Web Analytics

Reţeta de pâine dietetică a lui Calinic

de | 18.11.2021 13:51 | Cultură, Actualitate, Economie

A început postul Crăciunului și la mare căutare sunt rețetele de post și vegane, această perioadă fiind considerată una prielnică nu doar pentru suflet, ci și pentru sănătate, asta dacă reușim să ne înfrânăm poftetele.
ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care îmbie la cumpătare și mâncare sănătoasă în cărțile sale, este priceput și în ale bucătăriei, căreia nu ezită să îi calce pragul atunci când are ocazia. De data asta, recomandă pâinea făcută în casă, cu adaos de făină integrală, mai sănătoasă decât cea din făină albă și având indicele glicemic mai scăzut.

„Pâine cu adaos de făină integrală. Pâine de casă, moale, cu coaja crocantă, mai sănătoasă decât cea din făină albă. Făina integrală are indice glicemic mult mai scăzut decât cea albă. Avem nevoie de:
– 400 g făină integrală
– 500 g făină albă
– 650 ml apă
– 1 linguriță de sare
– 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată.

Citește și Sarmale de post şi sfaturi de sănătate de la ÎPS Calinic

Se amestecă cele 400 g de făină integrală cu 400 ml apă și se lasă într-un vas acoperit, timp de 3-4 ore, pe masă, în bucătărie sau, peste noapte, în frigider. După trecerea acestei perioade se face un amestec din drojdie și restul de apă călduță (250 ml). Se lasă 5 minute, după care se adaugă la aluatul cu făină integrală. Se amestecă bine și apoi se încorporează și făina albă și sarea, prin frământare. Aluatul nu trebuie frământat mult – 5 minute, cu mâna sau la robot. Se lasă la dospit până se dublează, în jur de 30 de minute (în vas acoperit cu folie de plastic).
Se introduce direct în cuptorul preîncins la 230° C (pe șina cea mai de jos). Pâinea nu se unge cu nimic și se coace la această temperatură mare (ca orice pâine) timp de 20 de minute”.

Citește și ÎPS Calinic: „Dacă s-ar face rugăciuni cu credinţă, tinerii nu şi-ar mai pune ştreangul de gât întru disperările trecătoare!”

 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii