Web Analytics

Ce se mai aude cu despăgubirile pentru pesta porcină / Sorin Cârstea: „Ni s-au virat 23% din bani, adică în jur de 6 milioane de lei”

de | 20.08.2020 14:08 | Economie

# „Am contractat un program cu o finanțare UE de 80%, prin care ne ridicăm nivelul de biosecuritate”, mai spune Sorin Cârstea de la Macro Suin Costești

În luna februarie a fost confirmată pesta porcină atât la ferma Macro Suin Costești, cât și la cea de-a treia societate comercială a grupului DanBred, alte două exploatații din Slobozia fiind confirmate încă de la sfârșitul anului trecut. La Macro Suin au fost sacrificați și îngropați în jur de 24.000 de porci, în timp ce la DanBred, la cea de-a treia fermă, peste 42.000 de porci. Abia săptămâna aceasta autoritățile au făcut o parte din plata despăgubirilor.
„Astăzi (luni, 17 august, n. red.) am făcut o plată parțială și la DanBred, și la Macro Suin, în procent de 22-23% din valoarea dosarului de despăgubire. Atât am avut disponibil și înțeleg că în cursul săptămânii se va face rectificare pozitivă și DSVSA va primi banii și vom putea face plata integral. Per total, pentru ambele ferme sunt 73 de mii de lei, undeva la 15 milioane de euro”, a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, Sorin Sorescu, pentru Jurnalul de Argeș. Menționăm că aceasta este valoarea despăgubirii totale pentru cele două focare de anul acesta de la Macro Suin și DanBred.
Am luat legătura și cu Sorin Cârstea, managerul fermei Macro Suin Costești, care ne-a spus că valoarea despăgubirii totale pentru Macro Suin este de circa 28 de milioane lei. „În urma foartei bune colaborări cu DSVSA, cu domnul director Sorescu, s-au virat 23% din bani, adică în jur de 6 milioane de lei la noi, corespunzător cu DanBred, și ei au fost despăgubiți la fel, procentual. În următoarele două săptămâni suma se va întregi până la valoarea din dosar, circa 28 milioane ron.”
Ferma de la Costești își va relua activitatea după primirea avizului de la DSV. „Noi vrem să facem repopularea cu banii pe care îi primim. Lucrăm la dezinfectare și cred că terminăm într-o lună dezinfectarea. Apoi trebuie să primim avizul Direcției Sanitar-Veterinare, în urma unei inspecții, și apoi putem să trecem la populare. Vom popula cu circa 2.000 de scroafe, care este efectivul maxim aprobat de Agenția de Mediu și de Direcția Sanitar-Veterinară. Din aceste scroafe va rezulta un efectiv de până la 25.000 de capete”, ne-a spus Sorin Cârstea.

„N-am putut să stabilim cauza infectării. Noi bănuim că a fost ceva de la mistreți”

Ferma Macro Suin Costești și-a îmbunătățit sistemul de biosecuritate. „Am contractat un program cu o finanțare europeană de 80%, prin care ne ridicăm nivelul de biosecuritate, ca să putem să controlăm situația în ceea ce privește pesta porcină, cât și celelalte boli, pentru că mai sunt și altele care intervin, nu doar pesta porcină, dar asta e cea mai păcătoasă, trebuie să se ucidă tot efectivul.”
Totuși, a rămas o enigmă modul în care a ajuns virusul în două dintre cele mai mari ferme ale județului Argeș. „Nici la noi, nici la DanBred cauza nu se cunoaște; nu se știe cum a apărut pesta, pentru că aveam un nivel ridicat, susținem noi, de biosecuritate și s-a făcut inspecție de la DSV. Nici noi, nici dânșii nu am putut să indicăm în mod cert cauza. Dacă ar fi fost așa ceva, o contracaram dinainte. Nu știm în acest moment de unde a putut să vină. Au fost găsite în zonă, cu o lună-două înainte, niște cadavre de mistreți; noi bănuim că a fost ceva de la mistreți”, a mai spus Sorin Cârstea, manager Macro Suin Costești.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii