Web Analytics

Retrocedarea în natură a Institutului de la Mărăcineni a intrat în atenţia DNA

de | 18.12.2014 11:41 | Dezvăluiri

Cazul retrocedării în natură a unui teren pe care se află Institutul de Cercetare în Pomicultură de la Mărăcineni continuă să suscite un interes uriaș. Asta cu atât mai mult cu cât „opera” a fost semnată de același magistrat de la Judecătoria Pitești, Cornelia Inge Ene (foto), care a încuviințat în 2010 și executarea ING Bank, sucursala Argeș, ajunsă apoi scandal național și internațional.

Pe terenul retrocedat de judecătoarea Inge Ene se derulează un proiect de cercetare de 2,5 milioane de euro

Miercuri, 10 decembrie, la Tribunalul Argeș a avut loc un nou termen în respectivul dosar în care Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură  Mărăcineni, reprezentat legal prin director general dr.ing. Mihail Coman, are calitatea de revizuent. Cea mai flagrantă, să-i spunem „omisiune”, e faptul că pe suprafața de teren de 29,5 hectare, restituită în natură petenților (moștenitorii fostului boier Istrate Micescu) de către judecătoarea Cornelia Inge Ene, se află biobaza de cercetare a Institutului în care statul român a investit până acum peste 6 milioane de euro. După cum vă spuneam și în numărul trecut al ziarului nostru, aici se găsesc colecțiile naționale de germoplasmă. La termenul de judecată de miercurea trecută, consilierul juridic al ICDP Mărăcineni a depus noi înscrisuri  acceptate de instanță, care a stabilit un nou termen de judecată la finele lunii ianuarie. Este vorba, mai exact, de documente în care se menționează că, în afară de investițiile de peste 6 milioane de euro făcute până acum de statul român, respectiva suprafață retrocedată de judecătoarea Inge Ene este parte a unui proiect european de cercetare în valoare de peste 2,5 milioane de euro, în cadrul programului POS-CCE, intitulat „Dezvoltarea infrastructurii ICDP Mărăcineni pentru întărirea capacității de cercetare pre și post recoltă în domeniul pomiculturii durabile.”
Un lucru e cert și asta subliniam și în ediția trecută a Jurnalului de Argeș: datorită faptului că biobaza de cercetare de la Mărăcineni este depozitarul rezervei de material genetic pomicol național, distrugerea ei, inclusiv prin retrocedarea în natură, urmare a unei sentințe mai mult decât controversate, reprezintă un atac la siguranța națională. Rămâne să vedem dacă magistrații Tribunalului Argeș, cei care judecă revizuirea sentinței date de judecătoarea Cornelia Inge Ene, vor ține cont de acest lucru la viitorul termen al procesului, cel din luna ianuarie. Pentru că, trebuie să vă spunem, o sesizare remisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost deja orientată, spre competentă soluționare, către Direcția Națională Anticorupție. Care…nu iartă!
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole