fantomă»”. Furnizorii scriptici ai SC Amfora Plus Trans SRL nu au deţinut mijloace auto pentru transport marfă, nu au avut angajaţi cu contract de muncă, nu au avut puncte de lucru, nici spaţii de depozitare pentru agregatele minerale livrate și nu au deţinut permise de exploatare pentru agregate minerale.

Citește și Procurorii cer confiscarea a 25 de milioane de lei din averea afaceristului George Hoţu

Aceeași instanță i-a achitat pe inculpați în 2017 și i-a condamnat în 2020

În iunie 2016 a început procesul, iar George Dumitrescu, firma sa, „Amfora Plus Trans”, și alţi nouă inculpaţi, reprezentanți ai unor societăți cu care firma a derulat operațiuni comerciale sau angajaţi ai acesteia, au fost cercetați pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi exploatare de agregate minerale fără licenţă. S-a dispus efectuarea unei expertize contabile și, în februarie 2017, Tribunalul Argeș i-a achitat pe inculpați. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a făcut apel, iar cauza a fost rejudecată tot la instanța de fond. Noul președinte al completului a dispus readministrarea probatoriului, constând în reaudierea martorilor din rechizitoriu, audiaţi deja în cauză de anteriorul complet. Tribunalul Argeș l-a condamnat pe George Dumitrescu, în 2020, la 6 ani închisoare. Pe 9 martie a.c. a fost ultimul termen, iar Curtea de Apel Pitești a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale în cazul tuturor inculpaților.

Când s-au prescris faptele

Faptele au început în 2007, iar „Curtea reţine că data de început a cursului termenelor de prescripţie a răspunderii penale este dictată în speţă de data săvârşirii faptelor (…) şi s-au împlinit cel mai târziu în cursul anului 2021, anterior pronunţării deciziei penale prezente aşadar (cu luarea în considerare a perioadei de suspendare a cursului de prescripție pe o perioadă de 60 de zile, conform Decretul nr. 195/16 martie 2020 emis de Preşedintele României prin care a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/14 aprilie 2020)”.

Cât mai are de plată George Dumitrescu

George Dumitrescu a achitat suma de 1.020.000 lei cu titlu de prejudiciu către Statul Român, în apel. Instanța a restrâns măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile care aparțin fimei Amfora Plus Trans, până la concurenţa sumei de 9.326.344,84 lei (respectiv mai multe terenuri din Dârmănești și un apartament din București); a restrâns măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile, inclusiv sume de bani, care aparțin inculpatului George Dumitrescu, în vederea reparării prejudiciului produs bugetului statului, până la suma de 9.326.344,84 lei. S-a dispus și confiscarea specială de la inculpatul George Dumitrescu a sumei de 12.599.799,18 lei.

Citește și Poliţia a pus sechestru pe averea lui George Hoţu în dosarul de evaziune de peste 2 milioane de euro în care acesta este implicat

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

A murit Gabriel Cotabiță

Muzicianul Gabrieal Cotabiță (69 de ani) a murit, transmite Antena 3. Apropiații susțin că în urmă...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită