Trecerea de la un sezon la altul, în special de la vară la toamnă, marchează și o schimbare a stării de spirit. Toamna aduce zile mai scurte, temperaturi mai scăzute și o lipsă a alimentelor care se consumă vara, astfel aportul necesar de vitamine și oligoelemente scade. Toate aceste schimbări alterează ritmul biologic de funcționare al corpului nostru, ceea ce afectează și sănătatea emoțională.
Este posibil să observăm o scădere a energiei, nevoia de a dormi în exces, stări de iritabilitate, apatie și tristețe, lipsa dorinței de a face lucruri, preferând să rămânem în casă. Acestea sunt simptome ale asteniei de toamnă, ce apare în urma capacității reduse a corpului de a se adapta la noii factori de mediu. Cauza principală a acestor modificări este hormonală și nu numai: odată cu reducerea orelor de lumină solară, crește producția de melatonină, hormonul responsabil cu reglarea somnului, ceea ce cauzează somnolență. Scade, de asemenea, producția de serotonină, numită și hormonul fericirii, provocând apatie, tristețe și lipsa plăcerii de a face lucruri.
Stările provocate de slaba adaptare a organismului sunt resimțite de mulți oameni și pot avea impact psihologic. Astenia de toamnă este, din fericire, o tulburare cu caracter temporar, iar durata obișnuită a stărilor provocate de aceasta este scurtă. Timpul este o componentă-cheie. Dacă trece mai mult timp, iar starea precară persistă, este indicat să consultăm un medic sau un specialist în sănătate mintală pentru a vedea dacă este vorba de o tulburare afectivă, de la astenie la depresie fiind un sigur pas.
Citește și Ne mai îndrăgostim pe timp de pandemie?
Ce putem face pentru a preveni astenia de toamnă sau pentru a ne îmbunătăţi starea fizică şi emoţională în procesul de adaptare la noul sezon?
Este indicat să ne continuăm activitatea fizică, fie prin plimbări sau sporturi, chiar și după ce se răcește vremea. O dietă sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, alături de hidratare corespunzătoare, ne ajută sistemul imunitar să lupte cu noile cerințe. Respectarea orelor de somn este foarte importantă, chiar dacă starea de somnolență este constantă. Petrecerea de mai mult timp cu familia și prietenii și planificarea unei călătorii adaptate la noul sezon.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu,
Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro
Citește și Rezistenţa la schimbare. Cum să o înţelegem şi să o depăşim!
0 Comentarii