Șeful DSVSA susține că un tir condus de un șofer turc a lovit Dusterul condus de el, iar mașina are daună totală
DSVSA Argeș a mai cedat o Skodă, cu titlu gratuit, Primăriei Domnești
Jurnalul de Argeș a scris la rubrica „Culise”, în ediția de săptămâna trecută, informații de interes despre două mașini ale Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș. Mai exact, un Duster care a fost implicat într-un accident cu un tir și o Skoda care a ajuns tocmai la Primăria Domnești.
Având în vedere că în Argeș a mai fost un caz șocant cu fostul economist de la ADIA, Ionuț Popescu, care a avut un accident cu mașina instituției în luna ianuarie 2021 – subiect prezentat de Jurnalul de Argeș la acea vreme – am vrut să aflăm dacă istoria se repetă sau nu și la DSVSA Argeș.
Despre situația Daciei Duster directorul Sorin Sorescu ne-a spus, transparent, că s-a produs un accident anul trecut, iar la volanul acestei mașini se afla chiar el, însă vinovat de producerea accidentului este un șofer de tir, de origine turcă. Accidentul s-a produs pe 7 martie 2021, în jurul orei 13:00, în localitatea Bujoreni. Directorul Sorin Sorescu venea de la Sibiu, de la o întâlnire de lucru despre pesta porcină africană. Valoarea despăgubirilor este de 42.075,72 de lei, la cursul valutar din 27 septembrie 2021. În octombrie 2021, DSVSA Argeș a făcut cerere de despăgubire pentru mașina avariată în proporție de aproximativ 70-80%. Sunt peste 4 luni de când așteaptă să fie virați banii.
„A avut loc un accident în care a fost implicat un șofer de tir, acela a fost vinovat. A intrat în mine, eu conduceam mașina. Pe mine m-a proiectat într-o mașină din față. Am înregistrat dosar de daună și a trebuit să facă evaluarea service-ul, să vadă dacă se repară sau dacă e considerată daună totală. A durat ceva chestia asta, pentru că, fiind un asigurator din Turcia, în România există o firmă, Carom, care se ocupă de verificarea valabilității asigurării. Ne-au trimis răspuns că este valabilă, s-a făcut evaluarea și apoi noi am făcut cerere de despăgubire. Acum așteptăm să ne vireze banii. Noi tot sunăm, o dată pe săptămână, la 2 săptămâni, la o lună, să întrebăm când ne plătește. Epava există, încă n-am procedat mai departe, cum se face cu ea. La noi în sistem avem un număr limitat de mașini (șapte, n. red.). Noi nu putem să luăm alte mașini până nu… (până nu se renunță la una dintre cele existente, n.red.) Așa e hotărârea de guvern: dacă vrei să înlocuiești o mașină, trebuie să casezi una dintre ele sau să o dai altcuiva, ca să poți să eliberezi locul. Stând blocați cu această mașină, pe noi ne afectează destul de mult, că e o activitate destul de intensă la DSVSA. Deci, acum așteptăm să ne vireze banii. Din banii pe care îi primim vrem – oricum intenționez de anul trecut – să luăm mașini electrice, cel puțin pe zona deplasărilor în județ. Inclusiv la Mediu am fost să ne rezervăm loc, să beneficiem de sistemul RABLA. Așteptăm banii pe despăgubiri și pentru diferență avem buget alocat ca să luăm altă mașină, dar după ce se face casarea. Acum finalizăm inventarul pe anul trecut. După ce se finalizează inventarul, propunem la casare, pentru că mașina nu mai poate fi reparată și se casează. După ce se casează, o scoatem din uz și, în locul ei, abia la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor putem să luăm o altă mașină”, ne-a explicat Sorin Sorescu.
Citește și Direcţia Sanitar Veterinară a dat 100.000 euro pentru un aparat RCT- PCR de testat Covid
„M-a lovit direct, m-a proiectat într-o altă mașină din față și mașina din față a lovit altă mașină”
Cum s-a întâmplat accidentul: „În fața noastră era coloană de mașini. Cineva a vrut să facă stânga, deși era interzis, într-un PECO. Noi eram în coloană. S-a frânat în lanț, că acolo se circulă cu 70-80 de km la oră, și el (șoferul de tir, n. red.) probabil că n-a observat, deși tir-ul este înalt, a frânat târziu și efectiv m-a lovit direct, m-a proiectat într-o altă mașină din față și mașina din față a lovit altă mașină. Este făcut proces-verbal de constatare de la poliție, la fața locului..”, ne-a povestit Sorin Sorescu.
Nu au fost victime și nici directorul Sorescu, care se afla singur în mașină, n-a fost rănit, pentru că a avut centură și s-a declanșat airbag-ul. „Dacă nu aveam centură, dădeam cu capul… Izbitura a fost puternică, că a venit ditamai tirul în mine, m-a zguduit în zona capului. N-am avut altceva, am avut o durere o saptămână-două, o jenă, dar n-a fost nevoie de intervenție spitalicească”, a mai spus Sorin Sorescu.
Skoda pe care n-a vrut-o nimeni ajunge la Primăria Domnești
DSVSA Argeș mai are o mașină Skoda, despre care ne-am interesat în ce condiții va ajunge la Primăria Domnești. „Am transferat-o, conform HG 841/95, cu titlu gratuit către Primăria Domnești, ca să putem să eliberăm un loc de mașină în baza căruia să putem să facem achiziție. Skoda nu e o mașină nouă, e mai veche, am avut niște intervenții la ea, ne-a lăsat kitul de ambreiaj anul trecut și am zis să luăm altă mașină acum, când primim banii, imediat și să putem să ne reînnoim parcul de mașini”, ne-a precizat directorul DSVSA Argeș.
L-am întrebat pe directorul Sorin Sorescu de ce a fost transferată mașina tocmai la Primăria Domnești. „Noi am făcut solicitare prima dată în țară la toate DSV, inclusiv la Autoritate și la instituțiile publice ale DSV. Am solicitat transfer cu titlu gratuit. Nu s-a exprimat nimeni că și-o dorește, dar vă dați seama că noi vorbim între noi. Eu am o relație foarte bună cu toți primarii din județ. I-am întrebat pe mai mulți, așa a fost discuția, cine vrea o mașină putem să îi dăm cu titlu gratuit, să putem să eliberăm un loc. Și au zis da, noi vrem. Am mai vorbit și cu câțiva primari, care nu au fost interesați, fiecare cum dorește și cum are nevoie”, ne-a spus Sorin Sorescu. L-am contactat și pe primarul Doru Ion Smădu de la Primăria Domnești. Acesta a spus că se perfectează actele, mașina nu a fost încă primită și este necesară, pentru că singura mașină pe care o au o vor dona, la rândul lor, întrucât este foarte veche.
DSVSA Argeș mai are următoarele mașini: un Ford, un Duster, un Mitsubishi luat pe fonduri europene în 2021, un Dokker și o Dacia Logan cu 7 locuri, mașină foarte veche și pe care vrea să o propună pentru programul Rabla.
0 Comentarii