Web Analytics

Primele condamnări în dosarul Cheresteaua I! Brânză – 7 ani și șase luni închisoare

de | 22.12.2021 20:04 | Actualitate

După cinci ani de procese, Tribunalul Argeș a dat sentința în dosarul Cheresteaua 1, în care principalii inculpați au fost Ion Andrei, zis și Brânză, administratorul societății Andris SRL la momentul săvârșirii faptelor, Vasile Uță, Daniel Ionuț Andrei (Brânză junior), Liviu Gheorghiță Andrei, Gheorghe Andrei și firmele SC ANDRIS SRL – prin reprezentant legal Andreea Andrei și SC IONI LIV FOREST SRL reprezentată de Livioara Andrei. Pedeapsa cea mai grea a primit-o Ion Andrei, cu un total de 7 ani și șase luni închisoare în regim de detenție, pentru infracțiunile de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor, tot în formă continuată.

Este urmat de pădurarul Vasile Uță condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare, cu executare în regim de detenție pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional. Daniel Ionuț Andrei (Brânză junior) a primit pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendare, Liviu Gheorghiță Andrei – pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendare, Lixandru Nicolae și Andrei Livioara fiind achitați. Instanța i-a obligat, în solidar, pe inculpații Ion Andrei și SC ANDRIS SRL, la plata sumei către partea civilă, a sumei de 2.546.990 lei, reprezentând obligația fiscală principală datorată (din care 708.036 lei, impozit pe salarii- 180.820 lei, CAS asiguraţi – 126.910 lei, CASS asiguraţi – 66.477 lei, şomaj asiguraţi – 6.043 lei. Sentința mai cuprinde și alte amenzi judiciare în sarcina condamnaților.

Citește și „Brânză” a cumpărat păduri de 70 de miliarde deşi avea declarate venituri de muncitor necalificat

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2008-2012, inculpatul Andrei Ion, administrator la firma SC ANDRIS SRL – societate având ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului – a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe o suprafață de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu, Nucșoara și Lerești. S-a stabilit că 23.000 de arbori au fost tăiaţi fără drept de pe suprafaţa de 504 ha de teren forestier, cantitatea fiind transportată dinspre zonele de exploatare către depozitul Andris, printr-un număr de circa 1.000 curse auto.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii