Web Analytics
scris vineri, 09.04.2021

Institutul Pomicol de la Mărăcineni e pe cale să breveteze un nou soi de măr

# „Arămiul” descoperit de președintele Societății Naţionale de Pomicultură, Ilarie Isac, își așteaptă botezul oficial
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Mărăcineni are în testare oficială, urmând să fie brevetat, un nou soi de măr, descoperit la Micești de președintele Societății Naționale de Pomicultură, prof. dr. Ilarie Isac. Iată ce povestește acesta.
„Acum zece ani, într-o vizită prin livezi, toamna, împreună cu inginerul Gheorghe Voica, fermier, în pepiniera acestuia de la Mărăcineni am remarcat într-o plantație de Golden Delicious, un fruct cu o colorație deosebită, arămie. Am etichetat ramura respectivă, iar în anul următor domnul Voica a luat mugurii din care se formase fructul deosebit și, în urma altoirii, a obținut cinci noi pomi. Fiind altoiți pe un port-altoi (M9), care asigură intrare pe rod rapidă, și plantându-i în propriile gospodării, am constatat că toate fructele noilor pomi și-au menținut caracteristicile fructului de pe pomul inițial. A continuat multiplicarea în zeci și sute de exemplare, constatându-se menținerea ereditară a caracterului. Institutul de la Mărăcineni, prin bunăvoința domnului director Mihai Coman și a doamnei Mădălina Militaru, a preluat zece pomi în cultura ameliorativă de concurs a institutului, supunându-i metodologiei oficiale, în vederea declarării ca soi și înscrierea în lista oficială a sortimentelor pomicole pentru înmulțirea în România. Ne aflăm în această etapă în Comisia Centrală, iar soiul așteaptă o propunere pentru denumire”. Venerabilul profesor nu ne-a ascuns că și-ar dori ca mărul pe care l-a descoperit să se numească „Arămiu”.
Citește și Rocadă: adjunctul de la Institutul Pomicol Mărăcineni a devenit director la Vinificaţia de la Ştefăneşti
Citește și Retrocedarea în natură a Institutului de la Mărăcineni a intrat în atenţia DNA
Citește și Ziua deschisă a strugurilor de masă / Degustare de soiuri de struguri la Institutul de la Ştefăneşti

Institutul Pomicol de la Mărăcineni  e pe cale să breveteze un nou soi de măr

Mihai Coman, directorul Institutului de la Mărăcineni: „An de an, platforma și banca de gene a Institutului se îmbogățesc”

Am stat de vorbă și cu dr. ing. Mihai Coman, directorul Institutului de la Mărăcineni, care a completat: „Anul acesta sunt foarte multe soiuri înregistrate pentru testare la Institutul de stat, cu care avem contract, fie că sunt soiuri în anul 1 sau în anul 2 de testare, fie că sunt soiuri noi, fie că este vorba doar despre menținerea unor soiuri mai vechi pentru înmulțire în România. Noi vorbim de pomi și de plante care sunt în banca de gene a Institutului, deci din punctul ăsta de vedere, an de an, platforma și banca de gene a Institutului se îmbogățesc. Va fi într-adevăr un nou soi de măr, la care a lucrat Institutul Pomicol, împreună cu Societatea Națională a Pomicultorilor din România, reprezentată de domnul Ilarie Isac. Acest soi este la ultima verificare, va fi brevetat, este un soi de măr pe care l-am testat la institutul de stat și care urmează să primească un nume. Colegii autori se gândesc, împreună cu domnul Isac, ce nume va purta. Aș agrea propunerea dumnealui de a se numi «Arămiu», dar nu ne lasă regulile și legile, potrivit cărora denumirea noului soi trebuie să nu poarte origine, caractere, să nu se gândească lumea la arămiu, la argintiu sau la roșu. Nu mai ai voie să dai nume ca înainte, de exemplu cum este «Frumosul de Voinești». Acum sunt niște reguli și, dacă nu le respectăm, vor fi respinse propunerile noastre”.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...