# „Plănuim ca pe viitor să oferim sinagoga noastră formațiilor care corespund spațiului pe care îl avem, adică formații de jazz, de muzică klezmer, recitaluri de asemenea natură”, spune Aurel Davidovici, președintele Comunității Evreilor din Pitești
Joi seara, pe 9 septembrie, la Sinagoga din Pitești au răsunat fragmente folclorice evreiești, cu prilejul Anului Nou Evreiesc și a 100 de ani de la construcția Sinagogii. Corala „D.G. Kiriac” și AR.CO. Orchestra au susținut un concert vocal-simfonic în clădirea emblematică de pe bulevardul Eroilor.
„Sunt câteva familii de evrei care au locuințe în Pitești și vin din Israel să locuiască în perioada verii”
Evenimentul s-a dorit a fi un prim pas pentru integrarea acestui lăcaș de cult în circuitul cultural și turistic al Piteștiului. „Plănuim ca pe viitor să oferim sinagoga noastră formațiilor care corespund spațiului pe care îl avem, adică unor formații de jazz, de muzică klezmer, recitaluri de asemenea natură”, ne-a spus dl. Aurel Davidovici, președintele Comunității Evreilor din Pitești, care are 83 de ani.
La evenimentul din 9 septembrie au participat numeroși reprezentanți ai autorităților locale, directori de instituții de cultură din Argeș și membri ai comunității evreiești din județ. „Avem foarte multe familii (de evrei, n. red.), dar sunt familii mixte. În general, cei care sunt din Pitești sunt familii mixte, numai că sunt câteva familii care au locuințe în Pitești și vin din Israel să locuiască în perioada verii, din aprilie până în iarnă”, ne-a mai spus Aurel Davidovici, pe care l-am contactat telefonic.
Citește și Concert vocal-simfonic la Sinagoga din Pitești
„Tatăl meu a fost deportat în lagăr, în Transnistria”
În cadrul evenimentului, deputatul Simona Bucura-Oprescu și deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, i-au înmânat lui Aurel Davidovici o diplomă și o medalie, în semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea sa în calitate de președinte al Comunității Evreiești din Pitești timp de 20 de ani. Aurel Davidovici s-a născut la Botoșani și a absolvit Facultatea de Electrotehnică din Iași. A lucrat la diverse uzine până a ajuns la Combinatul Petrochimic Pitești. L-am întrebat pe Aurel Davidovici și dacă a avut rude care au fost deportate în lagăre. „Tatăl meu a fost deportat în lagăr, în Transnistria, în perioada războiului, dar amintiri nu prea sunt, pentru că aveam 3-4 ani și tatăl meu n-a povestit niciodată nimic din acea perioadă, n-a vrut să își amintească”, ne-a spus Aurel Davidovici.
Citește și Munca forţată şi alte măsuri represive împotriva evreilor din Piteşti în perioada 1940-1944
Sinagoga necesită reabilitare. Au fost momente când oamenii străzii se furișau înăuntru
Sinagoga din Pitești este monument istoric construit între 1919-1925 și aparține Federației Comunităților Evreiești din România. „Necesită reabilitare atât în interior, cât și în exterior, însă, fiind monument istoric, sunt impuse multe condiții și, de asemenea, costul este foarte mare”, ne-a mai declarat președintele Comunității Evreilor din Pitești. În trecut a existat și problema oamenilor străzii care pătrundeau în curtea monumentului, însă problema a fost rezolvată după ce au fost instalate camere de supraveghere și au fost întărite ușile clădirii. Sinagoga e deschisă pentru vizitare în fiecare dimineață, de luni până vineri. „Nu avem un program de 8 ore, pentru că nu avem personal mai mult, și programul pe care îl am eu e scurt, de 3 ore, nu mai este altcineva care să stea acolo”, a mai spus dl. Davidovici.
0 Comentarii