Web Analytics
scris marți, 22.03.2022

22 Martie 1977: Dictatorul comunist al României, Nicolae Ceaușescu, a decis ”refacerea urbanistică” a Bucureștiului

În ziua de 22 Martie 1977, dictatorul comunist al României, Nicolae Ceaușescu, a decis ”refacerea urbanistică” a Bucureștiului, în urma cutremurului din 4 martie 1977, fapt care care a dus la demolarea mai multor monumente istorice, cele mai multe fiind vechi lacașe de cult ortodoxe. Foto: Wikipedia

Citește și: Tribunalul Vâlcea a anulat autorizația de construire pentru blocul Titidan !

22 Martie 1977: Dictatorul comunist al României, Nicolae Ceaușescu, a decis ”refacerea urbanistică” a Bucureștiului

„Refacerea urbanistică” a capitalei a fost decisă la împlinirea a exact 12 ani de conducere politică a României, întrucât pe 22 martie 1965, Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care răspundea de sectoarele cheie ale puterii, Armata, Securitatea, Justiția si  Miliția, a fost ales prim-secretar al Partidului Muncitoresc Român, la propunerea lui Ion Gheorghe Maurer.

Cutremurul produs în seara zilei de 4 martie 1977 cu epicentrul în Vrancea,  la ora locala 21h si 22 min., a fost cel mai grav cutremur din perioada postbelică și a provocat distrugeri materiale enorme în sudul și estul țării, cu deosebire în București, precum și un număr mare de victime.

În România, cele mai grave urmări s-au înregistrat în partea de sud a țării, cu deosebire în municipiul București, unde 32 de clădiri au fost distruse, între care mai multe construcții vechi, ridicate în perioada antebelică, dar și 3 clădiri noi,  ”socialiste”. 

În urma cutremurului au murit 1570 de oameni, iar alte peste 11000 de persoane au fost accidentate.

De asemenea, numeroase obiective industriale au fost afectate sever. S-au înregistrat incendii provocate de explozii de gaze și alte surse de foc deschis.

Citește și: Benny „Păcănele” insistă, însă fără succes. Proiectul blocurilor din parcarea de la Muntenia a fost din nou respins

În cadrul unei şedinţe a C.C. al P.C.R., s-a hotărât trecerea la edificarea în Bucureşti a unui nou centru politico-administrativ al ţării. Lucrările, care au început în 1978, au avut drept consecinţă demolarea a circa o treime din suprafaţa zonei centrale a oraşului (o mare parte din cartierele 13 Septembrie, Uranus, Unirii, Dudeşti, Muncii ş.a.).

În perioada 1981-1988 au fost distruse mii de locuinţe, numeroase monumente de artă, clădiri istorice şi biserici, în zonă construindu-se aşa-numita „Casă a Poporului” şi Bd. Victoria Socialismului (astăzi, Palatul Parlamentului şi Bd. Unirii) 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...