Întemeietorul psihologiei individuale, Alfred Adler, pornind de la considerațiile lui Freud, al cărui discipol a fost, se îndepărtează de explicațiile maestrului și consideră că interdicțiile culturale stau la baza conceptului cu numele de protest viril.
Protestul viril este descris de acesta ca fiind “orientarea inconștientă spre un ideal de masculinitate, care se manifestă prin refuzul de a accepta rolul de femeie, prin lupta împotriva calităților feminine și promovarea calităților masculine, scopul fiind combaterea sentimentului de inferioritate provocat de apartenența la sexul feminin sau de existenţa calităților feminine”.
În cazul masculinității există, de asemenea, protestul viril, compensarea rezultată din complexul de inferioritate, dezvoltat în copilărie, ia forma în reprezentanți ai sexului masculin care dezvoltă atribute feminine și refuză rolul masculin.
Întregul eșafodaj pe care se va constitui conceptul dezvoltat de Adler arată cum totalitatea „gândurilor și aspirațiilor pacientului vor fi orientate spre compensarea insuccesului, spre vânarea avidă a triumfurilor altora, de cele mai multe ori irelevante, dar, mai ales, spre asigurarea sinelui împotriva unor noi insuccese și încercări ale destinului”.
Toate acestea se vor constela prin mecanisme pentru îndeplinirea adevăratului țel, acela de a fi un bărbat adevărat, în cazul femeilor afectate de protestul viril.
Am întâlnit, în decursul vieții, o reprezentantă a sexului feminin, afectată de protestul viril și care declara, nici mai mult, nici mai puțin, că urăște bărbații. La întrebarea, firească, cum a ajuns la această atitudine, mi-a fost răspuns că sunt inferiori și nu au făcut lucruri pentru ea. Prin această remarcă lipsită de logică aduce aminte de caracteristicile faimoaselor amazoane, care considerau bărbații inferiori, îi foloseau pentru sex și după aceea le tăiau tendoanele, metaforic vorbind, privându-i de masculinitate. În același timp refuzau rolul feminin, își tăiau sânul pentru că le încurca atunci când trăgeau cu arcul și aveau ocupații specifice bărbaților, cum ar fi vânătoarea și războiul.
Ostilitatea mai are și alte manifestări, adesea implică o atitudine ce duce la inversarea de roluri în mariaj și devalorizarea partenerului de viață. Consecințele și atitudinea de refuz din partea partenerului pot duce la instalarea unei homosexualități, de tipul transformării și așezării, în cazul bărbatului, în rolul de femeie. Fragilitatea ascunsă de această atitudine denotă dorința inconștientă, în cazul de mai sus, către o puternică înclinație înspre atribute masculine și refuzul rolului feminin. O pronunțată labilitate emoţională, crize de furie, tendința de a se așeza pe un piedestal arată caracteristicile protestului viril.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro
Citește și Cele 5 limbaje ale iubirii
0 Comentarii