Durerea psihosomatică se referă la durerea care este cauzată de psihic. Orice durere care nu are o cauză fizică este considerată psihosomatică. Deşi cauza principală nu poate fi depistată în organism, durerea este reală și resimțită de către persoană.
Ce declanşează durerea psihosomatică?
Orice fel de tulburare psihică se înmagazinează în corp și în minte. Când se acumulează tensiune psihică negativă, aceasta poate începe să se manifeste sub formă de dureri de cap, de spate, de stomac sau orice altă formă de durere. Problemele psihologice, cum ar fi anxietatea severă, depresia, fobia și stresul ridicat, sunt factori care pot conduce la diferite afecțiuni.
Identificarea cauzei este primul pas în gestionarea sau rezolvarea oricărei dureri. Pentru oricine este dificil atunci când cauza ține de psihic. Deoarece nu există o cauză fiziologică de care să se vorbească, în majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de durere psihosomatică sunt adesea percepute ca fiind prefăcute, ceea ce este fals.
Citește și Sfatul psihologului. Gestionarea stresului provocat de un diagnostic medical
Tratamentul durerii psihosomatice include terapia, medicația și abordările holistice. Respirația profundă, relaxarea progresivă a mușchilor și tehnicile de concentrare sunt câteva dintre practicile care oferă ușurare. În urma diagnosticului, pot fi luate diferite măsuri în funcție de nivelul de durere și de starea psihologică a persoanei.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Empatia. Pentru ce avem nevoie de ea?
0 Comentarii