Web Analytics
scris vineri, 22.10.2021

Calinic îi îndeamnă pe preoții și călugării din Argeș la slujbe și rugăciuni particulare

 

Calinic îi îndeamnă pe preoții și călugării din Argeș la slujbe și rugăciuni particulare

Într-o perioadă critică în care s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de îmbolnăviri și de decese de la începutul pandemiei, arhiepiscopul Calinic a publicat, aseară, un apel pe site-ul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Chiriarhul îi îndeamnă pe preoții, călugării și călugărițele din eparhie să înalțe rugăciuni pentru vindecarea bolnavilor și pentru sufletele celor care au pierdut lupta (așa cum este episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei, care s-a stins, ieri, la vârsta de doar 52 de ani, din cauza Coronavirusului).

Citește și: Povestea preotului care i-a pictat şi dăruit Regelui Mihai icoana ”Dulcei Sărutări”

De asemenea, potrivit îndemnului ierarhului, clericii vor adresa rugăciuni și pentru cadrele medicale. ÎPS Calinic îi îndeamnă pe argeșeni să nu se răzvrătească împotriva măsurilor restrictive impuse de autorități și să aibă încredere în medici.

„În aceste vremuri de grele încercări pentru sănătatea oamenilor de pe fața întregului Pământ, în care de doi ani ne confruntăm cu pandemia declanșată de noua boală molipsitoare – Coronavirus Covid-19 – care a condus la decesul multor oameni, dar și la instaurarea fricii și a temerii în rândul populației, avem obligația creștinească, ortodoxă și românească, să ne sârguim în a înmulți rugăciunea, pocăința și iubirea milostivă pentru semenii noștri aflați în situații dificile sau care necesită ajutorul nostru. Așa cum ne învață Sfânta Biserică, în asemenea situații dificile rugăciunea aduce pace, liniște și izbăvire de primejdii.

 

În al doilea rând, păstrarea nădejdii în puterea Domnului Dumnezeu, a calmului și atitudinii pozitive, trebuie să fie stări firești pentru fiecare creștin.

În zilele noastre, mai mult ca oricând să transformăm panica și descurajarea, în încredere și rugăciune către Domnul Dumnezeu, pentru a primi ajutor în necazurile care ne-au cuprins pe noi.

Lipsirea sau îngrădirea unor libertăți de care ne-am bucurat până nu demult, să o înțelegem ca fiind o chemare mai puternică la rugăciune smerită și curată și nu ca o răzvrătire, după îndemnul Sfântului Apostol Iacov (5, 16), care zice: Rugați-vă unul pentru altul ca să vă vindecați, că mult poate rugăciunea stăruitoarea a dreptului.

Să nu trecem cu vederea că această stare de incertitudine în ceea ce privește lupta cu virusul SARS CoV-2 este și o perioadă de practicare a credinței și virtuților creștine.

Ținând seama de aceste temeiuri pentru practicarea rugăciunii, adresăm, ca și la începutul izbucnirii pandemiei, un nou îndemn de încurajare și îmbărbătare către toți slujitorii Sfintelor Altare, a monahilor și monahiilor din schiturile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, de a se ruga pentru cei bolnavi infectați de noul virus și pentru toate cadrele medicale din spitale, care cu multă jertfelnicie și răbdare îngrijesc pe cei bolnavi.

Totodată, să avem încredere în medici și să dăm crezare sfaturilor și indicațiilor medicale cu privire la protejarea și apărarea sănătății noastre.

Știind că rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav” (Epistola sobornicească a Sfântului Apostol Iacov: 5, 15), punem la inima tuturor sfințiților slujitori din parohii și din așezămintele monahale din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului și a tuturor credincioșilor argeșeni și musceleni, următoarele sfaturi:

 

Citește și Acţiune socio-medicală şi de conştientizare organizată de Parohia Frătici-Vârseşti

 

1.Zilnic, pe lângă rugăciunile Bisericii, să se săvârșească rugăciuni particulare pentru încetarea epidemiei de coronavirus Covid-19.

Astfel, se pot rosti rugăciunile începătoare (Împărate ceresc, Sfinte Dumnezeule, Preasfântă Treime, Tatăl nostru, Psalmul 50) la care se vor adăuga: Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii alcătuită de către Patriarhia Română și Rugăciunea de ajutor către Sfânta Muceniță Filoteia – Ocrotitoarea Argeșului și Muscelului (rugăciuni atașate alăturat), dar și alte rugăciuni de primejdie și boală din Cartea de Rugăciuni.

2.În sfintele mănăstiri și schituri, călugării și călugărițele, pe lângă pravila monahală obișnuită și rugăciunile atașate alăturat, să adauge și slujba Paraclisului Maicii Domnului.

Citește și: ÎPS Calinic, cuvânt emoţionant la moartea vicarului Vasile Someşanul

3. Clericii vor anunța și explica credincioșilor în biserică însemnătatea rugăciunii de fiecare zi în vreme de primejdie, cu prilejul oficierii Sfintelor slujbe ori prin alte mijloace de comunicare moderne.

În al treilea rând, adresăm un apel de responsabilitate și cumpătare tuturor preoților din cuprinsul Eparhiei, de a se îngriji de viața păstoriților, dar și de propria viață și a familiilor lor, deoarece Biserica lui Hristos, mai cu seamă în aceste timpuri are nevoie de slujitori sănătoși, inteligenți, curajoși, informați, cu tact pastoral, care să insufle credincioșilor puterea necesară și optimistă depășirii acestor clipe grele!

În rugăciunile noastre să pomenim pe toți cei bolnavi din lume, cerând de la Domnul Dumnezeu sănătate și ajutor, rugându-ne și pentru odihna sufletului Preasfințitului Părinte Episcop Gurie al Devei și Hunedoarei, mutat de curând în Țara de peste Veac”.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Bătălia pentru funcţia de prefect

A început și e care pe care. Pentru PSD și Ion Mînzînă e vital ca uleiul pentru candelă să elimine ultima redută pe care o mai dețin liberalii în...

Din ediția tipărită