„Pitești e un nume drăguț pentru o lalea”, a mai spus horticultorul olandez, invitat special al primarului Gentea la Simfonia din Lunca Argeșului
Weekend-ul trecut, între 15 și 17 aprilie, a fost mult așteptatul eveniment tradițional al Piteștiului: Simfonia Lalelelor, iar orașul a îmbrăcat, în sfârșit, după o perioadă marcată de pandemie, haine de sărbătoare.
Au onorat cu prezența consilierul pe probleme agricole al Ambasadei Țărilor de Jos în România, domnul Arie Veldhuizen, reprezentanți ai orașelor înfrățite cu municipiul Pitești, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, primari și parlamentari argeșeni, consilieri locali și reprezentanți ai Consiliului Județean Argeș, personalități precum Ilarie Isac, unul dintre fondatorii Simfoniei Lalelelor, soția marelui fotbalist Nicolae Dobrin, Gica Dobrin, înotătorul piteștean Robert Glință și oameni de afaceri. Printre ei l-am zărit și pe creatorul noului soi de lalea care poartă numele Piteștiului. Este vorba despre Frank Timmerman, horticultor din Olanda, pe care l-am abordat pentru un dialog. Tulipa Pitești este singura lalea botezată în afara Olandei și poate fi comandată prin Bursa de Flori din Olanda.
Frank Timmerman ne-a spus că a început să creeze acest soi de lalea cu mult timp în urmă. „Am început cu mai bine de 20 de ani în urmă. Apoi am testat, selectat, multiplicat pentru a avea o lalea, o mulțime de teste pentru lalele, și apoi am dat un nume acestei lalele, trebuia să fie o lalea bună. Așa că am testat-o și totul era excelent și apoi Piteștiul a venit în calea noastră prin Bianca (Bianca Negrea de la Flori Holland România, n. red.). Ne-a întrebat dacă este posibil (să creeze o lalea pentru oraș, n. red.), am spus ok, Pitești este un oraș drăguț, dar ce fel de oraș este, căci nu dau o lalea oricui și trebuie să fie special. Și apoi am aflat că e un oraș al lalelelor și că organizați această sărbătoare și am crezut că e un nume drăguț pentru o lalea. În Olanda, noi spunem Pitești (accentul cade pe ultimul «i», n. red.), voi spuneți Pitești (fără accent, n. red.), dar chiar și în Olanda sună foarte plăcut. Este frumos”, a declarat Frank Timmerman pentru Jurnalul de Argeș.
În Parcul Lunca Argeșului au expus 31 de grădinițe/școli/licee din Pitești, iar grădinile lor cu flori au atras atenția invitatului din Olanda, pe care l-am întrebat ce crede despre festivitățile de aici. „Îmi plac foarte mult. Ieri (joi, n.r.) mergeam și am văzut ce au făcut copiii, școlile (minigrădini, n. red.). Îmi plac foarte mult. Sunt preferatele mele, pentru că îmi place când copiii fac ceva. Este plăcut, sunt multe lalele și, de asemenea, munca floriștilor. Este interesant. Îmi place”, ne-a spus invitatul din Olanda.
Frank Timmerman ne-a mărturisit că a auzit de mai mult timp despre Simfonia Lalelelor, pentru că a mai vizitat România și în urmă cu câțiva ani. „Acum trei ani. Dar am auzit dinainte de asta, dar atunci nu am realizat. În 2004 am fost, de asemenea, în București, am cultivat niște lalele acolo. Deci, am auzit despre, dar nu îmi dădusem seama. Și mi-am sunat fratele și i-am spus că merg în Pitești: «A, este orașul lalelelor!». Cred că este faimos în toată România, de asemenea, se știe că Pitești este oraș al lalelelor”. Ne-am interesat ce altceva mai știe oaspetele nostru despre România sau despre Pitești. „Limba română e o limbă drăguță, sună foarte plăcut. Oamenii sunt fericiți, cei mai mulți par pozitivi și au vin bun” (râde, n. red.), ne-a răspuns Frank Timmerman, care a promis că va veni și anul viitor la Simfonie.
Frank Timmerman a plecat duminică dimineața, având în vedere că a fost Paștele catolic pe 17 aprilie, dar sâmbătă s-a aflat tot la Pitești, în mijlocul florilor și oaspeților de la Simfonia Lalelelor, și chiar a primit o diplomă din partea primarului municipiului Pitești, Cristian Gentea.
Cum a fost în cele trei zile de Simfonie
În Parcul Lunca Argeșului au fost plantate peste 50 de soiuri de lalele, peste 20 de soiuri de orhidee și peste 100 alte soiuri de flori. Fântâna de la intrarea în parc a fost înconjurată cu 12.000 de lalele roz, vineri, 15 aprilie, în prima zi a Simfoniei, iar sâmbătă acestea au fost oferite oaspeților din parc. Un mim i-a întâmpinat pe vizitatori la intrarea în parc, iar copiii au făcut roi în jurul lui.
Citește și Peste 300 de mii de persoane au fost la Simfonia Lalelelor
Mai departe, semnele din parc te dirijau spre zona care te interesa, zona de picnic și mâncare, plină mai ales în seara de sâmbătă; zona de concert; parcul cu dinozauri animatronici, care rămâne până la sfârșitul lunii mai; locul de joacă pentru copii; târgul de flori, grădinile amenajate de elevi sau cortul expozițional. Desigur, te puteau ajuta și voluntarii, în jur de 45 de liceeni de la Colegiile „I.C. Brătianu” și „Alexandru Odobescu” și studenți ai UPIT.
Vizitatorii și-au achiziționat flori, material dendro-floricol și arbuști de la târgul celor peste 100 de expozanți sau au asistat la conferințe și lansari de carte în cortul expozițional. În fiecare zi a festivalului au fost concerte, recitaluri, susținute de artiști cunoscuți, dar și de tineri talentați din Pitești.
În Ajunul Floriilor, pădurea de lângă râul Argeș a fost luminată și au urcat pe scenă Smiley și Theo Rose. Le-au cântat refrenele mii de oameni, unii s-au așezat pe pături, iar cei care au venit mai devreme și-au găsit loc pe băncile din corturi sau în hamacuri. Întors în orașul în care s-a născut, Smiley a primit un tricou cu FC Argeș, nr. ’83, pentru că este anul său de naștere, de la primarul Cristian Gentea.
Citește și Simfonia Eco şi primarul friendly
0 Comentarii