Web Analytics

Rocadă: adjunctul de la Institutul Pomicol Mărăcineni a devenit director la Vinificaţia de la Ştefăneşti

de | 9.05.2019 13:38 | Economie

# Dorin Sumedrea, director general INCDBH Ştefăneşti: „Mai avem 55 de angajaţi. Ar fi nevoie de peste 100 de persoane”

Director al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefăneşti de două luni și jumătate, Dorin Sumedrea a detaliat pentru Jurnalul de Argeș planurile sale de redresare și revigorare a institutului, unul de importanță strategică și care, din păcate, în ultimii ani a intrat într-un con de umbră și decădere.
Cum a găsit institutul? ”Situația este una destul de dificilă, având în vedere problemele financiare”, spune Dorin Sumedrea. Când a venit director la INCDBH Ștefănești, datoriile se ridicau la 4,9 milioane lei. Între timp, acestea s-au mai redus.

Refacerea brandului vinului de Ștefănești, o prioritate

Noul director general are cinci obiective prioritare. Primul este legat de îmbunătățirea activității de cercetare în domeniul biotehnologiilor horticole. Al doilea obiectiv se referă la conservarea și menținerea resursei genetice viticole (unicul menținător la nivel național – importanță strategică pentru securitatea și siguranța alimentară). Al treilea obiectiv este, de asemenea, unul foarte important: „Refacerea reputației recunoscute pe plan național și internațional, ca vechi centru viti-vinicol, refacerea brandului vinului de Ștefănești”. Al patrulea obiectiv se referă la îmbunătățirea activității laboratoarelor de referință națională privind controlul organismelor modificate genetic, privind detectarea principalelor virusuri, respectiv a laboratorului privind calitatea vinurilor.
În fine, ultimul obiectiv este legat de refacerea resursei umane. După cum spune Dorin Sumedrea, „la ora actuală la institut mai sunt 55 de angajați. Ar fi nevoie de peste 100 de persoane. Lipsa finanțării și întârzierea salariilor au dus la plecarea multor salariați. În ultimii ani au plecat 30 de persoane. Iar la mai multe posturi scoase la concurs nu s-a prezentat nimeni. Este o mare problemă cu resursa umană”.
La ora actuală, bugetul INCDBH Ștefănești este de circa 5 milioane lei, însă „un buget realist și normal pentru desfășurarea activității ar fi undeva la 10 milioane lei”.
La Institutul din Ștefănești a fost înfiinţată prima colecţie de germoplasmă viticolă care cuprinde acum 322 soiuri și clone ale amelioratorilor din întreaga țară, menținute la vase de vegetație în condiții controlate, și 171 de soiuri tradiționale, specii sălbatice, soiuri cultivate și noi creații obținute prin metode convenționale de ameliorare, cultivate în condiții ex situ, libere de principalele virusuri ale viţei-de-vie. „Materialul biologic din această colecţie reprezintă singura sursă de material de înmulţire viticol din categoria Iniţial din România, care este menţinută în condiţii adecvate, impuse de legislaţia în vigoare. Rolul colecţiei este de a fi utilizată ca sursă de genotipuri în programele de ameliorare, dar şi pentru obţinerea materialului viticol liber de virusuri destinat plantaţiilor sustenabile”, mai spune Dorin Sumedrea.
Absolvent al Facultății de Agricultură de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Dorin Sumedrea este și doctor în horticultură, titlu obținut în 2001.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii