Web Analytics
scris miercuri, 22.01.2014

Bombă în ”Dosarul Permiselor”. Un martor-cheie îl leagă pe naşul Petre Ioniţescu de finul Laurenţiu Bălan

# ”Uneori, solicitările de cazier îmi erau încredințate de către domnii comisar-șefi Ionițescu Petre, Șerbănescu Gabriel și Orjanu Marian”, declară agentul Sorin Tufă de la Serviciul Cabinet al IPJ Argeș   # Dintr-o altă depoziție incendiară, cea a martorului Irinel Georgescu, nimeni altul decât șeful de la Caziere, reiese că fostul inspector Laurențiu Bălan folosea pe post de curieri, pentru eliberarea de caziere judiciare ilegale, chiar angajați de la Serviciul Cabinet al IPJ Argeș, aflat în directa coordonare a comisarului-șef Petre Ionițescu.

Bombă în ”Dosarul Permiselor”. Un martor-cheie îl leagă pe naşul Petre Ioniţescu de finul Laurenţiu Bălan

Voluminosul dosar al Permiselor Auto continuă să furnizeze noi și spectaculoase informații. L-am consultat săptămâna trecută la ÎCCJ și suntem în măsură să vă prezentăm o informație-cheie  care îl leagă direct pe comandantul, de acum și de atunci al poliției argeșene, ne referim la comisarul-șef Petre Ionițescu, de finul său Laurențiu Bălan. Acesta din urmă este încarcerat la Colibași după ce a primit o condamnare definitivă într-un prim dosar, disjuns din dosarul cel mare al permiselor, în vreme ce nașul său a supraviețuit profesional acestui tsunami care s-a numit ”Dosarul permiselor” și este în continuare șeful poliției argeșene.
Astfel, într-o declarație dată ca martor la DGA – Serviciul Teritorial Pitești pe 24 septembrie 2008, agentul Tufă Sorin, pe atunci angajat la cabinetul IJP Argeș, spune că unele dintre solicitările de cazier necesare pentru examenul de permise auto îi erau încredințate direct de către comandantul Petre Ionițescu. Un alt martor cheie, Iosif-Irinel Georgescu, chiar şeful Serviciului cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă în cadrul IPJ Argeş, confirmă și el că, la un moment dat, finul lui Petre Ionițescu, inspectorul Laurențiu Bălan, a cerut eliberarea de caziere pentru două persoane din două județe diferite, dar care aveau mutație… la aceeași adresă din Argeș. Irinel Georgescu nu doar că nu a dat curs acestor două cereri pe care le-a mirosit ca fiind ilegale, ba, mai mult, a aruncat pe jos cele două solicitări de eliberare cazier cu care a venit la el finul inspectorului-șef Petre Ionițescu.

Declaraţia lui Irinel Georgescu, fostul şef de la Caziere: ”I-am aruncat pe jos lui Tufă Sorin cele două cereri”

Cităm mai întâi din declarația dată la DNA, pe 18 iulie 2008, de către martorul Iosif-Irinel Georgescu: ”Laurențiu Bălan a venit de 2-3 ori la mine în perioada martie-iunie 2008. De fiecare dată când s-a prezentat, era însoțit și de persoane care aveau nevoie de cazier judiciar. Persoanele pentru care Laurențiu Bălan intervenea erau născute în alte județe. În primăvara acestui an (n.r. – 2008), am fost contactat pe telefonul mobil de către agentul Tufă Sorin, de la cabinetul IJP Argeș, care mi-a spus că numitul Bălan Laurențiu a lăsat la el 2 certificate de cazier judiciar, pentru 2 persoane, născute în alt județ. Când m-am întors la sediul IPJ Argeș, a venit la mine în birou agentul Tufă Sorin cu cererile respective, și uitându-mă peste ele, am constatat că era vorba de 2 persoane născute în județe diferite, care aveau mutație la aceeași adresă pe raza județului Argeș. Observând situația respectivă nu am primit cererile, restituindu-i-le agentului Tufă Sorin. I-am aruncat pe jos lui Tufă Sorin cele 2 cereri.” Ce se poate înțelege de aici? Că finul Laurențiu Bălan avea atât de mult tupeu încât lăsa cererile pentru eliberarea unor caziere judiciare ilegale direct la cabinetul comandantului Ionițescu, nimeni altul decât nașul său. Iar angajații de la cabinetul comandantului (cum e și cazul lui Tufă Sorin)  trebuia să se deplaseze apoi la Serviciul Cazier pentru a ”onora” solicitările finului Bălan.

Declaraţia de martor a lui Tufă Sorin de la serviciul cabinet al IPJ Argeş ”….uneori solicitările fiindu-mi încredințate de domnul comisar-șef Ionițescu”

Ca să nu existe niciun dubiu, cităm acum și din declarația dată ca martor la DGA – Serviciul Teritorial Pitești, pe 24 septembrie 2008, de agentul Tufă Sorin. Declarația acestuia nu doar că o confirmă pe cea a șefului de la Caziere, comisarul-șef Irinel Georgescu, dar  vine cu o dezvăluire și mai spectaculoasă: ”Declar că am mers la cazier împreună cu diferite solicitări, uneori solicitările fiindu-mi încredințate de domnul comisar-șef Ionițescu Petre, domnul comisar-șef Șerbănescu Gabriel și domnul comisar-șef Orjanu Marian, acesta din urmă pe vremea când era comandant al inspectoratului. În urmă cu aproximativ 5 luni, nu mai rețin exact data, domnul Bălan Laurențiu a venit la domnul inspector-șef Ionițescu Petre să discute despre un accident auto sau o misiune, iar când a ieșit de la acesta mi-a lăsat cred că două cereri completate pentru eliberarea certificatului de cazier, mi-a spus că nu l-a găsit în birou pe șeful serviciului cazier – domnul Georgescu Irinel și m-a rugat să chem eu un lucrător de la cazier să-i dau cererile și să-i transmit să ia legătura cu el. Nu mai știu dacă în aceeași zi, însă oricum la scurt timp, în timp ce mergeam la masă în incinta inspectoratului, m-am întâlnit prin curte cu domnul Georgescu Irinel, l-am întrebat de cererile lăsate de Bălan Laurențiu, iar acesta mi-a răspuns că nu le-a făcut, fără să-mi amintesc dacă mi-a dat vreo explicație.”

Pe 6 februarie, un nou termen în „Dosarul Permiselor”

Peste două săptămâni, pe 6 februarie, va avea loc un nou termen în Dosarul Permiselor la Înalta Curte de Casație și Justiție. Și asta după ce toți cei 28 de condamnați în acest caz (cu executare sau cu suspendare) au făcut recursuri la decizia Curții de Apel Târgu Mureș, dată  pe 14 februarie 2012. Dosarul are nu mai puțin de 170 de volume cu peste 80.000 de pagini, 269 CD-uri anexate, 400 de ore de înregistrări ambientale și a implicat 10 investigatori sub acoperire. Un dosar complex cu nu mai puțin de 52 de martori ai acuzării. Cele mai mari pedepse de închisoare cu executare le-au primit comisarul-șef Gheorghe Codruț Vlăsceanu (fostul șef al serviciului de permise Argeș) – 14 ani, fostul său adjunct, comisarul-șef  Vasile Voinea – 11 ani și 8 luni, fostul subcomisar Daniel Zidaru-11 ani și 4 luni și fostul inspector Laurențiu Bălan – 9 ani și 6 luni. Cum spuneam, unul dintre inculpați, Laurențiu Bălan, se află deja în arest din iunie 2013, el fiind condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, devenind astfel primul condamnat definitiv la închisoare din Dosarul Permiselor.
Material realizat de Denis Grigorescu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită