Web Analytics
scris joi, 14.10.2021

Lucia Hossu-Longin a făcut 6 filme documentare despre „Experimentul Piteşti”

În zilele 8 și 9 octombrie s-a desfășurat, la Filarmonica Pitești, ediția cu nr. 21 a Simpozionului internațional „Experimentul Pitești”. A fost organizat de același neobosit prof.univ.dr.ing. Ilie Popa, din partea Fundației „Memoria”, cu sprijinul A.F.D.P.R., condusă, de anul acesta, de către fostul deputat piteștean Sergiu Rizescu, un om care se ține bine la cei aproape 90 de ani. Invitată de onoare a fost Lucia Hossu-Longin, celebra realizatoare a „Memorialului Durerii”.

Lucia Hossu-Longin a făcut 6 filme documentare despre „Experimentul Piteşti”

Primarul Cristian Gentea: ”Conferința este deja un reper”

În cuvântul său de deschidere, primarul Cristian Gentea a spus (fiind felicitat de Sergiu Rizescu la final): „Conferința este deja un reper pentru istoriografia ce consemnează problematica trecutului totalitar comunist, un trecut pe care la Pitești cel puțin, dar și în România, trebuie să ni-l asumăm mai vizibil. Este un gest de maximă responsabilitate: să ne amintim, să comemorăm, să valorizăm și mai ales să învățăm din greșeala imensă a trecutului. Ce s-a întâmplat la Pitești în anii 50 a generat, datorită dumneavoastră, literatura memorandum a deținuților, dar și lucrări științifice de mare semnificație.

Recursul la istorie, o știți mai bine ca mine, înseamnă legiferarea adevărului, atât cât se poate, după analize, ipoteze de lucru demonstrate, prin dispute științifice, dezbatere în spații expoziționale. Sunteți aici pentru a continua recuperarea istoriei noastre, începută cu 30 de ani în urmă cu povești incredibile despre un sistem politic bolnav. Vă felicit pentru munca dumneavoastră, pentru noblețea demersului și doresc succes lucrărilor conferinței. De asemenea, felicit organizatorii și îi asigur de tot suportul de acum înainte!”.

Citește și Cum era văzut Ion C. Brătianu de către Eminescu (VI)

Discursul cel mai așteptat a fost cel al Luciei Hossu-Longin

Am aflat că în cadrul serialului „Memorialul Durerii” de la TVR a realizat șase filme documentare cu supraviețuitori ai „Experimentului Pitești”. Și-a amintit, cu umor și amărăciune, cum, în 1991, când a difuzat primul episod, mulți telespectatori au sunat la TVR să întrebe dacă s-a infiltrat un post-pirat, întrucât, pe atunci, TVR nu admitea termenul de „anticomunist”, decât pe cel de ceaușism, postul ținând cu FSN. Ilie Popa a intervenit, spunând că, din cele șase filme documentare, a rugat-o pe Lucia Hossu-Longin să realizeze unul singur, de două ore, pe care l-a subtitrat în foarte multe limbi – engleză, portugheză, cehă, rusă, spaniolă, italiană etc. – pentru a fi difuzat în cât mai multe ţări.

În anul 2020, Lucia Hossu-Longin a publicat și volumul „Reeducarea de la Pitești. Cerberii penitenciarelor”, la Editura Hyperliteratura. Aceasta continuă seria „Memorialului Durerii” cu unul dintre cele mai crâncene experimente desfășurate în comunism, despre care s-a tăcut mai bine de 50 de ani. Informații inedite, interviuri cu supraviețuitori și torționari, alături de fotografii din celule refac o poveste odioasă, despre care s-a spus prea puțin.

Cartea este completată de „Cerberii penitenciarelor – Oameni și neoameni”, un proiect în care Lucia Hossu-Longin stă față în față cu șase dintre cei mai temuți capi ai închisorilor sau lagărelor de muncă din perioada comunistă, încercând să găsească în ei măcar o urmă de regret și umanitate, în lipsa unei justiții, care, de fapt, i-a protejat tot timpul.

Citește și Muzeul Satului „Ion Chelcea” din comuna argeşeană Boteni

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită