Web Analytics
scris sâmbătă, 21.08.2021

21 August 1968 – Uriaș miting de protest la București împotriva ocupării Cehoslovaciei de către statele comuniste. Cel mai bun moment al lui Nicolae Ceaușescu

În ziua de 21 August 1968,  la Bucureşti s-a desfăşurat un uriaș miting de protest împotriva ocupării Cehoslovaciei de către trupele a cinci state participante la Tratatul de la Varşovia (URSS, Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria), la care au participat peste 100.000 de cetăţeni români. 

Citește și: 20 August 1968: Pe poarta uzinei de la Colibaşi (Piteşti) a ieşit primul autoturism românesc, Dacia 1100 

21 August 1968 – Uriaș miting de protest la București împotriva ocupării Cehoslovaciei de către statele comuniste. Cel mai bun moment al lui Nicolae Ceaușescu

România, prin vocea lui Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului  Comunist Român, condamnă public invazia  sovietică în Cehoslovacia și trece la înarmarea populaţiei, ca răspuns la posibilele represalii din partea Uniunii Sovietice. Această perioadă de frondă a României față de Uniunea Sovietică a reprezentat cel mai bun moment din activitatea politică a lui Nicolae Ceaușescu, când a fost sprijinit de aproape toată suflarea românească.

În noaptea de 20-21 august 1968, forțe militare din Uniunea Sovietică, RDG, Polonia, Ungaria și Bulgaria au invadat Cehoslovacia. Între 5.000 și 7.000 de tancuri sovietice au ocupat străzile, ele fiind acompaniate de un număr mare de trupe (estimat la o cifră între 200.000 și 600.000 de soldați).

Pe durata atacului armat, 72 de cehi și slovaci au fost uciși și sute au fost răniți. Alexander Dubček a cerut populației să nu opună rezistență armată. El a fost arestat și dus la Moscova (împreună cu alți membri de partid susținători) într-un avion militar sovietic.

Cum s-a ajuns la „Primăvara de la Praga”

În opinia dramaturgului Vaclav Havel, el însuși participant activ la evenimente, cursul radical al mișcării politice de la 1968 „nu a fost rezultatul vreunui program clar ori al unei voințe neechivoce, ci o manifestare a unei super-presiuni sociale care a găsit o ocazie prielnică”.  Luați de „val”, comuniștii cehoslovaci chiar credeau că sovieticii vor fi de acord cu reforma din Cehoslovacia.

Citește și: Medicul militar Valeriu Gheorghiță: Susțin total prezența fizică a copiilor la școală!

La 12 mai 1968 cehii și slovacii ar fi trebuit să comemoreze moartea compozitorului Bedřich Smetana, în onoarea căruia se organiza festivalul „Primăvara de la Praga”. Curând numele festivalului a ajuns să fie dat mișcării în favoarea intereselor naționale, potrivnică Uniunii Sovietice.

La începutul anilor ’60 Republica Socialistă Cehoslovacă a trecut printr-o perioadă de criză economică, care a dus la înlocuirea lui Antonín Novotný de la conducerea Partidului Comunist din Cehoslovacia. Rămas fără susținere în cadrul CC al PCC, Novotny a fost nevoit să demisioneze, la 4 ianuarie 1968, din funcția de prim-secretar al partidului și de președinte al Republicii. Locul său a fost luat de Alexander Dubček, care avea sprijinul comuniștilor reformiști.

Dubček a lansat în aprilie un program de liberalizări și reforme care includeau, printre altele, o libertate mărită a presei și posibilitatea unei guvernări multipartinice. Acest program includea, de asemenea, planuri pentru o federalizare a Cehoslovaciei în două națiuni cu drepturi egale.

Citește și: Ludovic Orban și-a prezentat la Vila Florica moțiunea pentru un nou mandat de Președinte al PNL

Deși programul prevedea clar că aceste reforme trebuiau să aibă loc sub conducerea Partidului Comunist, presiunile populare au condus la implementarea imediată a unor reforme. Au apărut, astfel, o serie de acțiuni radicale pentru acea perioadă: în presă au apărut declarații antisovietice, iar Social Democrații au început formarea unui partid separat și chiar au fost create noi cluburi politice independente. Membrii conservatori ai Partidului Comunist au cerut măsuri represive imediate, dar Dubček a preferat o conducere moderată a partidului, anunțând că la Congresul Partidului din luna septembrie vor fi încorporate în statutul partidului planurile unei legi de federalizare și va fi ales un nou Comitet Central.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită