O evreică stabilită la Lereşti s-a judecat trei ani de zile ca să nu fie înţepată de albinele vecinului

de | 30.06.2011 15:58 | Actualitate

Lizi Schwartz din Eilat – Israel, o evreică stabilită de ceva vreme pe meleaguri muscelene, în comuna Lereşti, este protagonista unui proces unic în România. Femeia,  româncă de origine, s-a întors în ţară şi şi-a cumpărat o casă în Lereşti, unde îşi petrece o bună bucată din timpul liber. Lizi ne-a povestit că, după ce a achiziţionat casa şi după ce a reabilitat-o, şi-a dat seama că unul dintre vecinii ei avea chiar lângă gardul proprietăţii ei vreo 40 de stupi. Ceva normal la prima vedere, nu şi dacă femeia este alergică la înţepătura unei albine, care-i poate fi fatală.  Aşa a ajuns Lizi în sala de judecată pentru a-i cere vecinului, Cătălin Popescu, să-şi mute stupii. Procesul a durat trei ani de zile. Din 2008 şi până la începutul acestui an, dosarul s-a plimbat de la judecătorie la tribunal şi aşa mai departe, până la Curtea de Apel Piteşti. Într-un final, evreica a avut câştig de cauză şi a primit un verdict prin care vecinul a fost obligat de instanţă să mute stupii.  
„Legea Apiculturii din toată Europa – în Germania, în Franţa, în Italia, chiar şi în Republica Moldova – spune că cine se ocupă de albine trebuie să aibă stupii amplasaţi la 300 de metri depărtare de o localitate. Nicidecum între case. Dacă nu eram alergică nu mi se întâmpla nimic, dar situaţia este cu totul alta. Sunt alergică şi acest fapt poate fi confirmat de orice specialist.  Trei ani de zile am stat prin sălile de judecată, într-o panică totală. M-am gândit chiar să vând casa, dar criza m-a condamnat să locuiesc în această casă, la Lereşti, şi să lupt împotriva albinelor pentru ca, Doamne Fereşte!, să nu mă înţepe vreuna. Este strigător la cer ce mi s-a întâmplat şi pot să vă confirm că lupta legală în România este un adevărat calvar. Să alergi din instanţă în instanţă ca să lupţi pentru propria ta viaţă e ceva incredibil pentru o ţară a Uniunii Europene”, ne-a declarat cu amărăciune Lizi Schwartz.
Recent, un român a murit în urma unei înţepături de albină. Deşi cazurile cu alergii de acest fel sunt rare, ele există  şi pot cauza moartea prin intrarea în şoc anafilactic.
(Ioana Ştefan)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii