Motivația este cheia productivității și este formată din un ansamblu de factori ce declanșează și susțin orientarea către un scop a omului. Este forța ce ne animă să acționăm și poate fi de natură extrinsecă (externă) sau de natură intrinsecă (internă).
Ce stă la baza motivaţiei noastre?
O persoană este motivată extrinsec atunci când la baza comportamentului ei se află o forță externă. Motivația extrinsecă este benefică atunci când trebuie să ducem la bun sfârșit o sarcină pe care din propria inițiativă nu am vrea să o realizăm, deși este spre beneficiul nostru. Motivația intrinsecă vine din interiorul nostru și are la bază credințe proprii și pasiuni. Un elev este motivat intrinsec atunci când învață la o materie care îl pasionează, ceea ce îl ajută să păstreze o constantă în studiu și să obțină și rezultate bune pe termen lung.
Totuși se întâmplă ca, în anumite momente din viață, să nu ne găsim motivația pentru un scop propus. Fie că ne dorim să ne schimbăm alimentația sau să renunțăm la un viciu, nu reușim să atingem aceste obiective. În medie, 45% din oamenii care își stabilesc obiective la începutul unui nou an renunță după doar o lună de la prima încercare, acuzând lipsa de motivație.
Unul dintre factorii cei mai comuni ce ne pot afecta motivația este stima de sine scăzută. Atunci când nu avem încredere în propriile forțe, tindem să renunțăm mai ușor la ceea ce avem de făcut sau ne dorim. Un alt factor poate fi mediul în care ne aflăm, fie că este vorba de casă sau locul de muncă; când nu suntem încurajați de cei din jurul nostru, este posibil să amânăm sarcinile sau să lucrăm superficial și astfel să intrăm într-un cerc vicios. Un alt factor care scade motivația este stabilirea unor obiective generale prea mari sau nerealiste și să ne simțim copleșiți de complexitatea lor în momentul în care dorim să le atingem.
Citește și 3 motive pentru care pandemia poate conduce la fobie socială
Cum ne găsim motivaţia?
Pentru a ne putea angaja și duce la bun sfârșit obiectivele noastre este indicat să fim atenți la ce presupune fiecare sarcină în parte și să lucrăm în etape, evitând extenuarea. Este important să ne recompensăm pentru fiecare pas atins, în felul acesta ne vom recăpăta energia pentru următorul.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro
0 Comentarii