Web Analytics
scris miercuri, 26.01.2022

Exclusiv! S-au descoperit ruinele fostului Schit Buliga în curtea Muzeului Judeţean

„Sperăm să găsim intacte și restul zidurilor”, ne-a spus managerul Muzeului, Cornel Popescu
„Gândim cu specialiștii care sunt cele mai bune variante de punere în valoare a descoperirilor”, spune Adrian Bughiu, vicepreședintele CJ Argeș

Schitul Buliga este edificiul ce se ridica în secolul al XVIII-lea pe locul actualului Muzeu Județean Argeș. Aflăm că o parte dintre ruinele Schitului Buliga, demolat în 1900, au fost descoperite de curând, pentru că Muzeul Județean Argeș se află în reabilitare, grație unui proiect pe fonduri europene, implementat de Consiliul Judeţean Argeş.
Vicepreședintele CJ Argeș, Dumitru Bughiu, a spus că se bănuia existența ruinelor și că sunt preocupați de punerea în valoare a descoperirilor. „Încercăm să găsim cea mai bună soluție. Logic că este o descoperire importantă, așteptată, de altfel. Gândim cu specialiștii, nicidecum noi, cei din conducere, care sunt cele mai bune variante de punere în valoare a descoperirilor”.

Exclusiv! S-au descoperit ruinele fostului Schit Buliga în curtea Muzeului Judeţean

Citește și Fiica secretă a Patriarhului Daniel a făcut un copil cu un tânăr din Godeni

Managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, ne-a spus că se intenționa să se facă săpături în curtea muzeului pentru a vedea dacă se găsește schitul. Ruinele au fost găsite în timp ce se săpa în spatele muzeului pentru a se face o cameră în care să fie montat sistemul de control al temperaturii și umidității.
„Automat, trebuia făcute săpături arheologice. S-a obținut autorizație de la Ministerul Culturii, de la Comisia Națională de Arheologie și s-au început lucrările arheologice. S-a săpat și s-au găsit bucăți din zidul fostului Schit Buliga și trebuie să continuăm, pentru că mai avem de săpat. Sperăm să găsim intacte și restul zidurilor, adică să avem întreaga biserică a schitului. După ce vom găsi aceste lucruri, vom face un raport care trebuie transmis la Ministerul Culturii și intenționăm, cu sprijinul Consiliului Județean, să conservăm zidul, aceste ruine, adică cu strat de sticlă, să fie integrată, restaurată clădirea și în curte să avem și acest monument pus în valoare”, a mai spus managerul Cornel Popescu.

Citește și De ce nu poate Steluţa Ciobotea să ceară ADN-ul „tatălui” său, patriarhul Daniel

Istoria Schitului Buliga

Amplasat pe locul fostei clădiri a Prefecturii Argeş, acum sediul Muzeului Judeţean Argeş, Schitul Buliga a fost edificat de un negustor din Pitești. „Cu mulți ani în urmă, pe locul pe care se află astăzi Muzeul Județean Argeș (fosta Prefectură a județului istoric Argeș, construită între anii 1898-1899, după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu), se ridica biserica Schitului Buliga; terenul aferent schitului includea și actuala Grădină Publică (numită de-a lungul istoriei sale și Parcul „1907”), dar și perimetrul Cercului Militar. Schitul, cu hramul «Sfinții Îngeri», ridicat în anul 1745, dar definitivat abia în 1751, a fost ctitoria unui vestit negustor al vremii, Martin Buliga, și a soției sale, Anița”, se arată pe site-ul Muzeului Județean Argeș.

Citește și Muzeu al mineritului, la Schitu Goleşti


Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită