Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faceți măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să împodobiți casa cu crenguțe de vâsc. Iată câteva superstiții semnificative din această perioadă:
Citește și: OMV Petrom și Hervis, amendate de Protecția Consumatorilor
Se consideră că aceia care s-au născut în ziua de Crăciun vor avea noroc în viață. O superstiție populară este legată de vremea din această zi. Astfel, dacă de Crăciun ninge, se crede că în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor. Dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul. Noroc vei avea și în cazul în care ai vărsat vin pe masă, ai dat de pomană sau ai răsturnat cutia cu chibrituri.
Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper. Dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste, însă, dacă eviți acest lucru, vei avea parte de ghinion. La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așază căței de usturoi pe masă și la ferestre, iar în multe sate românești se obișnuiește să se ungă cu usturoi vitele și grajdurile. În seara de Ajun, unele persoane mătură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează.
Citește și: Două categorii de români se vor putea pensiona mai repede
În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru se face pentru a respinge bolile în anul următor. În ziua de Crăciun, superstițiile spun că nu se poartă încălțăminte nouă, riscând, altfel, să se atragă ghinionul.
Citește și: InfoCons te informează: Sfaturi utile pentru alegerea cadourilor de Moș Crăciun
În această zi, nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul. Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru ca locuința să fie îmbelșugată, iar roadele bogate. În același timp, cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casă. O altă superstiție spune că, dacă bradul a luat foc, se anunță ghinion în anul următor.
Citește și: Moș Crăciun și-a pus centura de siguranță
Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul. Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun. Dacă bate vântul de Crăciun se anunţă ghinion. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi.
Citește și: Cele mai periculoase mâncăruri de pe masa de Crăciun
Nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coase, să se spele rufele. În ziua de Crăciun, puneți o nucă şi un bănuţ în apa cu care vă spălați pe faţă. Se spune că veți avea noroc și sănătate tot anul. De Crăciun nu este bine să laşi pe altcineva să închidă uşa, întrucât îţi poate alunga norocul. Închide-o singur. Este bine să primeşti colindători, deoarece cântecele de Crăciun transmit urări de sănătate, noroc, belşug şi împlinirea dorinţelor. De Crăciun, pune pe masa festivă un fir de busuioc. Se consideră că aduce noroc şi prosperitate.
0 Comentarii