Puțini oameni știu că Î.P.S. Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a publicat, până în prezent, peste… 70 de volume de autor și a coordonat apariția altor 50 de cărți! Începând cu „Bucuria lecturii” (Editura Cartea Românească, 1989) și până la ultimele apariții – „Suferința purifică și luminează. Împotriva plictiselii, la vreme de pandemie” și „Aniversarea a 500 de ani de la redactarea Scrisorii lui Neacșu la Câmpulung Muscel, capitala scrisului românesc”.
Un volum monografic de 282 pagini
Ținând cont de această operă, unul dintre cei mai importanți scriitori de azi ai țării, Adrian Alui Gheorghe, din Piatra Neamț, i-a dedicat un volum de 282 de pagini, „Calinic Argeșeanul. Studiu monografic”, care are ca bază documentară cele cinci volume apărute până acum din memoriile-spovedanie „Toată vremea-și are vreme” (ajunse la anul 1996), dar și alte surse (s-au cunoscut când părintele Calinic împlinea 70 de ani). Scrisă cu talent, cartea se citește pe nerăsuflate, mai ales că viața lui Î.P.S. Calinic este cu adevărat un subiect de roman.
Citește și ÎPS Calinic a fost operat pe coloană de un neurochirurg-preot
Cum îl descrie patriarhul Daniel pe cărturarul Calinic
Volumul lui Adrian Alui Gheorghe, asupra căruia o să revenim pe larg cu alt prilej, se deschide cu o îndreptățită caracterizare a patriarhului Daniel: „Arhiepiscopul Calinic se străduiește să fie precum acel cărturar din Evanghelie, care este asemănat unui om gospodar ce scoate din vistieria sa învățături noi și vechi. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Înalt Preasfințitul Părinte Calinic a scris și a publicat mai multe cărți, studii, articole sau monografii despre personalități și evenimente din viața Bisericii noastre, în care, adesea, a scos în evidență bogăția, prospețimea și actualitatea credinței ortodoxe. Opera literară a Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, dincolo de metoda și stilul original, are și valoare sapiențială. Observațiile morale, presărate cu vorbe de duh din înțelepciunea cea bătrână a poporului român, invită la bucuria lecturii, la dialog interior și comuniune între generații”.
Născut la 4 iunie 1944, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh, în satul Cracăul Negru, Neamț, să-i urăm lui Constantin Argatu (numele la naștere al lui Î.P.S. Calinic), de Sfinții Împărați Constantin și Elena, multă sănătate, putere de muncă, bucurie și viață lungă, precum a patriarhilor biblici!
Citește și Reţeta de pâine dietetică a lui Calinic
Citește și Tot Calinic va boteza şi cel de-al doilea prunc al prinţului Nicolae
0 Comentarii