Web Analytics
scris vineri, 28.10.2022

Cristian Cocea, despre „Celularul” de la Închisoarea Piteşti: „Pentru valoarea memorialistică, sunt şanse mari să fie clasată şi această clădire”

Unul dintre proprietarii de imobile în perimetrul fostei Închisori Pitești a vrut să demoleze o parte din complex și să construiască acolo un bloc de locuințe colective. Doar o parte din fosta închisoare e clasată ca monument istoric, așa că Fundația Memorialul Închisoarea Pitești a transmis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Nicolae Ciucă și ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, în care le cere să dispună de urgență finalizarea procedurii de clasare a întregului complex al fostei Închisori Pitești, pentru a exclude orice intenție de demolare, procedură care este în lucru încă de anul trecut…

Cristian Cocea, despre „Celularul” de la Închisoarea Piteşti: „Pentru valoarea memorialistică, sunt şanse mari să fie clasată şi această clădire”

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea, ne-a explicat că procedura de clasare de urgență a întregului imobil a început din 9 aprilie 2021, după ce unul dintre proprietari a venit cu o propunere de demolare a corpului denumit „Celular”, locul unde au fost cele mai multe celule și unde au fost torturați și umiliți deținuți politici în perioada comunistă, în timpul „Experimentului/Fenomenului Pitești”. Solicitarea a fost însă respinsă, în urma consultării Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Asta înseamnă că imobilele din ansamblul închisorii sunt protejate acum, pe timpul procedurii de clasare. Dosarul de clasare, cu piese de arhitectură și studii istorice, se află la Institutul Național al Patrimoniului (INP, n. r.). Săptămâna aceasta, doi specialiști de la acest institut au mers din nou, însoțiți de reprezentanții DJC Argeș, la fostul penitenciar, pentru a analiza încă o dată situația. Detalii, AICI.

Citește și Conarg ar vinde cu 800.000 de euro partea sa de clădire din fosta Închisoare Piteşti

„În momentul de față, imobilul este protejat în urma declanșării procedurii de clasare de urgență”

„În momentul de față, imobilul este protejat în urma declanșării procedurii de clasare de urgență. Documentația tehnică se face de către cei de la INP. În momentul în care va fi gata, intră pe circuitul de avizare, va fi consultată Comisia Zonală a Monumentelor prin intermediul nostru și apoi trimitem documentația la Minister, la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, conform procedurii. Cei de acolo vor zice, probabil, că da, vor analiza și vor considera că se îndeplinesc criteriile de clasare și apoi se va da un ordin de ministru. Din acel moment, după ce apare ordinul de ministru în Monitorul Oficial, imobilul în întregime, deci și corpurile C2, C3, va intra pe lista Monumentelor Istorice și va beneficia de statutul de protecție al Monumentelor Istorice”, a explicat Cristian Cocea, pe care l-am întrebat dacă sunt șanse mari să fie tot imobilul clasat. „Pentru că am consultat, anul trecut, Comisia Națională și specialiștii de acolo au spus că valoarea memorialistică, deci nu valoarea arhitecturală (că s-a intervenit, zona din față s-a transformat într-un imobil de birouri), dar pentru valoarea memorialistică, sunt șanse mari să fie clasată și această clădire. Ansamblul în sine este foarte interesant, cu cele două clădiri care sunt acum clasate, una total, cealaltă parțial, și va fi și acest fost celular clasat”, a răspuns șeful Direcției pentru Cultură Argeș.

Citește și Să nu uităm de cei care au mutilat primii Memorialul „Închisoarea Piteşti”

„Exclud posibilitatea de a emite o autorizație de demolare de către primărie. Avizul nostru este necesar”

Direcția Județeană pentru Cultură a identificat anul trecut doi proprietari, Conarg SA la corpul numit „Celular” și Betarm SRL la corpul din față, care au fost notificați privind începerea procedurii de clasare de urgență. Tot anul trecut, Direcția Județeană pentru Cultură a informat Inspectoratul Județean în Construcții, Poliția și Primăria municipiului Pitești. „Exclud posibilitatea de a emite o autorizație de demolare de către primărie. Avizul nostru este necesar”, întărește Cristian Cocea. Autorizația de demolare poate fi emisă de către Primărie, dar cu o serie de avize. Este necesar și avizul DJC pentru că imobilul vizat pentru demolare, „Celularul”, chiar dacă nu e clasat încă, se află în zona de protecție a Memorialului Închisorii Pitești, care este monument istoric de categoria A.

Citește și Exclusiv. Răspuns devastator al Ministerului Culturii despre blocul din centru al firmei Titidan. Actul de vânzare este nul de drept. Primăria Piteşti avea drept de preempţiune obligatoriu şi nu l-a exercitat

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită