Recensământul populației și locuințelor din România a fost prelungit până duminică, 24 iulie, date fiind întârzierile înregistrate în mari orașe ale țării, acolo unde, din cauza lipsei recenzorilor, s-au format cozi uriașe la punctele fixe special amenajate în acest sens. Care este situația în Argeș? Ne răspunde instituția abilitată – Direcția Județeană de Statistică – prin vocea directorului executiv, Gabriel Cristian Mijloianu.
Start bun pe internet
În Argeș stăm bine. Chiar foarte bine. De ce? Păi, în primul rând pentru că startul a fost reușit. Adică 269.666 persoane au completat online chestionare valide, ceea ce înseamnă 48,1% dintr-un total estimat al populației stabile de 561.126 persoane.
Cifrele
La acest total înregistrat în mediul virtual, până pe 17 iulie (inclusiv) mai fuseseră recenzate 250.515 persoane, adică 92,7 procente din totalul estimat al populației stabile erau acoperite din punct de vedere al recenzării. Iar la Pitești, în municipiul reședință de județ, la data precizată erau recenzate 55.529 persoane (89,1%). De notat că 20 comune din Argeș finalizaseră această acțiune până duminică, ba chiar și mai devreme. Doar cinci localități erau mai în urmă la recenzare, dar făceau progrese: Merișani, Ciofrângeni, Șuici, Săpata și Valea Mare-Pravăț.
Citește și Peste 75% din populația Piteștiului a participat la recensământul populației și locuințelor
Alarmant e puțin spus!
Peste câteva zile, statisticienii vor trage linie și vor face calculele finale. Chiar dacă datele de astăzi nu sunt încă ”bătute în cuie”, am putea trage însă o primă concluzie, comparând populația înregistrată la recensămintele din 2011 și din 2022. Vasăzică, în 2011 în Argeș erau 612.000 de persoane, iar în 2022 avem – cum spuneam – o estimare a populației stabile de 561.126 persoane. Constatăm astfel o scădere a populației cu 8,5% în ultimul deceniu, cauzată, evident, de sporul natural negativ, dar nu numai. Alarmant e puțin spus! Ne împuținăm văzând cu ochii. În ritmul ăsta nici nu vrem să ne gândim ce va fi peste 50 de ani.
Alo, vreau recenzor!
Important de menționat – mai aflăm de la directorul Mijloianu – este că în județul Argeș a fost asigurată acoperirea cu recenzori în toate sectoarele și, prin urmare, nu a mai fost nevoie de înființarea punctelor fixe de recenzare, ca la București, de exemplu, acolo unde oamenii stau la cozi mari pentru completarea chestionarelor respective.
În capitală, dintr-un total de 1.600 de recenzori, 900 sunt lipsă… la apel. În Argeș avem 591 de recenzori, 133 fiind la Pitești. De notat că în cazul în care, dintr-un motiv sau altul, unele persoane au ratat întâlnirea cu recenzorul, Primăria Pitești le vine în ajutor prin Biroul de relații cu publicul sau la Telefonul cetățeanului. Oamenii sunt anunțați astfel în legătură cu numele și numărul de telefon al recenzorului cu care trebuie să ia legătura.
Citește și Plăți de peste 27 de milioane de euro în conturile beneficiarilor PNDR
Plata recenzării
Unii cititori ne-au întrebat cum sunt răsplătiți recenzorii pentru munca depusă. Datele sunt publice: cu 7 lei chestionarul de persoană și cu 3,5 lei chestionarul de locuință. Exemplu: la recenzarea făcută într-o casă în care locuiesc trei persoane, un recenzor obține 3×7+3,5 = 24,5 lei, într-un timp estimat cam la 20 de minute.
Prin comparație cu recensământul din 2011, când suma era fixă – 3,5 milioane lei vechi – indiferent de câte persoane erau recenzate, acum, iată, beneficiul este mult mai mare.
Când se face plata recenzorilor care lucrează din luna Martie?
Au trecut deja 5 luni!
Cam că-ți ani trebuie sa mai aștepte???????