Web Analytics

Rezistenţa la schimbare. Cum să o înţelegem şi să o depăşim!

de | 18.02.2021 13:17 | Actualitate, Opinii

Modurile de viață ale oamenilor au fost transformate de măsura în care a existat o schimbare, iar orice schimbare majoră este inițial privită cu reticență.

Oamenii care își doresc o schimbare își reorganizează realitatea fizică prin implementarea de idei noi, mai adaptate contextului dorit.
Pentru cei care privesc o schimbare ca pe o necunoscută, percepțiile legate de consecințele ulterioare schimbării sunt esențiale, comunicarea joacă un rol important și ar fi bine să fie făcută pe înțelesul tuturor.
Orientarea unui comportament are la bază perceperea realității și, în cazul în care aceasta este inadecvată, în urma unor comunicări optime se poate ajunge la restructurări ale unor idei negative nereale și atingerea scopului urmărit de schimbare.
Un factor psihologic important și care influențează schimbarea este fenomenul anxietății; acesta este definit ca fiind „o stare emoțională de tensiune nervoasă, de frică puternică, slab diferențiată și adesea cronică” (Marele Dicționar al Psihologiei, pag. 87)
Anxietatea oamenilor se manifestă, de obicei, la nivel comportamental printr-o evitare a situațiilor generatoare de incertitudini și frică. Aceasta aduce multe ezitări, frica de greşeală, de început nou, de necunoscut și astfel schimbarea, deși aduce beneficii evidente, nu mai este dorită.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și 5 beneficii ale psihoterapiei

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii