Stadiul a trei dintre cele mai complexe dosare de evaziune din Argeș, cu numele de cod „Cheresteaua”: unul în faza de judecată, alte două încă în faza de administrare a probatoriului. Jurnalul de Argeș a prezentat dezvăluiri, de-a lungul anilor, despre defrișarea barbară a pădurilor din Argeș. În mai anul acesta, redactorii Jurnalului de Argeș au fost la fața locului, în zona Groapele-Văsălatu din Nucșoara, unde mafia din dosarele „Cheresteaua” a ras sute de hectare de molid și unde, ulterior, s-au declanșat incendii. Acum, Fundația „Conservation Carpathia” replantează puieți pe sutele de hectare defrișate de la poalele Munților Făgăraș. După ce am văzut ce impact copleșitor au avut imaginile publicate în mai cu defrișările de la Nucșoara, ne-am interesat și despre cum mai stau lucrurile în plan juridic. Și am aflat că două dintre dosare… bat pasul pe loc!
„Cheresteaua 1” se judecă la Curtea de Apel Pitești
În aprilie 2016, după trei ani de cercetări, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați, în dosarul „Cheresteaua 1”. Ion Andrei, zis și Brânză, patronul firmei Andris SRL, membri ai familiei sale, angajați de la ocoale silvice și firmele Andris SRL și Ioni Liv Forest SRL au fost acuzați de infracțiuni de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor. În dosar s-au constituit părți civile ANAF, prin AJFP Argeș, și ROMSILVA, prin Direcția Silvică Argeș.
Reamintim că pe 22 decembrie 2021 s-au dat primele condamnări pe fond, iar mai mulți inculpați au făcut apel. La primele condamnări, Ion Andrei, alias Brânză, patronul firmei Andris, a primit 7 ani și 6 luni închisoare cu executare și a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de participaţie improprie, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, de evaziune fiscală în formă continuată și de spălare a banilor, în formă continuată. Fiul său, Ionuț Daniel Andrei, a primit 4 ani închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de evaziune fiscală, iar cinci dintre inculpați au fost achitați. Procesul se judecă acum la Curtea de Apel Pitești, iar următorul termen este miercuri, 15 iunie a.c.
Citește și Inculpaţii au făcut apel după primele condamnări din dosarul Cheresteaua 1
S-a dispus începerea urmăririi penale pentru „Cheresteaua 2 și 3”
În rețeaua „Cheresteaua”, doar Ion Andrei, „nașul” defrișărilor de pe Valea Doamnei, a fost trimis în judecată. Alte două dosare celebre au fost deschise în 2013 – „Cheresteaua 2” şi „Cheresteaua 3”, în care sunt implicați Ion Ghilencea de la SC Trei Brazi SRL și fost viceprimar la Pietroșani și Paul Andreescu, administratorul firmei Stania Bar din Coșești.
Pentru a afla care mai este stadiul acestor dosare cu prejudiciu mare, am înaintat o solicitare de informații Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. „(…) vă informăm asupra faptului că s-a dispus începerea urmăririi penale în cele două cauze menționate în solicitare, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, în formă continuată, faptă prev. de art. 9, alin. 1, lit. b) din Lg. nr. 241/2005, și tăiere fără drept de arbori, în formă continuată, faptă prev. de art. 107 din Lg. nr. 46/2008, aduse în acuzarea unor persoane fizice și juridice. În prezent, organele de cercetare penală din cadrul IPJ Argeș, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, desfășoară activități de administrare a probatoriului în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor faptelor sesizate”, se arată în răspunsul primit de la Parchet.
Citește și Primele condamnări în dosarul Cheresteaua I! Brânză – 7 ani și șase luni închisoare
„Nefinalizarea cercetărilor în cele două cauze penale a fost direct influențată de complexitatea mijloacelor probatorii”
Am cerut să aflăm și care este explicația nefinalizării dosarelor până acum și, concret, ce expertize au fost necesare. „Pe parcursul urmăririi penale s-a dispus efectuarea de expertize tehnice judiciare, specialitățile silvică, contabilă și topografică, precum și a unor suplimente de expertiză, finalizarea acestora necesitând perioade însemnate de timp. Nefinalizarea cercetărilor în cele două cauze penale a fost direct influențată de complexitatea mijloacelor probatorii administrate”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.
Au trecut nouă ani…
Pentru că povestea dosarelor a început în 2012-2013, ne-am interesat și în cât timp se pot prescrie, având în vedere că au trecut peste 9 ani.
„Apreciem că informațiile cu privire la data la care se va împlini termenul de prescripție a răspunderii penale sau la perioada de timp până la prescrierea răspunderii penale nu pot face obiectul comunicării în baza Legii nr. 544/2001. Prescripția răspunderii penale este o cauză care înlătură răspunderea penală, astfel încât aceasta se analizează și se constată numai de către organul judiciar în fața căruia se află cauza spre soluționare sau în fața căruia se va afla spre soluționare cauza (procuror sau judecător), neputând face obiectul unei comunicări publice înainte de soluționarea cauzei”, se arată în răspunsul semnat de prim-procurorul Laurențiu Palaghiea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.
Citește și „Dosarul Cheresteaua a pornit de la SRI”
În 2018, prim-procurorul Marius Ştefan spunea că este exclus ca dosarele „Cheresteaua 2 şi 3” să fie nesoluţionate în 2022
Interesant este că, în 2018, Marius Ștefan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș de la acea vreme (acum șeful DNA Pitești), spunea, într-un interviu acordat Jurnalului de Argeș, că nu sunt finalizate rapoartele de expertiză silvică, pentru că au întâmpinat o problemă cu desemnarea unui expert care să finalizeze rapoartele de expertiză, care sunt complexe și se fac la sute de hectare aflate în zone montane. Întrebat atunci dacă există posibilitatea să vedem nesoluţionate aceste dosare şi în 2022, prim-procurorul de la acea vreme a răspuns că este exclus. Suntem deja la jumătatea lui 2022.
Citește și Noutăţi din Dosarul Cheresteaua 2. Greenpeace a luat la ţintă defrişările samsarului Ghilencea
0 Comentarii